İstanbul Yeni Havalimanı Projesi'nde imar kaynaklı sorunlar giderilmediği için henüz yer teslimi yapılmamasına ve projenin ÇED Olumlu Raporu ile ilgili dava süreci devam ediyor olmasına rağmen, projenin temel atma töreni Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran'da gerçekleştirilecek.
Temel atma töreninin Cumartesi günü geniş bir katılımla gerçekleştirileceğini belirten konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "Ancak; şirketin inşaata başlayabilmesi için yer tesliminin yapılması gerekiyor. Orman Bakanlığı'nda imar işleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Yer tesliminin en erken Temmuz ayı sonunda yapılmasını bekliyoruz" dedi.
Orman vasfına sahip alanların imarı ile ilgili düzenlemelerin tamamlanmamış olmasının yanı sıra, havalimanı sahasında yer alan maden ruhsatı ve arazi sahipleri ile yaşanan ihtilaflar ve ÇED Olumlu Kararı'nın yürütmesinin durdurulması gibi sebepler, yer teslimi sürecinin uzamasına sebep oldu.
Maden ihtilafları giderildi; ÇED Olumlu Kararı aleyhine açılan davada Şubat ayında verilen yürütmeyi durdurma kararını bölge idare mahkemesi iptal etti. Yürürlükte olan ÇED Olumlu Kararı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı iptal davası halen devam ediyor.
Hükümet; büyük projelerde ÇED raporlarıyla ilgili yasal süreçlerin tamamlanmasını beklemeden yapım işlerine başlaması ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen projelere devam edilmesi sebebiyle eleştiriliyor ve yargı kararları dikkate alınmadan ve beklenmeden projelerde inşaatın devam etmesinin geriye dönüşte fiili imkansızlık durumu doğurduğu belirtiliyor.
Hizmete girdiğinde İstanbul'un ana havalimanı olacak yeni havalimanı için 3 Mayıs 2013'te düzenlenen ihaleyi 25 yıl için 22.152 milyar euro+KDV kira bedeli teklif eden Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon OGG kazandı.
OGG, proje için kurduğu İstanbul Grand Airport Havalimanı İşletmesi A.Ş olarak DHMİ ile 19 Kasım'da uygulama sözleşmesi imzaladı.
Uygulama sözleşmesinin imzalanmasını takip eden 30 gün içinde şirketin yer teslimi talebinde bulunması, bunu takip eden 30 gün içinde ise yer tesliminin yapılması gerekiyordu. Şirketin, yer tesliminin ardından ilk etap yatırımı tamamlamak için yapım dahil 42 aylık süresi bulunuyor. İşletme izni ise ilk etap yatırımın tamamlanmasının ardından verilecek.
Bu sürede, 70 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ile iki pist inşa edilecek. Bunu takip eden 16 ay içinde ise 20 milyon yolcu kapasiteli bir terminal binası, bir pist, hastane ve otelin tamamlanmış olması gerekiyor.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, dört etaptan oluşan projenin tamamı için 10.247 milyar euro yatırım yapacaklarını; bunun yaklaşık 7.3 milyar euroluk kısmının ilk etap için gerekeceğini ve yüzde 20 özkaynak dışında kalan yaklaşık 6 milyar euro için finansman kullanacaklarını açıklamıştı.
Şirketin, uygulama sözleşmesinin imzalanmasını takip eden altı ay içinde kullanacağı dış finansmanın temin edildiğini DHMİ'ye bildirmesi gerekiyor; şirketin bu süreyi bir yıla kadar uzatma imkanı bulunuyor.
Hükümet, ihalesi geçen yıl Mayıs ayında gerçekleştirilen dört etaplı projede, birinci etabın 2016 yılında, tamamının ise 2018 yılında faaliyete geçmesini hedefliyordu.