Çin’de 2020’de 30 milyon erkek evleneceği birini bulamayacak. Çin, 1970’lerin sonunda başladığı ve şu ana kadar 400 milyondan fazla doğumun önüne geçtiğini belirttiği ‘’tek çocuk’’ politikasını resmen sona erdirdi.
Çinli yetkililer, ülkede artan cinsiyet eşitsizliği ve yaşlanan nüfusla birlikte dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için gerekli insan gücünün azalması gibi nedenlerle, Ekim ayında “tek çocuk” politikasının değiştirilip şartsız olarak ikinci çocuğa izin verileceğini bildirmişti.
Bu değişiklik onaylandı ve 1 Ocak itibariyle resmen son buldu ve çiftler artık hiçbir şart aranmaksızın ikinci çocuk doğurma imkanına kavuştu.
Ancak çiftlerin işlerini ve kariyerlerini kaybetme ve pahalılıktan dolayı ikinci çocuk doğurmaya pek de istekli olmadıkları belirtiliyor. Bazı uzmanlara göre ise Çin, tek çocuk politikasını gevşetmekte çok geç kaldı.
Nüfus çok yavaş artıyor
Çin’de 2014 yılında 17 milyon yeni doğum olmuştu ve bu rakam 2010 yılına göre 1 milyon daha fazla. Çin'de yaşlanan nüfus ve iş gücü sıkıntısının yol açtığı problemler nedeniyle tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönündeki görüşler çoğalmıştı ve yönetim bunları dikkate almıştı.
Çin’in 2014 yılındaki nüfusu 1 milyar 370 milyona çıkmıştı. Ancak Hindistan'ın 2050'de Çin'in nüfusunu geçeceği tahmin ediliyor.
Tek çocuk politikası nedeniyle geleneksel olarak erkek çocuğu isteyen Çinli aileler, kızçocukları olduğunda kürtaj yoluna başvuruyor. Bunun neticesinde de 1,3 milyar nüfuslu Çin’de 2012 rakamlarına göre ülkedeki erkekler, kadınlardan 40 milyon fazla hale geldi.
İstatistiklere göre ayrıca, 15 yaş altı grupta da erkek çocuklar, kız çocukların nüfusundan 18 milyon fazla durumda. 2020’de ise 30 milyon erkeğin kendine eş bulamayacağı bildirilmişti.
Öte yandan tek çocuk politikası ülkede yaşlı nüfusun hızla artmasına da neden oldu. Çin’de 60 yaşın üstünde 200 milyonu aşkın kişi bulunuyor. Resmi rakamlara göre, Çin’de 2050 yılında 65 yaş üstü nüfus 480 milyona çıkacak. Böylelikle 2050’de dünyadaki 4 yaşlıdan biri Çinli olacak.
Çin Yaşlılık Araştırma Merkezi’nin (CRCA) raporuna göre, Çin'de yaşlı nüfusun tüketimi, mevcut 4 trilyon yuan (660 milyar dolar) ile Gayrisafi Yurtiçi Hâsıla’nın (GSYH) yüzde 8'ini oluşturuyor ve bu rakam 2050’de GSYH'nin yüzde 33'üne denk gelen 106 trilyon yuana (17,6 trilyon dolar) ulaşacak.