Salgının ardından Rusya-Ukrayna savaşının tedarik zincirlerinde yarattığı bozulma, birçok ülkede enflasyonun son on yılların en yüksek seviyesine yükselmesine neden oldu.
halktv'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, enflasyonu parasal sıkılaşmaya giderek azaltmak isteyen merkez bankaları ardı ardına faiz artırmaya başladı. FactSet'in verilerine göre, bu yıl faiz oranlarını artıran ülke sayısı 45’e ulaştı. Çarşamba günü son 28 yılın en yüksek faiz artışına giderek faizi 75 baz puan yükselten ABD Merkez Bankası’nı (Fed) izleyen merkez bankalarının sayısının daha da artacağı konuşuluyor.
Fed’in gelecek aylar için faiz artışını hızlandıracağı sinyali de bunda büyük rol oynuyor. Bu ülkelerin faizi artırmalarının altında borçlanmayı daha pahalı hale getirerek tüketim talebini baskılamak, dolayısıyla ekonomik büyümeyi yavaşlatarak enflasyonu frenlemek yatıyor. Tabii bu da tüm dünyada resesyon korkularının yeniden körüklenmesine de neden oluyor.
Faiz ve enflasyonla mücadelede nas diyorsa onu yapıyoruz
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 19 Aralık 2021 tarihinde dile getirdiği “Faiz ve enflasyonla mücadelede nas ne diyorsa onu yapacağız" görüşüne sadık kalmaya devam ediyor. Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” tezini de destekleyen TCMB, 26 Mayıs’ta beşinci toplantısını yaptığı Para Politikası Kurulu’ndan da politika faizini yüzde 14’te sabit faiz bırakma kararıyla çıktı. TCMB daha önce Eylül 2021'de faiz indirimlerine başlamış, politika faizi 4 ayda 500 puan düşürülerek yüzde 19'dan yüzde 14'e çekilmişti. Bu yıl ise oranda hiçbir değişiklik yapılmadı.
Enflasyonda dünya 5'incisiyiz
Ancak TCMB’nin enflasyonu düşürmek amacıyla aldığı bu kararların enflasyon üzerinde herhangi bir düşürücü etkisi bugüne kadar gözlenmedi. Aksine mayıs ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) son 24 yılın rekorunu kırarak yüzde 73.5’e ulaştı. ENAG’a göre ise yıllık enflasyon yüzde 160.7. Başta enerji olmak üzere girdi fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle ardı arkası kesilmeyen zamlar, önümüzdeki aylar için de yükseliş sinyali veriyor. Türkiye, son oranla dünyada enflasyonun en yüksek olduğu 5’inci ülke konumunda bulunuyor. Venezuela yüzde 5000 yıllık enflasyonla ilk sırada bulunurken, onu Lübnan yüzde 224, Sudan yüzde 195, Zimbabve ise yüzde 92 ile izliyor.