TBMM Genel Kurulu'nda iki haftadır görüşülen İş Kanunu ile diğer birçok kanunda değişiklik öngören torba tasarıya, özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen geçici personelin, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanana kadar kamuda istihdam edilebilmesinin önünü açan madde eklendi.
Yetkililer, kapsama en az 25,000 geçici kamu personelinin girmesinin beklendiğini ancak; alımların kademeli olarak yapılmasının planlandığını belirtiyor.
Devlet Memurları Kanunu'nun istihdam şekillerini düzenleyen 4. maddesinin C bendi, kamuda geçici personel olma koşullarını düzenliyor. Söz konusu madde kapsamında istihdam edilen kamu personeli kamuoyunda 4C'liler olarak adlandırılıyor.
Tasarıya eklenen madde, Özelleştirme Kanunu kapsamında, özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen 4C'lilerin, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilmesini öngörüyor.
Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısının, öğrenim durumlarına göre çalışma şartlarının ve ücretlerinin Bakanlar Kurulu'nca belirleneceği hükme bağlanıyor.
Yürürlüğe 1995 yılında giren Özelleştirme Kanunu kapsamında, özelleştirme kapsamına alınan kamu kuruluşlarında; kapsama alınma sonrası-satış öncesi, devir sırasında-özelleştirme tarihinde ve özelleştikten sonra yeni işveren tarafından olmak üzere üç farklı etapta işten çıkarmalar meydana geldi.
Yetkililer, devir işlemleri sonrası, yeni işveren tarafından özelleştirme uygulaması sebebiyle işten çıkarılan işçi sayısının başvurularla beraber netlik kazanacağını belirtirken, özelleştirme tarihinde işten çıkarılan 4C'li sayısının 23,556 kişi olduğunu belirtiyor.
Torba tasarıda yer alan maddelerin yarısı üzerindeki görüşmeler tamamlandı; tasarının tamamının TBMM'nin çalışma takviminin uzatıldığı 14 Ağustos'a kadar tamamlanması hedefleniyor.