5 yılda en çok ne kazandırdı? Bitcoin ve Ethereum mu teknoloji şirketleri mi?

Son 5 yılda en çok teknoloji hisseleri mi kazandırdı yoksa Bitcoin ve Ethereum mu?

Finans piyasalarının sürekli gelişen ortamında, kripto para birimleri ve teknoloji hisseleri yatırımcıların dikkatini çekmek için zorlu rakipler olarak ortaya çıktı. Çalkantılı bir beş yıllık dönemin tozu dumanı çökerken, önemli bir soru ortaya çıkıyor: Hangisi daha iyi performans gösterdi, kripto mu hisse senetleri mi?

CoinGecko 1 Temmuz'da bu finans devlerinin son beş yılda birbirlerine karşı nasıl performans gösterdiklerini inceleyen bir çalışma yayınladı. Muhteşem Yedili'nin yükselişi "Muhteşem Yedili" terimi Bank of America analisti Michael Hartnett tarafından Nisan 2023'te yedi baskın teknoloji hissesini tanımlamak için ortaya atıldı.

Bu hisseler arasında Apple (NASDAQ: AAPL), Microsoft (NASDAQ: MSFT), Alphabet (NASDAQ: GOOGL), Meta Platforms (NASDAQ: META), Amazon.com (NASDAQ: AMZN), Nvidia (NASDAQ: NVDA) ve Tesla (NASDAQ: TSLA) bulunuyot.

CoinGecko tarafından bildirildiği üzere, bu hisse senetleri son beş yılda kayda değer bir büyüme gösterdi. Birleşik piyasa değerleri 2019'da 4,35 trilyon dolardan Haziran 2024'te 15,770 trilyon dolara yükselerek %262,5'lik bir artış kaydetti. Kripto'nun bu sert yükselişi Muhteşem Yedili kaslarını esnetirken kripto para birimleri de boş durmuyordu.

Piyasa değerine göre en büyük iki kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) aynı dönemde patlayıcı bir büyüme gösterdi. Bitcoin'in piyasa değeri Mayıs 2019'da 103,98 milyar dolardan Haziran 2024'te 1,25 trilyon dolara yükselerek %1.102,2'lik bir artış gösterdi. Bu arada, Ethereum'un büyümesi daha da etkileyiciydi ve 18,16 milyar dolardan 421 milyar dolara fırlayarak %2.218,3'lük bir artış gösterdi.

Kripto vs. hisse senetleri: Devlerin savaşı

Kriptonun performansını Muhteşem Yedili ile karşılaştırdığımızda, bazı ilginç modeller ortaya çıkıyor. Şaşırtıcı bir şekilde, Nvidia beş yıllık dönemde piyasa değerinde %2.782,8'lik dudak uçuklatan bir artışla tüm varlıklar arasında en iyi performans gösteren şirket olarak ortaya çıktı. Bununla birlikte, hem Bitcoin hem de Ethereum Muhteşem Yedili hisse senetlerinin çoğundan daha iyi performans gösterdi.

Ethereum'un büyümesi Nvidia'nınkiyle yakından uyumluyken, Bitcoin'in performansı Tesla'nın %1.340,8'lik artışıyla karşılaştırılabilir düzeydeydi. Bu dönemde hem kripto hem de hisse senedi piyasalarının gidişatını şekillendiren birkaç önemli olay yaşandı.

CoinGecko'ya göre, kripto para birimleri için PayPal'ın Ekim 2020'de kripto entegrasyonu gibi kilometre taşları önemli artışlar sağladı. Buna karşılık, Elon Musk'ın Tesla satın alımları için Bitcoin kabul etmeyi durdurma kararı ve Terra ve FTX gibi büyük kripto varlıklarının çöküşü gibi baskılayıcı olaylar geçici gerilemeler yarattı.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) Ocak 2024'te Bitcoin ETF'lerini onaylaması, kripto benimsenmesi için bir dönüm noktası oldu. Bu olay, Bitcoin ve Ethereum arasındaki büyümede bir farklılaşmaya yol açtı ve her ikisi de sonraki aylarda %50'lik bir piyasa değeri artışı yaşadı.

Kripto ve hisse senetleri arasındaki savaş gelişmeye devam ediyor. Ethereum ETF'lerinin yaklaşan onayı ve her iki sektörde de devam eden teknolojik gelişmeler bu yarışı heyecanlı tutmayı vaat ediyor. Sonuç olarak, Nvidia gibi bazı bireysel hisse senetleri kriptodan daha iyi performans gösterirken, Bitcoin ve Ethereum son beş yılda Muhteşem Yedili'nin çoğuna karşı iyi performans gösterdi.

Her zaman olduğu gibi, yatırımcılar her iki piyasaya da risk ve potansiyel ödülleri dikkatle değerlendirerek yaklaşmalı.