Borsa İstanbul'da halka arzlar, bu yıl daha önce üç şirketini halka arz eden bir grubun dördüncü şirketi için çalacak gong ile başlıyor.
Uygulanan ekonomi politikalarının da etkisiyle 2023'te rekor sayıda halka arz yaşanmıştı. Toplam 55 şirketin hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Uygulanan politika ile ilgili diyorum çünkü, şirketler paraya ulaşmakta zorlanırken yatırımcılar kazanç değil param erimesin derdindeydi. İşte bu nedenle hem halka arz edilen şirket sayısı arttı hem de halka arzlarda anormal fiyat hareketleri yaşandı. Halka arzda kazançların artması arza aracılık eden aracı kurumları da halka arz edilen şirketleri de adeta “azdırdı”. Yatırımcı sayısı 8 milyonu geçerken halka arzlara 10 kat talep gelmeye başladı. Gerçi yılın son halka arzlarında bu halüsinasyon kısmen bozuldu ama kan kokusu alanlar hala oyunun sürmesinden yana.
Geçen yılın son halka arzlarının bazılarından hisse alan ve hala taşıyan yatırımcılar henüz zararda. Reel olarak bakıldığında ise, yılın ikinci yarısında yapılan arzların önemli kısmı ekside.
Bu yıl da halka arz furyasının geçen yıl kadar olmasa da sürmesi bekleniyor. Yılın ilk arzları için talep toplanmaya başlandı. Yılın ilk halka arz edilen şirketi, üç şirketini daha önce halka arz eden Pasifik Group’un teknoloji sektöründeki şirketi olan Pasifik Teknoloji. Halk Yatırım’ın gerçekleştirdiği halka arzda talep toplama 6-7 Şubat tarihinde yapılıyor ve muhtemelen hisseler gelecek hafta Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacak. Halka arzda 120 milyon olan mevcut ödenmiş sermaye 134 milyona çıkartılacak. Artırım tutarı olan 14 milyon ile ortakların elindeki 13 milyon hisse, hisse başına 35 TL'den halka arz edilecek. Şirketin piyasa değeri 4 milyar 690 milyon TL, halka arz büyüklüğü ise 945 milyon TL olacak.
Peki geçen yıldan bu yana halka arzlarda değişen bir şey var mı?
Yılın ilk halka arzına bakılırsa geçen yıl halka arzlarda kaçan ölçü, bu yıl da devam edecek gibi gözüküyor.
İzahnamedeki bilgilere göre, şirket 2023/9'da 481 milyon TL ciro ve 45.84 milyon TL net kar elde etmiş. Şirket genel müdürünün halka arzla ilgili yapılan bir röportajda verdiği bilgiye göre, yılı 750 milyon ciro ile kapatacaklar. Üçüncü çeyrek ve geçmiş dönem kar marjlarına bakılırsa net kar da 70 milyon TL civarında çıkacak. Bu da halka arz sonrası ilk mali tablo ile ortaya çıkacak fiyat/kazanç oranının 67 olacağı anlamına geliyor.
Şimdi gelelim soruya. 750 milyon TL cirosu, 70 milyon TL net karı olan 2 yıllık bir şirket, Türkiye dışında dünyanın neresinde 4 milyar 690 milyon TL değerleme ile halka arz edilebilir. Arzı yapan anlı şanlı Halk Yatırım'ın değerlemesine göre şirketin olması gereken değeri 6.5 milyar TL, dolayısıyla arzda yüzde 35.4 iskonto yapılmış durumda.
Fiyat/kazanç tabii ki tek önemli gösterge değil. Ama en önemlisi, özellikle halka arzda. Ama bir iki noktaya daha bakalım. Dokuz aylık bilançoya göre, şirketin varlıklar toplamı 639.78 milyon TL. Bunun 505.31 milyon TL'lik kısmı dış kaynaklar ile fonlanmış durumda. Yani 4 milyor 690 milyon TL'ye halka arz edilen şirketin özkaynak büyüklüğü 134 milyon TL.
Ortalamadan sapan bir noktanın daha altını çizmekte fayda var. Varlıklarının yüzde 80'i dış kaynaklar ile fonlanan şirketin, borçlarının yüzde 95'i evet yanlış okumadınız yüzde 95'i kısa vadeli borç.
Şimdi siz karar verin. Bu hissede de oluşacağı çok açık olan bu halka arz halüsinasyonu ve sosyal medya manipülasyonu ile yüksek talep gelecek ve hisse belki bir kaç tavan yapacak. Peki sonrası?....