ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, (NSA) dünya genelinde yaklaşık 100 bin bilgisayara, bilgi toplama ve siber saldırılara imkan tanıyan casus bir yazılım yerleştirdiği ileri sürülüyor.
New York Times gazetesinin NSA belgeleri ve uzmanlara dayandırdığı habere göre, ABD dışındaki ülkelerde gerçekleştirilen uygulamada genellikle ağlar yoluyla erişilen bilgisayarlara casus yazılım yerleştiriliyor. NSA'in bazı bilgisayarlara ise internete hiç bağlanmasa bile casus yazılımı bir şekilde yükleyerek internet erişimi olmayan bilgisayarların içinde bulunan verilere de ulaşabildiği ve bunları değiştirebildiği kaydediliyor.
NSA'in 2008'den beri uyguladığı ve radyo frekanslarının kullanıldığı bu teknolojide, ağlar yoluyla ya da USB kartları ile gizlice programın yerleştirildiği bilgisayara internete bağlı olmasa bile kilometrelerce uzaktan radyo frekansları ile ulaşım sağlanabiliyor. Bazı durumlarda çanta büyüklüğündeki bir aygıtın belli bir mesafeden verici olarak görev yaptığı ve saniyeden daha az bir sürede radyo dalgalarıyla hedef bilgisayara veri yükleme, alma ya da değiştirme işlemi yapabildiği belirtiliyor.
Bu yazılımın ajanlar tarafından gizlice bilgisayara yüklenebildiği gibi özellikle dizüstü bilgisayarların üretimi ya da kargo ile gönderilmesi sırasında da bilgisayarlara yerleştirilebildiği belirtiliyor. Haberde, ABD'nin bu teknoloji ile bilgi topladığı en önemli hedefleri arasında siber saldırılar dolayısıyla sürekli şikayet ettiği Çin ordusu, Rus ordusu, Meksika polisi ve uyuşturucu kartelleri, AB'nin ekonomik kurumları, Suudi Arabistan, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler yer alıyor.
Dünya genelinde 100 bin bilgisayara yerleştirildiği belirtilen casus yazılımın, ABD içinde herhangi bir bilgisayara yerleştirildiğine ilişkin ise henüz bir bulguya rastlanmadığı kaydedildi. Haberde, sadece bilgisayarların değil, akıllı telefonlar gibi cihazların da Çin'de bile üretilmiş olsa NSA tarafından bu casus yazılımın hedefine konulabileceği ifade edildi.
Başkan Barack Obama'nın cuma günü, ABD'nin uzun süredir dünya gündemini meşgul eden küresel casusluk faaliyetlerinin merkezinde yer alan NSA'in uygulamalarında yapılacak değişikliklere ilişkin açıklama yapması bekleniyor.