ABD Çin'deki bazı yatırımlarını kısıtlayan planları netleştiriyor

Reuters'a konuşan üst düzey bir hükümet kaynağı, Beyaz Saray'ın Çarşamba günü Çin'deki hassas teknolojilere yönelik bazı ABD yatırımlarını yasaklama ve diğer yatırımların hükümete bildirilmesini zorunlu kılma planlarını detaylandıracağını söyledi.

Beyaz Saray'ın söz konusu planları, ABD sermayesi ve uzmanlığının Çin'in askeri modernizasyonunu destekleyebilecek ve ABD ulusal güvenliğini tehdit edebilecek teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmasını engellemeyi amaçlıyor.

Reuters'in Cuma günü geçtiği habere göre Başkan Joe Biden'ın bu hafta içerisinde Çin'e hassas teknolojiler alanında yapılacak yatırımların denetlenmesine yönelik uzun süredir beklenen bir kararname çıkarması bekleniyor.

Üst düzey bir hükümet kaynağı bu emrin Çarşamba günü çıkmasının beklendiğini söyledi. Beyaz Saray Salı günü yorum yapmayı reddetti.

Biden yönetimi yetkilileri aylardır Çin'deki ABD yatırımlarına getirilecek her türlü kısıtlamanın dar kapsamlı olacağını vurguluyor.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan Nisan ayında yaptığı açıklamada "Bunlar kişiye özel önlemler. Pekin'in dediği gibi bunlar bir 'teknoloji ablukası' değildir." şeklinde konuşmuştu.

Yönetimin Çin'de yarı iletkenler, kuantum bilişim ve yapay zeka alanlarında ABD özel sermayesi, risk sermayesi ve ortak girişim yatırımları gibi aktif yatırımları hedeflemesi bekleniyor.

Kaynakların verdiği bilgiye göre, kararname kapsamına giren yatırımların çoğu için hükümetin bilgilendirilmesi gerekecek. Bazı işlemler ise yasaklanacak.

New York Times Salı günü, Biden yönetiminin daha geniş bir yelpazede Çin endüstrilerine yatırım yapan firmaların bu faaliyetlerini rapor etmelerini zorunlu kılmayı planladığını ve bunun da ABD hükümetine ABD ile Çin arasındaki finansal işlemler konusunda büyük bir görünürlük sağlayacağını bildirdi.

Reuters'e daha önce bilgi veren kaynaklar, kısıtlanacak yarı iletken yatırımlarının ABD Ticaret Bakanlığı tarafından Ekim ayında Çin için yayınlanan ihracat kontrol kurallarını takip etmesinin beklendiğini söyledi.

İki partili bir politika araştırma kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden (CSIS) Emily Benson, yapay zeka yatırımlarının askeri kullanıcılara ve kullanımlara yasaklanmasını beklediğini ve sektördeki diğer yatırımların yalnızca hükümete bildirilmesi gerekeceğini söyledi.

Benson, hangi yapay zekanın askeri kategoriye girdiğini belirleme yükünün idareye ait olacağını söyledi.

CSIS'in ticaret ve teknoloji projesi direktörü Benson, "Yapay zekanın askeri uygulamasını neyin oluşturduğuna dair bir çizgi çizmek ve yapay zekayı tanımlamak zorunda kalacaklar" dedi.

Biden'ın talimatının, önerilen kural koyma bildiriminin yayınlanmasını yönlendirmesi bekleniyor. Kuralın hemen yürürlüğe girmesi ve nihai hale getirilmeden önce sektörün geri bildirimlerini dikkate almak üzere bir yorum dönemi öngörmesi beklenmiyor.