Yarın açıklanacak enflasyon verisinin yıllık bazda yüzde 7.8'e yükselerek 1982'den beri en yüksek seviyeye çıkması bekleniyor. Ancak ekonomistler Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında çeşitli yaptırımlarla petrol ve gıda fiyatlarında görülen artış nedeniyle bu ay ve gelecek ay tırmanışın devam edeceğini ve yüzde 8-9'ların görülebileceğini belirtiyor.
Amerikalılar şimdiden on yılların en uzun süreli enflasyonuyla mücadele ediyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ise zaten yüksek seyreden gıda fiyatlarını rekor seviyeye tırmandırırken ABD'nin Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamasıyla benzin fiyatları da rekor seviyelere yükseldi.
bloomberght'nin haberine göre Bazı ekonomistler petrol şokunun ABD büyümesini vuracağını belirtirken bazı ekonomistler de istihdam piyasasındaki güçlü seyir ve Kovid kısıtlamalarının gevşetilmesi nedeniyle toparlanmanın çok zarar görmeyeceğini belirtiyor.
ABD Merkez Bankası'nın gelecek hafta toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faizleri artırması bekleniyor. Ancak enerji fiyatlarındaki artış, bankanın faiz artış döngüsüne dair belirsizlik oluşturuyor. Yarın açıklanacak enflasyon rakamları, petroldeki son yükselişin bir kısmını yansıtabilir.
Bloomberg Economics ekonomistleri Anna Wong, Yelena Shulyatyeva, Andrew Husby ve Eliza
Winger, enflasyon tahminlerini revize ettiklerini belirterek "savaş öncesinde yıllık enflasyonun Şubat'ta zirve yapmasını bekliyorduk. Ancak son dönemde artan enerji fiyatları ve tedarik zinciri sıkıntılarının yeniden artması bu tahminlerimizi güncellememize neden oldu. Şubat ayında enflasyonun yüzde 8 olmasını, gelecek aylarda ise yüzde 9 ile zirve yapabileceğini öngörüyoruz" değerlendirmesine yer verdi.