ABD enflasyon verileri öncesi dolar güçlendi, Asya borsalari geriledi

Yarın açıklanacak ABD enflasyon verisi öncesi dolar güçlenirken Asya borsalarında ise hisse senetleri gerileme kaydetti.

Bankacılık sektörünün daha geniş çaplı bir krize sürüklenmediğine dair güvenin artmasıyla ABD getirilerinin yüksek seyretmesi sonucunda dolar başlıca rakipleri karşısında yükselişe geçti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi ise %0,3 gerileyerek Pazartesi günkü %0,9'luk yükselişin bir kısmını sildi.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,4 düşerken, Avustralya'nın gösterge endeksi %0,2 ve Güney Kore'nin Kospi endeksi %0,4 değer kaybetti.

Japonya Nikkei, JFE Holdings'in daha yüksek kar tahmininde bulunmasının ardından çelik üreticilerinin artışıyla %0,8 yükseldi.

Anakara Çin mavi çipleri kayıtsız bir başlangıcın ardından kademeli olarak güç kazandı ve son olarak %0,5 yükseldi.

Yatırımcılar, geçen ay ihracatın arttığını ve ithalatın azaldığını gösteren Çin verilerinden çoğunlukla etkilenmedi.

ABD S&P 500 E-mini vadeli işlemleri, hisse senedi göstergesinin Pazartesi günü çok az değişiklikle sona ermesinin ardından yeniden açılışta hafif bir düşüş sinyali verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta politika kararlarının "gelen veriler tarafından yönlendirileceğini" söylemesi ve faiz artırım döngüsünde olası bir duraklamanın sinyalini vermesinin ardından yatırımcılar Çarşamba günkü ABD tüketici enflasyonu raporuna odaklanmış durumda.

Aynı zamanda, Cuma günkü güçlü istihdam raporu, yatırımcıların Fed'in ilk faiz indiriminin zamanlaması ve boyutuna ilişkin beklentilerini geri çevirmelerine neden oldu.

Para piyasaları şu anda yılsonuna kadar iki çeyrek puanlık faiz indirimi beklerken, üçüncü bir indirim riski de bulunuyor.

Ekonomistler Nisan ayı için manşet enflasyon rakamının yıllık %5,5'e gerileyerek 2021 sonundan bu yana en düşük seviyeye inen Şubat ayı rakamıyla aynı seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

IG markets piyasa analisti Tony Sycamore, enflasyon verisi için "sürpriz aşağı yönlü" diyor ve özellikle de %5'in altına düşme riskini vurguluyor.

Aynı zamanda Sycamore, Fed'in kredi verenlerle yaptığı bir anketin yakın bir kredi sıkışıklığı olmadığını göstermesinin ardından piyasanın havasının yükselmesinin ardından ABD bankacılık sektörü konusunda çok iyimser olmama konusunda uyarıda bulundu.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen gece yaptığı açıklamada, düzenleyici kurumların gerektiğinde son banka kurtarmalarında kullanılan araçları harekete geçirmeye hazır olduğunu söyledi.

Sycamore, "Şimdilik yangınları söndürmeye çalışıyorlar gibi görünüyor, ancak olup bitenleri tamamen söndürmeyi başarıp başaramadıklarını, dürüst olmak gerekirse bunun gerçekleşeceğini sanmıyorum" dedi.

Yellen, borç limitinin kaldırılmamasının ABD ekonomisine büyük bir darbe vuracağı ve dünyanın rezerv para birimi olan doları zayıflatacağı uyarısında bulunurken, borç tavanı açmazı ihtiyatlı olmak için bir başka neden daha sunuyor.

Para birimini altı büyük emsaline karşı ölçen dolar endeksi, geçen ayın ortasından bu yana işlem aralığının dibine yakın bir seviyeden gece boyunca yükseldikten sonra çok az değişti.

10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi Tokyo'da son bir haftanın en yüksek seviyesinden gevşeyerek %3,5 civarında seyretti.

ABD TÜFE verileri öncesinde emtia piyasalarında da gerginlik hakim oldu.

Spot altın fiyatları hafifçe gevşeyerek ons başına 2.020 dolar civarına geriledi.

Petrol fiyatları önceki iki seansta elde ettiği güçlü kazançları azaltarak geriledi. Brent ham petrolü 31 sent düşüşle 76,70 dolara gerilerken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 23 sent kayıpla 72,92 dolara düştü.