ABD ham petrolü, Biden'ın İran'a karşı olası İsrail misillemesi hakkında yorum yapmasıyla yükseldi

ABD ham petrolü, İsrail'in ham petrol altyapısına saldırarak İran'a misilleme yapabileceği korkusu bu hafta yaklaşık %8 değer kazandı.

OPEC+ yedek petrol kapasitesi, analistlere göre fiyatların yükselmesini engelliyor. İsrail'in İran'a saldırması, Hürmüz Boğazı'nda bir kesinti korkusunu artırabilir ve önemli bir fiyat risk primi ekleyebilir.

ABD ham petrol fiyatları, İsrail'in bu hafta Tahran'ın balistik füze saldırısına misilleme olarak İran'ın petrol endüstrisine saldırabileceği korkuları nedeniyle üst üste üçüncü kez kazanç elde etme yolunda Perşembe günü yaklaşık %5 arttı.

Perşembe sabahı gazeteciler Başkan Joe Biden'a ABD'nin İran petrol tesislerine bir İsrail saldırısını destekleyip desteklemeyeceğini sordu. Biden şunları söyledi: "Bunu tartışıyoruz. Sanırım bu biraz - neyse. Bugün hiçbir şey olmayacak." dedi.

Daniel Ghali

TD Securities'de kıdemli emtia stratejisti Daniel Ghali, "Biden'ın yorumları, fiyatların yükselmesine neden olan katalizör oldu. Orta Doğu'daki jeopolitik riskler muhtemelen Körfez Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyelerinde," dedi.

ABD türü petrol varil başına 73,95 dolara ulaşarak yaklaşık %5,5'lik bir artış kaydetti. Batı Teksas Ara Petrolü bu hafta yaklaşık %8 kazandı ve Mart 2023'ten bu yana en iyi haftalık kazancına doğru ilerliyor.

Claudio Galimberti

Rystad Energy'nin baş ekonomisti Claudio Galimberti'ye göre, Orta Doğu'daki çatışmalar yoğunlaştıkça petrol arzında kesinti riski artıyor, ancak OPEC+ açığı kapatabilecek büyük miktarda yedek ham petrole sahip.

Galimberti, Perşembe günü müşterilerine gönderdiği notta, "Bu yedek kapasite, Orta Doğu'daki son kırk yılın en derin ve en yaygın krizlerinden birinin ortasında şu an için kontrolden çıkan fiyatları dengeliyor" dedi.

Bjarne Schieldrop,

İsveç bankası SEB'in baş emtia analisti Bjarne Schieldrop, İsrail'in Tahran'ın balistik füze saldırısına misilleme olarak İslam Cumhuriyeti'nin petrol altyapısına saldırması durumunda OPEC+ yedek kapasitesinin İran'ın ihracatındaki aksamaları karşılamaya yeteceğini söyledi.

Ancak sorun şu ki, TD Securities'den Ghali'ye göre, dünyanın yedek petrol kapasitesi büyük ölçüde Orta Doğu'da, özellikle Körfez ülkelerinde yoğunlaşmış durumda ve daha geniş bir savaş çıkarsa risk altında olabilir.

Schieldrop, İsrail'in İran'ın petrol endüstrisine saldırması durumunda, tüccarların Hürmüz Boğazı'ndaki arz kesintileri konusunda endişelenmeye başlayacaklarını söyledi. CNBC'nin "Street Signs Europe" programına verdiği demeçte, "Bu, petrole önemli bir risk primi ekleyecektir." dedi. Boğaz, dünyadaki petrol için en önemli ticaret arterlerinden biridir.

Schieldrop, bunun sonucunda İsrail'in İran'ın petrol altyapısına saldırması durumunda petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara çıkabileceğini söyledi.