ABD işsizlik başvuru verilerinde beklenmedik düşüş

ABD Piyasaların Merakla Beklediği Haftalık İşsizlik Başvuruları Beklentilerin Altında Kaldı

ABD'de işsizlik yardımı için yeni başvuru yapanların sayısı geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde düştü. Ancak Ekim ayının ortasında yardım alan kişi sayısında artış yaşandı. Bu durum, işsizlik oranının önümüzdeki dönemde yükselme riskini artırabilir.

Çalışma Bakanlığı tarafından Perşembe günü yayımlanan verilere göre, 19 Ekim'de sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 15.000 azalarak mevsimsellikten arındırılmış olarak 227.000'e geriledi. Bu düşüş, Helene Kasırgası sonrası başvurulardaki azalmayla birlikte Milton Kasırgası kaynaklı başvurulardaki artışı dengeledi.

Ekonomistler, son hafta için 242.000 başvuru öngörmüştü. Ancak doğal afetlerin yarattığı dalgalanmalar, işgücü piyasasını daha net bir şekilde değerlendirmeyi zorlaştırdı. Çarşamba günü yayımlanan Federal Rezerv'in "Bej Kitap" raporunda, bazı bölgelerde işgücü piyasasında hafif büyüme görülürken, diğer bölgelerde çok az değişiklik olduğu belirtildi.

Raporda, işçi talebinin bir miktar azaldığına, işe alımların ise daha çok yenilemeye odaklandığına dikkat çekildi. Boeing'de bir aydan uzun süredir devam eden grev de işgücü piyasası üzerindeki belirsizliği artırdı. Şirketin sendikalı çalışanları, Çarşamba günü yapılan oylamada, %35'lik ücret artışı ve emeklilik planlarına ek katkı sunan yeni sözleşme teklifini reddetti.

İlk işsizlik yardım başvurusunun ardından yardım alanların sayısı, 12 Ekim'de sona eren haftada 28.000 artarak 1.897 milyona ulaştı. Bu veri, Ekim ayı işsizlik oranı hesaplamalarında kullanılacak. Ağustos ayında %4,2 olan işsizlik oranı, Eylül ayında %4,1'e gerilemişti. Ancak Nisan 2023'te %3,4 olan oran, Temmuz'da %4,3'e yükselmişti ve bu, Fed’in geçtiğimiz ay faiz oranlarını 50 baz puan indirerek %4,75-%5,00 aralığına çekmesine yol açmıştı.

ABD Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla 2022 ve 2023 yıllarında faiz oranlarını toplamda 525 baz puan artırmıştı. Ancak, önümüzdeki ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha bekleniyor.