ABD istihdam rakamları şok etti, Dow Jones, Nasdaq ve S&P nasıl tepki verecek

ABD'de tarım dışı istihdam verisi beklentileri altüst etti, ABD ekonomisi 254.000 yeni istihdam yarattı, işsizlik oranı %4,1'e düştü

ABD iş gücü piyasası Eylül ayında tahmin edilenden çok daha fazla iş eklerken, işsizlik oranı beklenmedik şekilde düştü ve Wall Street'in beklediğinden çok daha güçlü bir iş piyasası tablosunu yansıttı.

Cuma günü yayınlanan Çalışma İstatistikleri Bürosu verileri, iş gücü piyasasının Eylül ayında 254.000 yeni istihdam oluşturduğunu gösterdi, bu da ekonomistlerin beklediği 150.000'den oldukça yüksek bir seviyeyi ifade etti. 

Bu arada, işsizlik oranı Ağustos ayındaki %4,2'den %4,1'e düştü. Eylül ayındaki iş eklemeleri, Ağustos ayında eklenen revize edilmiş 159.000'den daha yüksekti. Hem Temmuz hem de Ağustos raporunda yapılan revizyonlar, ABD ekonomisinin bu iki ayda daha önce bildirilenden 72.000 daha fazla iş eklediğini gösterdi.

Enflasyon baskılarını ölçmek için önemli bir ölçüt olan ücret artışı, Ağustos ayındaki %3,9'luk yıllık artıştan yıllık %4'e yükseldi. Aylık bazda ücretler Ağustos okumasıyla uyumlu olarak %0,4 arttı.

Cuma günkü rapora giren temel soru, verilerin işgücü piyasasında önemli bir soğumayı yansıtıp yansıtmayacağıydı; bu da Fed'in başka bir büyük faiz oranı indirimine yol açabilirdi. Citi kıdemli küresel ekonomisti Robert Sockin, Yahoo Finance'e beklenenden iyi gelen iş raporunun, Fed'in Eylül toplantısında merkez bankasının faiz oranlarını yarım puan düşürdüğü zamanki "aciliyetle" hareket etme olasılığını azalttığını söyledi.

"Bu, Fed'i çok dışarı itiyor" dedi ve Fed'in bu yıl tekrar 50 baz puanlık bir indirim yapmasının belirsiz olduğunu ekledi.

Raporun ardından piyasalar, CME FedWatch Tool'a göre Fed'in Kasım ayında faiz oranlarını yarım puan düşürme olasılığının yaklaşık %12 olduğunu fiyatladı; bu, bir hafta önce görülen %53'lük olasılıktan düşük.

Capital Economics Kuzey Amerika baş ekonomisti Paul Ashworth Cuma günü müşterilerine yazdığı bir notta yazdı. "[50 baz puanlık] bir indirim umudu çoktan bitti. Eylül ayındaki istihdam raporunda görülen işgücü piyasası gücüne bakıldığında, Fed'deki gerçek tartışma para politikasının gevşetilip gevşetilmeyeceği üzerine olmalı," ifadelerini kullandı. 

Büyük ABD hisse senedi endekslerine bağlı vadeli işlemler haberle yükseldi. S&P 500 vadeli işlemleri (ES=F) yaklaşık %0,8 artarken, Dow Jones Sanayi Ortalaması vadeli işlemleri (YM=F) yaklaşık %0,5 arttı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 (NQ=F) sözleşmeleri %1,1 yükseldi.

Renaissance Macro'nun ekonomi başkanı Neil Dutta, Eylül ayındaki istihdam raporunun hisse senedi piyasası için "tartışmasız iyi haber" olduğunu yayından sonra yazdığı bir notta belirtti.

Dutta, "Günün sonunda, Fed ekonomi büyürken bile politika oranlarını düşürmeye devam ediyor," diye yazdı.