Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç, ABD istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiaları ile ilgili olarak ABD'nin Ankara maslahatgüzarının bu sabah Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak izahat istendiğini söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalar yapan Arınç, Alman der Spiegel dergisinin ABD istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarının Bakanlar Kurulu'nda görüşülüp görüşülmediğine dair sorularını da yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde düzenlenecek NATO zirvesinde bu konuyu ilgili liderlerle görüşeceğini hatırlatan Arınç, "Ancak ABD'nin isminin geçmesi münasebetiyle, şu an ABD büyükelçisi yok ama görevli maslahatgüzar dışişlerine çağrılarak kendisinden izahat alınmıştır" dedi.
ABD'nin Ankara büyükelçisi olarak atadığı John Bass henüz ABD Kongre'si tarafından onaylanmadığı için görevine başlamadı.
Bakanlar Kurulu toplantısında başbakan yardımcılarının görev dağılımının da belirlendiğini duyuran Arınç, "Babacan'ın görevi ekonominin genel koordinasyonunu içerecek" dedi ve Hazine, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Kalkınma Bankası, Vakıflar Bankası ve Türkiye İhracat Kredi Bankası'nın Babacan'a bağlı kurumlar olacağını söyledi.
Erdoğan: Liderlerle bunu konuşacağız
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Almanya ve ABD istihbaratları tarafından dinlenildiğine dair iddiaları önümüzdeki günlerde düzenlenecek NATO ve Birleşmiş Milletler zirveleri sırasında liderlerle yapacağı görüşmelerde "açık ve net olarak" konuşacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı olarak ilk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştiren Erdoğan, İstanbul'dan hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.
Erdoğan'a, Alman Der Spiegel dergisinin Alman istihbaratının yanı sıra ABD istihbaratının da uzun süredir Türkiye'de istihbarat çalışmaları yürüttüğü ve dinleme faaliyetleri içinde olduğu yönündeki iddiaları soruldu.
Daha önce ABD'nin Almanya'yı dinlediğinin ortaya çıktığını ve bundan dolayı Almanya'da halkın ve etkin çevrelerin tepkisi olduğunu belirten Erdoğan, geçmişte ABD için de aynı şeyin söz konusu olduğunu söyledi.
"Türkiye ile ilgili bu süreci liderlerle biraraya geldiğimizde kendileri ile çok açık ve net konuşacağız. Fakat ben şunu çok açık yine söyleyeyim. Dünyada istihbaratı güçlü olan ülkelerin farklı ülkeleri dinlememe diye bir şeyi yoktur. Bunu da hepimizin bilmesi lazım. Bunu hepsi yapıyor" diyen Erdoğan, şöyle konuştu:
"Dolayısıyla bu konuda neyi nasıl yaptı veya neyi nasıl deşifre ettikleri, bunlar çok çok önemli. Ama önümüzde NATO zirvesi var, ondan sonra BM genel kurulu var. Buralarda yapacağımız görüşmelerde bunları liderler olarak da aramızda konuşacağız. Öyle zannediyorum ki dünya barışını tehdit eden bu tür açıklamaları herhalde bundan sonra daha kontrol altına alma gibi bir durumları olabilir."