ABD seçimleri yaklaşırken tahviller düştü, hisse senetleri geriledi

ABD seçimlerine iki haftadan az bir süre kalırken tahvillerde sert düşüş yaşandı, hisse senetlerinde geriledi.

Tahvillerdeki sert satışlar ve altındaki sıçrama, yatırımcıların ABD seçimleri öncesinde güç topladığını düşündürürken Asya hisse senetleri düştü ve dolar Salı günü son ayların zirvelerinde seyretti. 10 yıllık gösterge Hazine tahvillerinin faizi gece boyunca 11 baz puan yükseldi ve Asya'daki erken ticarette 1 baz puan daha artarak %4,19'a çıktı. Altın Pazartesi günü ons başına 2.740 doların hemen üzerinde rekor seviyeye ulaştı ve Salı günü erken saatlerde 2.725 dolardan işlem gördü.

Japonya Nikkei sabah işlemlerinde %1,1 düşerek Ekim başından bu yana en düşük seviyesini gördü. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,8 düştü. Wall Street göstergeleri gece boyunca geriledi ve Asya'da vadeli işlemler düştü. ANZ stratejisti Jack Chambers, enflasyona yansıyabilen petrol fiyatlarındaki keskin yükselişin muhtemelen tahvil piyasalarının tedirgin olmasına yardımcı olduğunu ve ABD seçimlerine sadece iki hafta kaldığını söyledi.

Chambers, "İkincil bir husus, ABD seçimlerine ve mali dinamiklere biraz daha fazla odaklanmak olabilir. Kim kazanırsa kazansın, mali konsolidasyona giden bir yol göremezsiniz" dedi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri, Hamas lideri Yahya Sinwar'ın ölümünün ardından Orta Doğu'daki çatışmaların durulmasıyla Pazartesi günü %1,7 yükseldi. Fiyatlar Asya'da varil başına 73,89$'da sabitlendi. Avustralya'da gösterge S&P/ASX 200 sabah ortasında %1,3'ten fazla düştü.

Metcash hisseleri, Goldman Sachs'ın hisse senedi fiyat hedefini düşürmesi ve şirketin pazar payı kaybetme riski taşıdığını söylemesinin ardından %6 değer kaybetti. Çin piyasaları, tüccarlar daha fazla ayrıntı ve özellikle de hükümetin zor durumdaki ekonomiyi desteklemek için daha fazla harcama yapmasını beklerken, son zamanların en yüksek seviyelerinin oldukça altına sabitlendi.

Hong Kong Hang Seng ve Şangay Bileşik yatay seyretti. Döviz piyasaları çoğunlukla Hazine tahvillerindeki hareketi takip etti ve bu da doları yükseltti. Euro 1,0819 dolardan işlem görerek Ağustos başından bu yana en düşük seviyesine çok az yaklaştı. Yen 150,67 dolarla son 2,5 ayın en düşük seviyesine gerilerken Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da sırasıyla 0,6655 ve 0,6021 dolarla son ayların en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Analistler doların son dönemdeki yükselişinin piyasaların ABD başkanlık yarışında Donald Trump'ın zaferini ve Trump'ın ticaret, vergi ve göç politikalarının muhtemelen daha yüksek enflasyon ve daha yüksek getiriye yol açacağı için daha güçlü bir para birimini fiyatlamasını yansıttığını söylüyor.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Joe Capurso bir notunda, "Başkan Trump'ın zaferinin artık döviz piyasalarında fiyatlanmasıyla birlikte, AUD/USD seçim sonuçlarının açıklanmaya başladığı andan itibaren büyük bir aşağı yönlü riskten ziyade sınırlı bir risk taşıyor" dedi ve ekledi:

"Başkan Yardımcısı Harris'in artık güçsüz olmasıyla birlikte, onun zaferine yönelik piyasa tepkisi muhtemelen Başkan Trump'ın zaferinden daha büyük olacaktır"