ABD TÜFE verisi öncesi küresel piyasalarda endişeli atmosfer sürüyor.
Çarşamba günü S&P 500 endeksi altıncı işlem gününde de düşüş yaşarken endeks Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Vadeliler ise kısmi toparlanmaya işaret ediyor.
Asya hisse senetleri piyasalarında geniş çaplı düşüşler yaşanıyor. Hong Kong Hang Seng yüzde 1, Japon Topix yüzde 0,6 ekside seyrediyor.
Dolar birçok para birimine karşı gücünü korurken Bloomberg Dolar Endeksi 1.347 seviyesinde yatay. Yen 24 yılın dip seviyelerini zorlarken piyasa aktörleri Japonya’dan yeni bir müdahale gelip gelmeyeceğini izliyor. Dolar/yen yüzde 0,1 yükselişle sabah saatlerinde 146,8 seviyesinde.
Tahvillerde de satış görülüyor. ABD 10 yıllık getirisi iki baz puan yükselişle yüzde 3,92’de, Avustralya 10 yıllık getirisi beş baz puan yükselişle yüzde 4,00 seviyesinde.
ABD'de enflasyonun yavaşlaması bekleniyor
Geçtiğimiz aylarda birçok piyasada sert dalgalanmalar yaratan ABD tüketici enflasyonu verisinde yavaşlama bekleniyor.
Bloomberg anketine katılan 52 ekonomistin medyan tahminine göre Eylül tüketici fiyatları artışı yıllık yüzde 8,1 ile Ağustos'taki yüzde 8,3’lük artışın gerisinde kalacak.
ABD TÜFE’de aylık yüzde 0,2 artış beklenirken enerji ve gıda dışı TÜFE’nin ise yüzde 6,5 ile ağustostaki yüzde 6,3’ten daha hızlı artması bekleniyor.
Bloomberg Economics ekonomistleri Tom Orlik, Anna Wong ve Andrew Husby’ye göre Eylül TÜFE verisi Kasım ayındaki Fed faiz artışını etkilemese de Aralık ayı kararı için önemli bir veri olabilir.
Ekonomistler, beklenenden yüksek bir TÜFE verisinin Aralık'ta faiz artış boyutunun 50 baz puana düşmesini zorlaştıracağını belirtiyor. Ekonomistler yayımladıkları değerlendirmede “OPEC+ kesinti kararı sonrası artan benzin fiyatları ve çekirdek enflasyonun hala yüksek olması sebebiyle yılın geri kalanında iyi bir enflasyon haberi görmeyi öngörmüyoruz” dediler.
Eylül ayında beklentinin üzerinde artan ABD üretici fiyatları da enflasyonun yerleşik hale gelmeye başladığını gösterdi.