ABD'de başlayan grev Avrupalı otomotiv devlerini vurabilir

ABD limanlarında başlayan grev otomotiv sektörünü bozacak çapta büyük risk taşıyor. Bu durumdan en çok da Avrupalı otomobil üreticileri olumsuz etkilenebilir.

Otomotiv sektöründeki yetkililer ve analistler, ABD'nin Doğu Kıyısı ve Körfez Kıyısı limanlarındaki liman işçileri grevinden en çok Avrupalı otomobil üreticilerinin etkileneceğini, çünkü bu limanlara büyük ölçüde bağımlı olduklarını, ancak daha uzun süreli bir grevin tüm sektör için "zayıflatıcı" olabileceğini söyledi.

Liman işçileri, Salı günü erken saatlerde yaklaşık 50 yıl sonra ilk büyük ölçekli iş bırakma eylemine başladı ve ülkenin okyanus taşımacılığının yaklaşık yarısının akışını durdurdu.

Limanlarda çalışan 45.000 işçiyi temsil eden Uluslararası Uzun Nakliyeciler Birliği sendikası, Birleşik Devletler Denizcilik İttifakı işveren grubuyla altı yıllık yeni bir sözleşme için müzakereler yürütüyordu. Büyük otomobil üreticilerini temsil eden bir grup, Beyaz Saray'ı bir çözüme aracılık etmeye çağırdı. Alliance for Automotive Innovation CEO'su John Bozzella, "Uzun süreli bir grev, otomobil tedarik zincirini zayıflatacak ve ülke genelinde ekonomik ve ulusal güvenlik dalgalanmalarına yol açarak otomobil topluluklarına ve tüketicilere zarar verecektir" dedi.

Bozzella, grevden etkilenen limanların geçen yıl 135.7 milyar dolar değerindeki tüm ABD motorlu araç ve parça ticaretinin %34'ünü gerçekleştirdiğini belirtti. Otomotiv sektörüne nakliye konularında danışmanlık yapan HCS International'ın CEO'su Steve Hughes, "(Grev) haftalara yayılırsa, bu bir trajedi olur" dedi.

Hughes, otomobil üreticilerinin araç teslimatı olmadan bir süre hayatta kalabileceklerini ancak parça sıkıntısının kesinlikle zarar vereceğini söyledi.

Hughes, "Bir GM arabasına bakarsanız, artık o arabalarda her türlü Avrupa ve Asya parçasını bulacaksınız" dedi.

Otomobil tedarikçileri için bir ticaret grubu olan Motor ve Ekipman Üreticileri Birliği de ABD Başkanı Joe Biden'a her iki tarafı da pazarlık masasına geri dönmeye zorlaması çağrısında bulundu. Parça sıkıntısı bazı otomobil üreticilerinin araç üretimini azaltmasına yol açabilir, ancak analistler bazılarının bunu sessizce karşılayabileceğini söyledi.

Örneğin Stellantis çok yüksek araç stoklarına sahip. Stellantis, grevin araç üretimi üzerindeki potansiyel etkisini azaltmak için adımlar attığını söyledi ancak ayrıntı vermedi. Barclays analisti Dan Levy, ABD'ye yapılan otomobil parçası ithalatının %70'inin etkilenen limanlar üzerinden geldiğini, ancak grev riski bir süredir görünür olduğu için şirketlerin muhtemelen bir miktar stok biriktirdiğini söyledi.

Eğer otomobil üreticileri parçaları uçakla getirmek zorunda kalırsa, bu durum maliyetleri artırabilir. Hughes, "Tüm bunlar çok ama çok enflasyonist" dedi.

Levy bir araştırma notunda, birçoğu grevdeki limanları kullanan Avrupalı otomobil üreticilerinin en çok etkilenecek olanlar olduğunu söyledi.

Levy, "Avrupalı otomobil üreticileri, ithalat için Baltimore'a ve ihracat için Güneydoğu limanlarına (yani Charleston'a) büyük ölçüde dayanıyor, çünkü ABD üretimlerinin çoğu bu bölgede. BMW ve Volkswagen, durumu yakından takip ettiklerini ve herhangi bir etkiyi en aza indirmek için çalıştıklarını söylerken, Volvo Cars acil durum planları geliştirdiğini ancak henüz gözle görülür bir etki yaşamadığını söyledi.

Levy, Avrupa'dan yapılan ithalatın son yıllarda Alman otomobil üreticilerinin ABD satışlarının yarısını oluşturduğunu ve Volvo Car'ın daha da bağımlı olduğunu söyledi. Bununla birlikte, stokların normalden daha yüksek olması nedeniyle şirketlerin hazırlıklı olabileceğini ve uzun bir grev olmaması halinde grev etkisinin sınırlı olabileceğini söyledi.

Kamyon üreticisi Volvo şirketin parça stokladığını ve etkiyi en aza indirmek için sevkiyatları yeniden yönlendirmeyi araştırdığını ve kısa vadede herhangi bir etki beklemediğini söyledi.

Levy, Detroit merkezli otomobil üreticilerinin, azalan endüstri stoklarının fiyat baskısını sınırlayabileceği için aslında sınırlı bir fayda sağlayabileceğini söyledi. Levy, General Motors ve Ford dahil olmak üzere şirketlerin, araç ithalatlarının çoğunun Kanada ve Meksika'dan kamyon ve demiryolu ile gelmesi nedeniyle parça ithalatından daha fazla etkilendiğini söyledi.

GM yaptığı açıklamada, "Durumu dikkatle izliyoruz ve acil durum planlarımız var" dedi ve Detroitli otomobil üreticisi, limanları nasıl kullandığı ya da acil durum planlarının niteliği hakkında ayrıntı vermeyi reddetti.

Ford durumu izlediğini söyledi, ancak potansiyel etkiler hakkında spekülasyon yapmak için çok erken olduğunu söyledi.

Levy, bu grevden Asyalı otomobil üreticilerinin daha az etkilenebileceğini söyledi. Toyota Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı Jack Hollis bir röportajda, zaman kazanmaya yardımcı olmak için son birkaç hafta içinde ekstra araç envanteri oluşturduğunu ve görüşmeleri yakından izlediğini söyledi.

Mazda, Baltimore ve Jacksonville limanlarının Japon otomobil üreticisi için önemli olduğunu, ancak araç stoklarının kısa vadeli talebi karşılamak için yeterli olduğunu söyledi.

Honda ayrıntı vermeden grevden etkilendiğini söylerken, Nissan gecikmeleri azaltmak için acil durum önlemleri aldığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.

Hyundai  lojistik iştiraki Hyundai Glovis'in görüşmeleri yakından izlediğini ve araçların teslimatını sağlamak için alternatif planlar üzerinde çalıştığını söyledi.