ABD'de enflasyonda düşüş devam etti, ancak bekleneni vermedi

ABD enflasyonu Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeye ulaştı, ancak bazı fiyat baskıları devam ediyor

ABD'deki enflasyon geçen ay, üç yıldan uzun bir süre önce ilk kez artmaya başladığından bu yana en düşük noktasına geriledi ve başkanlık yarışının kapanış haftalarında gelen bir dizi cesaret verici ekonomik habere eklendi.

Tüketici fiyatları Eylül ayında bir yıl öncesine göre sadece %2,4 arttı, Ağustos ayında bu artış %2,5 seviyesindeydi. Eylül ayında yıllık bazda enflasyon Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu. Çalışma Bakanlığı açıklamasına göre enflasyonda aylık artış ise yüzde 0,2 düzeyinde oldu. Ağustos ayında da enflasyon yine bu düzeyde oluşmuştu. 

Ancak değişken gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, "çekirdek" fiyat artışı" yüksek kaldı ve bu durumda, tıbbi bakım ve araç sigortası için artan maliyetler etkili oldu. Eylül ayındaki çekirdek fiyatlar bir yıl öncesine göre %3,3 ve Ağustos ayına göre %0,3 arttı. 

İyileşen enflasyon tablosu, geçen hafta yayınlanan ve işe alımların Eylül ayında hızlandığını ve işsizlik oranının %4,2'den %4,1'e düştüğünü gösteren çoğunlukla sağlıklı olarak değerlendirilebilecek istihdam verisinin ardından geldi. 

Soğuyan enflasyon, sağlam işe alım ve sağlıklı büyüme, kamuoyu yoklamalarıyla ölçüldüğü üzere eski Başkan Donald Trump'ın başkanlık kampanyasında ekonomi üzerindeki avantajını aşındırabilir. Bazı anketlerde, Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Trump'ın kesin bir şekilde Başkan Joe Biden'ı bu konuda yönlendirdi.