ABD'de işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında kaldı

İşsizlik maaşına başvuranların sayısı, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 19 bin kişi azaldı

ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 12 Ekim'de sona eren haftada 241 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri kamuoyuna açıkladı.

Açıklanan verilere göre, 12 Ekim ile biten haftada ilk kez işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı, önceki haftaya kıyasla 19 bin azalarak 241 bin oldu. Piyasa beklentisi ise başvuruların 260 bin seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

İşsizlik maaşı başvurularına dair önceki haftanın verisi ise 258 binden 260 bine revize edildi. Bu da, işsizlik maaşı başvurularının bir önceki hafta daha yüksek olduğunu gösterdi.

Geçen hafta itibarıyla, 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı 4 bin 750 artış göstererek 236 bin 250’ye ulaştı. Bu artış, ABD iş gücü piyasasında pandemi sonrası devam eden bir yavaşlamanın sinyali olarak değerlendirildi.

Süregelen işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 5 Ekim'de sona eren haftada 9 bin kişi artış göstererek 1 milyon 867 bine yükseldi. Analistler, başvurulardaki düşüşe rağmen rakamların hala yıl başında görülen ortalamaların üzerinde olduğunu belirtti. Bu durum, ABD iş gücü piyasasının pandemi sonrasında zirve yaptığı noktadan itibaren kademeli bir yumuşama yaşandığını gösteriyor.

ABD iş gücü piyasası, pandemi döneminde önemli bir daralma yaşamış ve o dönemde işsizlik maaşı başvuru sayıları rekor seviyelere ulaşmıştı. Ancak son dönemde işsizlik başvurularında düşüş görülse de rakamlar, iş gücü piyasasındaki toparlanmanın tam olarak gerçekleşmediğine işaret ediyor.

Analistler, başvuruların halen pandemi öncesi dönemin üzerinde seyretmesini ABD'nin ekonomik büyümesinin yavaşlamasına ve istihdam piyasasındaki dengenin yeniden sağlanmasına bağlıyor.