Financial Times'ın haberine göre, BankRegData tarafından derlenen verilere göre, ABD’de kredi kartı temerrüt oranları 2008 mali krizinden bu yana en yüksek seviyesine çıkarak, düşük gelirli tüketicilerin mali durumunun yıllarca süren yüksek enflasyonun ardından zayıfladığını ortaya koyuyor.
Kredi kartı borç verenler, 2024’ün ilk dokuz ayında toplam 46 milyar dolarlık kredi bakiyesi için zarar yazdı. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine göre %50’lik bir artışla son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Borçlunun borcunu ödeyemeyeceğine karar verilmesiyle yapılan bu zarar yazma işlemleri, kredi sıkıntısının önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Moody's Analytics Başkanı Mark Zandi, “Yüksek gelirli haneler iyi durumda, ancak ABD’de en alttaki üçte birlik kesim tamamen tükenmiş durumda. Tasarruf oranları şu anda sıfır seviyesinde” dedi.
Temerrütlerdeki bu keskin artış, tüketicilerin mali durumlarının yüksek enflasyon ve Fed’in borçlanma maliyetlerini yüksek seviyelerde tutmasının ardından giderek kötüleştiğini gösteriyor.
Bankalar henüz dördüncü çeyrek rakamlarını açıklamasa da, ilk göstergeler daha fazla tüketicinin borç ödemelerinde geride kaldığını işaret ediyor.
ABD’nin en büyük üçüncü kredi kartı borç vereni olan Capital One, Kasım ayı itibarıyla yıllıklandırılmış kredi kartı iptal oranının %5,2’den %6,1’e yükseldiğini duyurdu. Bu oran, geri alınamaz olarak kabul edilen toplam kredi bakiyesinin yüzdesini ifade ediyor ve tüketici borçlarındaki kötüleşmenin devam ettiğini gösteriyor.