ABD'nin haftalık işsizlik başvururularının düşük kalması piyasalara nefes aldırdı

ABD'de haftalık işsizlik başvurularının düşük seyretmesi işgücü piyasasındaki bozulma korkularını yatıştırdı.

İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı, işten çıkarmaların düşük kalması nedeniyle geçen hafta azaldı ve işgücü piyasasının kötüye gittiği yönündeki korkuları yatıştırmaya yardımcı oldu.

Perşembe günü Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan ve ekonominin sağlığına ilişkin en güncel veri olan haftalık işsizlik başvuruları raporu da işsizlik oranlarının en son Haziran ortasında görülen seviyelere gerilediğini gösterdi. Bu durum, Fed'in bu ay 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi yönündeki eğilimi azaltıyor.

Ekonomistler, özel sektör işverenlerinin Ağustos ayında en az sayıda işçiyi işe aldığını gösteren diğer verileri görmezden geldi. Çoğu ekonomist, iç talebin güçlü seyretmesi nedeniyle ABD merkez bankasının gevşeme döngüsüne çeyrek puanlık bir faiz indirimiyle başlamasını bekliyor. Temmuz ayında işsizlik oranını son üç yılın en yüksek seviyesi olan %4,3'e yaklaştıran işe alımlardaki azalma yatırımcıları tedirgin etti ve ekonominin resesyona gireceği endişelerini körükledi.

FWDBONDS baş ekonomisti Christopher Rupkey, “Daha az iş ilanı ile işe alımlarda yavaşlama işaretleri var, ancak bordrolu işler gerçekten düşene kadar resesyon yok” dedi ve ekledi: “Şu anda Fed eğrinin gerisinde kalmış gibi görünmüyor”

İlk işsizlik maaşı başvuruları 31 Ağustos'ta sona eren haftada 5.000 azalarak mevsimsellikten arındırılmış 227.000 başvuruya geriledi ve Temmuz başından bu yana en düşük seviyeye indi. Reuters anketine katılan ekonomistler son hafta için 230.000 başvuru olacağını tahmin ediyorlardı.

Otomobil endüstrisi ve Beryl Kasırgası'ndan kaynaklanan mevsimsel bozulmaların azalmasıyla Temmuz ayı sonunda 11 ayın en yüksek seviyesinden geri çekilen başvurular 230.000 seviyesi civarında seyrediyordu. Düzeltilmemiş başvurular geçen hafta 3,352 azalarak 189,389'a düşerken, Massachusetts'teki büyük artış Teksas, New York ve diğer yerlerdeki düşüşlerle fazlasıyla dengelendi.

JP Morgan'da ekonomist olan Abiel Reinhart, “Muhtemelen yaz başında talepleri artıran bir miktar mevsimsellik kalıntısı vardı ve bu, geçen yılki talepler gibi, işgücü piyasasında daha ciddi bir kötüleşme olmadığı takdirde Ağustos sonu ve Eylül'de düşebilir” dedi.

Başvuru verileri, Fed'in Çarşamba günü yayınladığı “Bej Kitap” raporunda yer alan ve istihdam seviyelerini “son haftalarda genel olarak yatay veya hafif artış” olarak tanımlayan bulguları yansıttı. Raporda “Birkaç (Fed) bölgesi, firmaların vardiya ve çalışma saatlerini azalttığını, ilan edilen pozisyonları doldurmadan bıraktığını veya yıpratma yoluyla personel sayısını azalttığını bildirse de, işten çıkarmalar nadiren görülmeye devam etti” denildi.

İşe alımların bir göstergesi olan ilk hafta yardımlarının ardından yardım alan kişi sayısı, 24 Ağustos'ta sona eren haftada 22.000 azalarak mevsimsellikten arındırılmış 1,838 milyona geriledi ve Haziran ortasından bu yana en düşük seviyeye indi.

CME Group'un FedWatch aracına göre, finansal piyasalar Fed'in 17-18 Eylül'deki toplantısında yarım puanlık bir faiz indirimi olasılığını yaklaşık %41 olarak görüyor.

Bu yıl daha fazla faiz indirimi olasılığı, Çalışma Bakanlığı'nın Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan gelen ve birim işgücü maliyetlerinin güçlü işçi verimliliği nedeniyle ikinci çeyrekte başlangıçta tahmin edilenden çok daha yavaş bir hızda arttığını gösteren bir başka raporla arttı.

Wall Street'teki hisse senetleri daha düşük işlem gördü. Dolar, para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında değer kaybetti. ABD Hazine tahvil fiyatları yükseldi.

Gözler Ağustos maaş bordrolarında

Talep verileri, anket döneminin dışında kaldığı için Cuma günü açıklanması planlanan Ağustos ayı istihdam raporu üzerinde herhangi bir etkiye sahip değil. Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı ankete göre, tarım dışı istihdam Temmuz ayında 114.000 arttıktan sonra geçen ay 160.000 kişi arttı. İşsizlik oranının Temmuz ayındaki %4,3 seviyesinden %4,2'ye gerileyeceği tahmin ediliyor.

Çarşamba günü açıklanan hükümet verileri, Temmuz ayında iş ilanlarının son 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi. Bununla birlikte, maaş bordrolarının beklentilerin altında kalması gibi potansiyel bir risk bulunuyor.

Perşembe günü açıklanan ADP Ulusal İstihdam Raporu, Temmuz ayında aşağı yönlü revize edilen 111.000 kişilik artışın ardından Ağustos ayında özel sektör istihdamının Ocak 2021'den bu yana en küçük artışla 99.000 kişi arttığını gösterdi.

Ekonomistler, daha önce bildirilen 122.000'lik artışın ardından özel sektör istihdamının 145.000 kişi artacağını tahmin ediyordu.

Ancak Stanford Dijital Ekonomi Laboratuvarı ile ortaklaşa geliştirilen ADP raporu, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun (BLS) daha kapsamlı istihdam raporundaki özel bordrolar için bir rehber olarak kötü bir sicile sahip.

ADP istihdam raporunun ilk baskıları bu yıl özel sektör bordro büyümesini çoğunlukla olduğundan düşük gösterdi.

Brean Capital'in kıdemli ekonomi danışmanı Conrad DeQuadros, “Bu rapor, yarınki istihdam durumu raporunda yukarı yönlü bir sürpriz oluşturmanın çıtasını düşürebilirken, bu bordro ölçüsü ile BLS ölçüsü arasında yararlı bir ilişki yoktur” dedi.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nden gelen üçüncü bir rapor, Ağustos ayında hizmet istihdamının soğuduğunu, ancak yine de işgücü piyasasında ani bir yavaşlama ile tutarlı olmadığını gösterdi.

ISM anketine katılan şirketler, “tüm disiplinlerde boş pozisyonları doldurduklarını ve yüklenicileri değiştirdiklerini”, ayrıca işe alımları dondurduklarını ve “insanlar işten çıkarıldıkça, emekli oldukça veya kuruluşumuzdan ayrıldıkça pozisyonları doldurmadıklarını” bildirdi.

Genel hizmet sektörü geçen ay istikrarlı bir şekilde genişlemeye devam etti ve yeni siparişler arttı. Hizmet sektörü enflasyonu istikrarlı seyretti.

Oxford Economics'in ABD baş ekonomist yardımcısı Michael Pearce, “Ekonomi yavaşlıyor gibi görünüyor, ancak bu yavaşlama kademeli bir hızda gerçekleşiyor” dedi ve ekledi: “Hâlâ resesyona girildiğine dair bir işaret yok.”