Abonelik ücretlerinde müşterilerini yanıltan Adobe mahkemelik oldu

Photoshop ve Illustrator gibi popüler uygulamaların mimarı olan Adobe, abonelik ücretlerinde müşterilerini yanlış yönlendirdiği iddiasıyla ABD'de mahkemelik oldu.

ABD hükümeti, Photoshop ve Acrobat gibi ürünleriyle tanınan yazılım devi Adobe aleyhine, şirketin tüketicilere zarar veren uygulamalarda bulunduğu iddiasıyla yasal işlem başlattı. Bugün açılan dava, Adobe'nin müşterileri en kârlı abonelik planlarına, bu planların temel koşullarını yeterince açıklamadan geçirdiğini iddia ediyor.

Davaya göre, söz konusu sorun, abonelik hizmetlerinin koşulları ve şartları söz konusu olduğunda Adobe'nin şeffaflık eksikliğinden kaynaklanıyor. Hükümet, tüketicilerin, şirketin mali açıdan en karlı teklifleri olduğu bildirilen abonelik planlarının ayrıntıları hakkında açıkça bilgilendirilmediğini iddia ediyor.

Adobe hisseleri kan kaybetti

Adobe hisseleri, ABD hükümeti tarafından açılan davanın ardından Pazartesi günü yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. Ayrıca Federal Ticaret Komisyonu (FTC) da kendi yasal tedbirlerini açıkladı.

Hükümet, Adobe'nin önemli ayrıntıları küçük metinlerde, metin kutularının ve köprülerin arkasında gizlediğini ve ücretleri ancak müşteriler aboneliklerini sonlandırmaya çalıştıklarında açıkladığını iddia ediyor. Davada Adobe'den, bu uygulamalara devam etmesini önleyecek önlem alınması isteniyor.

FTC'nin Tüketiciyi Koruma Bürosu Direktörü Samuel Levine, "Adobe, iptal ücretlerini gizleyerek ve iptal için birden fazla engel yaratarak müşterileri yıllarca süren aboneliklerde tuzağa düşürdü" dedi ve şöyle devam etti: "Amerikalılar, abonelik kayıt sürecinde şeffaf olmayan ve ardından iptal etmeyi zorlaştıran şirketler karşısında hayal kırıklığına uğruyor. FTC, Amerikalıları bu yasa dışı ticari taktiklerden korumaya kararlıdır"

Makalede, iptal ücretiyle ilgili müşteri sorunlarını bilmesine rağmen, şirketin müşterileri aylık ödemeli yıllık ödeme planına yönlendirmeye devam ettiği ve iptal ücretini açıkça belirtmediği belirtiliyor.