Adalet Bakanlığı'nın Google'ı parçalama kararı teknoloji dünyasını titretti

Google ABD Adalet Bakanlığı'nın antitröst incelemesiyle karşı karşıya kalırken, bir bölünme olasılığı tartışmaları alevlendirdi.

JPMorgan ve Bernstein analistleri, bu haftaki notlarda, JGoogle Arama davasında 8 Ekim'de sunulan DOJ'nin ilk çözüm çerçevesi hakkında görüşlerini belirttiler.

Çerçeve geniş kapsamlı olsa da, dört temel alana odaklandı: arama dağıtımı, veri kullanımı, yapay zeka ve reklam geliri.

JPMorgan analistleri, çerçevenin "çoğunlukla beklendiği gibi" olduğunu ancak başlık riskleri taşıyabileceği konusunda uyardı.

DOJ'nin Chrome, Play ve Android gibi Google'ın temel işlerinde yapısal değişiklikler için baskı yapabileceğini ve bunun şirketi olumsuz etkileyebileceğini söylediler.

Bankaya göre, varsayılan arama anlaşmalarını yasaklamak ve Google'ın API'sini ve sıralama sinyallerini açmak gibi belirli çözümler de teknoloji devinin iş modelini etkileyebilir.

JPMorgan yapısal değişiklikler veya hatta ayrılma önerileri için potansiyel görüyor, ancak çerçevenin yakın vadede Google'ın hisse senedi görünümünü kökten değiştirmeyeceğine inanıyorlar.

Bernstein analistleri de benzer bir değerlendirme sunarak DOJ'nin önerilerini "bir mil genişliğinde ve bir inç derinliğinde" olarak tanımladılar.

Çözümlerin geniş kapsamlı olmasına rağmen ayrıntıların hafif olduğunu ve nihai çözüm listesinin 20 Kasım'a kadar bilinmeyeceğini belirttiler.

Bernstein ayrıca Google'ın AI stratejisi üzerindeki olası olumsuz etkiyi vurguladı.

DOJ, Google'ın hızla büyüyen AI alanında rekabet etme yeteneğini engelleyebilecek birden fazla alanda AI ile ilgili çözümlerden bahsetti.

Bernstein, "Google'ın şu anda AI savaşında ihtiyaç duyduğu son şey, düzenleyiciler tarafından bir elleri arkadan bağlı bir şekilde mücadele etmek zorunda kalmasıdır" dedi.

Google'ın aramadaki hakimiyetini hedef alan dava, Ağustos ayında Washington Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit Mehta'nın Adalet Bakanlığı'nın yanında yer aldığı ve Google'ın çevrimiçi arama motoru pazarını ve arama metni reklamcılığı pazarını yasadışı bir şekilde tekeline aldığı sonucuna vardığı çığır açıcı bir kararla sonuçlandı.

Mehta, Google'ın tarayıcı sağlayıcıları ve Google'ın Android işletim sistemiyle çalışan cihazlarla yaptığı anlaşmaların rakiplerin pazarlara girmesini ve pazarlarda büyümesini engellediği sonucuna vardı.

Şimdi Mehta'nın, muhtemelen 2025'te başlayacak olan davanın ayrı bir "çözümler" aşamasında ne olacağına karar vermesi gerekecek.

Adalet Bakanlığı'nın 20 Kasım'a kadar bu çözümleri özetleyen daha ayrıntılı bir belge sunması bekleniyor. Ancak Salı günü geç saatlerde sunulan 32 sayfalık belge, Google'ı işinin bir kısmını satmaya zorlamanın ötesinde birkaç odak noktası sunuyor.

Bunlardan biri, Google'ın Android işletim sistemini kullanan internet tarayıcıları ve internete bağlı cihazlarda Google'ın arama motorunu varsayılan olarak güvence altına alan sözleşmelerle ilgili.

Google, Apple (AAPL) ve Samsung akıllı telefonlar gibi mobil cihazlardaki konumunu korumak için yılda 26 milyar dolara kadar ödeme yapıyor.

Adalet Bakanlığı avukatları, daha fazla zararı önlemek için Google'ın Chrome, Play ve Android'i Google aramasını desteklemek için kullanan sözleşmeleri ve "arama ve aramayla ilgili ürünlerle ilgili diğer gelir paylaşımı düzenlemelerini, potansiyel olarak bir seçim ekranı kullanılarak veya kullanılmadan" sınırlamayı veya sonlandırmayı deneyebileceklerini söyledi.

Adalet Bakanlığı ayrıca yargıçtan Google'ın arama algoritmalarını iyileştirmek için kullandığı verileri rakip tarayıcılar ve arama sağlayıcılarıyla paylaşmasını ve şirketin arama metni reklamları üzerindeki hakimiyetini sınırlamasını isteyebilir.

Adalet Bakanlığı, yargıcın Google'ın arama ve arama metni reklam pazarlarına ek olarak ilgili pazarları yasadışı bir şekilde tekeline almasını engellemeyi de düşünmesi gerektiğini önerdi.

Yargıçtan Google'ın web sitelerine "Google'a ait herhangi bir yapay zeka ürününden" "vazgeçme" yetkisi vermesini zorlamasını isteyebilir.

Google, Adalet Bakanlığı'nın önerilerine karşı çıktı.

Google'ın düzenleyici işler başkan yardımcısı Lee-Anne Mulholland bir blog yazısında, "Bugünkü taslağın, Mahkemenin Arama dağıtım sözleşmeleri hakkındaki kararının yasal kapsamının çok ötesine geçtiğine inanıyoruz" diye yazdı.

Google temyize gideceğine söz verdi. Ve Yargıç Mehta, Google'ın davranışını değiştirmeye yönelik emirleri, D.C. Temyiz Mahkemesi'nde itiraz ederken erteleyebilir.

Yargıç, Google'ın temyizde yasayı ihlal etmediği bulunursa, çareler uygulama hakkını kaybedecek.

Ve Google başarısız olsa ve davranışını değiştirmesi emredilse bile, Yargıç Mehta daha sonra rekabetin yeniden sağlanmasını daha iyi sağlamak için emirlerini ayarlayabilir.

Google diğer cephelerde antitröst zorluklarıyla karşı karşıya. Şu anda, çevrimiçi reklamları satın almak ve satmak için kullanılan teknolojide tekel iddiasıyla Adalet Bakanlığı'na karşı ayrı bir davada kendini savunuyor.

Ve bu haftanın başlarında başka bir federal yargıç, Epic Games Inc. tarafından açılan bir davanın çözümünün bir parçası olarak Google'ın uygulama mağazasını açmasını emretti.

DOJ, Salı günü mahkemeye verdiği dosyada olası bir çözüm olarak Google'ın dağılmasını özetleyen bu kararı gösterdi ve Epic Games davasındaki yargıcın çözümlerin ağ etkileriyle mücadele için "hendeklere köprü" olması gerektiğini söylediğini belirtti.