İş Yatırım, Akbank'ın 2023 yılı 3. çeyrek bilançosunu analiz etti. Analizde ' 19.3 milyarlık kar beklentimizden bir miktar daha iyi olarak 20.4 milyar kar açıkladı' değerlenirmesinde bulunurken bankanın 12 aylık hedef fiyatı 30 TL'den 40 TL'ye revize edildi
İş Yatırım, Akbank Bilanço analizi
Gerçekleşen ve Tahminler
Akbank, 3Ç23’de beklentilerin hafif üzerinde TL 20.4 milyar net kar açıkladı. Akbank, yılın üçüncü çeyreğinde piyasa beklenti ortalaması olan TL 19,6 milyar ve bizim piyasa altı beklentisi olan TL 19,3 milyar tahminimizden bir miktar daha iyi olarak TL 20.4 milyar net kar açıkladı. Yıllıklandırılmış öz kaynak karlılığı %45 olarak gerçekleşirken, bir önceki çeyrek seviyesi olan %50’ye göre bir miktar gerileme var. Hatırlanacağı üzere banka ikinci çeyrekte TL 20 milyar üzerinde çok güçlü bir net trading geliri elde etmişti. Bu rakam bu çeyrekte TL 9 milyara düşmesine rağmen Akbank’ın yüksek karlılığını bu çeyrekte de koruduğunu görüyoruz. Bunda en önemli faktör TÜFEX gelirlerinden üçüncü çeyrekte yazılan TL 24 milyar gelir olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam ikinci çeyrekte TL 11.9 milyar düzeyinde bulunuyordu. Bankanın kredi spredlerinde kısmi bir düzelme görülse de artarda gelen faiz artırımları genel olarak marj ve spredler üzerinde bir baskı yaratmaya devam ediyor. Şu ana kadar TÜFEX portföyünden elde edilen güçlü gelir akımıyla bu maliyet baskısı önemli biçimde telafi edilmiş durumda. Bankanın üçüncü çeyrekteki ana faaliyet gelirlerini destekleyen en önemli unsurlardan biri ücret ve komisyon gelirleri olarak gözüküyor. Çeyreklik %52, yıllık olarak (kümüle dokuz ay) %164 artan komisyon gelirleri kar momentumunun en önemli parçalarından biri olmaya devam ediyor. Faaliyet giderleri ücret düzeltmeleriyle çeyrekte %23 artarken senelik ise %155 yükselmiş durumda. Ancak burada deprem bağışları gibi bir defalık giderler de bulunuyor. Net takibe atılan kredilerin düşük seviyede olması sebebiyle risk maliyeti bütçe hedef düzeyi olan 100 baz puana yakın bir şekilde 113 baz puanda kalmış durumda. Bankanın aktif kalitesini beğenmeye devam ediyoruz.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Marjlarda toparlanma işaretleri güçlü biçimde gelmeye başladı. Swaplara göre düzeltilmiş marj çeyrek içinde, TÜFEX’lerden elde edilen gelirlerin yükselişiyle 350 baz puan artarak %6.7’ye ulaştı. Burada TL kredi spredleirnde ikinci çeyreğe göre 100 baz puan iyileşme var ancak TL kredi spredleri negatif bölgede olmaya devam ediyor. Bununla birlikte YP kredi spredlerinin ise 80 baz puan genişlediğini görüyoruz. Bankanın TÜFEX gelirleri bir önceki çeyrek TL 11,9 milyar iken bu çeyrekte TL 24 milyara yükseldiğini görüyoruz. Yönetimin vade uyumsuzluğuna odaklanması son derece olumlu. Sabit getirili tahvil stoku TL 82 milyar düzeyinde kalırken bunun sadece TL 46 milyarı düzenlemeler gereği alınmış menkul kıymetler. Bankanın vade uyumsuzluğunun düşüklüğü, swap maliyetlerinin iyi yönetilmesi ve vadesiz mevduat tabanının artıyor olması marjlar açısından önümüzdeki dönemlerde önemli avantajlar olarak görülebilir.
Aktif kalitesindeki güçlü görünüm devam ediyor. Çok güçlü olarak devam eden tahsilat performansıyla net takibe atılan krediler TL 622 mn düzeyinde kaldı. Yönetimin önümüzdeki dönemde de önemli aktif kalite sorunu görmeyişi ve karşılık oranlarının yüksekliği aktif kalite görünümünü daha da güçlendiriyor.
Kur hariç risk maliyeti üçüncü çeyrekte 113 baz puan olurken bunun yaklaşık 20 baz puanı deprem kaynaklı riskler için ayrılan tedbir amaçlı karşılıklardan oluşuyor. Bankanın tüm yıl için hedefi olan 100 baz risk maliyetinin altında kalma hedefini kolaylıkla gerçekleştireceğini düşünüyoruz.
Net ücret ve komisyon gelir büyümesi son derece güçlü seyrini koruyor. Özellikle güçlü kredi büyümesi, yeni müşteri kazanımına bağlı komisyon üretimi ve kredi dışı alanlardan elde edilen komisyonların güçlü seyriyle yıllık bazda net komisyon gelirleri %163 düzeyinde artış gösterdi. Özellikle sigorta, para transferi ve varlık yönetimi gibi alanlarda gözüken güçlü performansın bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Ayrıca çok kuvvetli seyreden döviz alım-satım ve türev gelirleri de karı çok olumlu destekledi. Yüksek enflasyon ortamında bu gelirlerin kalıcı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Faaliyet gider artışı daha çok maaş artışlarına bağlı. Bankanın ilk dokuz ayda yıllık faaliyet gider artışı %155 gibi çok yüksek bir düzeyde gerçekleşti. 2022 yüksek enflasyonunun ücretler ve diğer kalemlerle buraya yansıması, deprem bağışları pazarlama giderlerinin yükselişi ve zayıf seyreden TL, toplam giderleri yıllık olarak önemli derecede yükseltti. Yüksek oranlı faaliyet gider artışlarının önümüzdeki çeyreklerde normalize olmasını bekliyoruz.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
İkinci çeyrekteki yüksek baz etkisine rağmen banka karlılık momentumunu korudu. Üçüncü çeyrekte de Akbank ikinci çeyrekte yakaladığı yüksek karlılığı korumayı başardı. Her ne kadar TÜFEX gelirleri buna yardımcı olsa da, düzelen kredi spredleri, kuvvetli büyümesini sürdüren ücret ve komisyon gelirleri, düşük seyreden karşılık gider baskısı yeni müşteri kazanımıyla güçlenen gelirlerin aynı zamanda çeşitlendiğini ve oynaklığı azalttığını gösteriyor. Akbank için AL tavsiyemizi koruyoruz. Hedef değerimize göre bankanın %30 yükseliş potansiyeli bulunuyor.