Akçansa Çimento Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Çanakkale fabrikasındaki enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir kaynaklarla karşılayacaklarını açıkladı
Çanakkale fabrikasının enerji ihtiyacının yüzde 30’unu 280 dereceyi bulan atık baca gazından üreten Akçansa Çimento, kuracağı rüzgar gülleriyle bu fabrikanın tüm enerjisini yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyor. Öte yandan geçen yıl İstanbul Büyükçekmece’deki fabrikasında 100 bin ton çöp yakarak enerji ihtiyacının bir kısmını karşılayan şirket, bu yıl 160 bin ton çöp yakmayı hedefliyor.
Akçansa Çimento Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, en önemli girdilerinin enerji olduğunu ve fosil yakıtları yoğun olarak kullandıklarını belirtti. Son dönemlerde bunun yerine evsel atıkları, arıtma çamurlarını ve lastik atıklarını da yakıt olarak kullanabildiklerine dikkat çeken Hacıkamiloğlu, “Şu anda İstanbul’un evsel atığının önemli bir kısmını fosil yakıt yerine biz kullanıyoruz. Çanakkale’deki fabrikamızda ise lastik atıkları kullanıyoruz. Bunları toplamak kolay değil. Bu yüzden İtalya ve Norveç’ten kırpılmış lastik alıyoruz. Fosil yakıta göre çok avantajlı” dedi.
Yarışmanın birincisini işe almalıyız
Çanakkale’deki fabrikalarında 280- 300 derecelik baca gazından temin edilen enerjiyle, ihtiyaçlarının yüzde 30’un karşıladıklarını ifade eden Hacıkamiloğlu, “Şimdi bu da yetmiyor. Çanakkale şehir merkezinden rüzgar gülü kurma planımız var. Pilot çalışma yapıp, verimliliği ölçeceğiz. Bütün fabrikanın ihtiyacını buradan sağlayabiliriz. Atık gazdan ürettiğimiz elektrik bütün Çanakkale’nin ihtiyacına eşdeğer. Başarabilirsek, dünyada kendi enerjisinin tamamını yenilenebilir enerjiden elde eden ilk fabrika olacağız” diye konuştu. Bu yıl düzenlenen ‘Betonik Fikirler’ yarışmasına 150 projenin geldiğini de anlatan Hacıkamiloğlu, şunları aktardı: “Bazıları gerçekten zihni sinir projeler. Bu yılki 1’inci olacak projenin sahibini işe almalıyız diye düşünüyorum. O projeyi direk kullanacağız, sonuca yaklaştı.”