Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan ve çalışmalarına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) hisselerinin yüzde 49'u satışa çıkarıldı.
Rus devlet şirketi Rosatom'un Türkiye'de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ'den edinilen bilgiye göre, Rusya'daki ekonomik sorunların ardından, finansman sıkıntısı yaşanması üzerine, şirketin yüzde 49'a kadar olan hissesinin satılmasına karar verildi.
Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamak için inşa edilecek Akkuyu Nükleer Santrali'nin satışa çıkarılan hisseleriyle Akkuyu liman ihalesini de kazanan Cengiz İnşaat'ın ilgilendiği belirtiliyor.
Enerji uzmanları, Akkuyu'nun yüzde 100 hissesinin Ruslara ait olduğunu bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, Türkiye açısından bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı.
Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor.
Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının geçen yıl 24 Kasım'da düşürülmesinin ardından, Türk-Rus ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı. Daha sonra düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle kötüye giden Rus ekonomisinin finansman sıkıntısı, Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşası ile ilgili soru işaretleri yaratmıştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde nükleer santral çalışmalarını yerinde incelemiş, inşaat alanında Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Akhundov ile NGS İnşaat Direktörü Dmitriy Tveritinov, tarafından kendisine bilgi verilmişti.