Arap dünyasının en yüksek tirajlı gazeteler arasında gösterilen Al-Ahram, son dönemde Tel Aviv'le yakınlaşan Ankara'nın Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz aracılığıyla Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El-Sisi'yle de barışmak istediğini aktardı.
Yaklaşık iki aydır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah El-Sisi'yle barışmak istediği haberleri iki ülke basınında yer almıştı.Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kamuoyunda Devlet Başkanı Abdulfettah Es-Sisi'nin, Nisan'daİslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) dönem başkanlığını Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan'a teslim etmek için Türkiye'ye gideceği haberini kısmen doğrulamıştı. Bakanlığın, Sisi'nin davet edileceği; ancak gelip gelmeyeceğinin kendilerinin bilebileceği bir konu olduğunu belirtmesi kamuoyunda, Erdoğan'ın Sisi'yle barışmak istediği yorumlarına neden olmuştu. Mısır kanadından ise konuyla ilgili hiçbir resmi açıklama gelmemişti.
Ülkede devletin resmi görüşlerini aktaran Al-Ahram gazetesi de konuyu ilk kez gündeme taşıdı. Gazetede Kerem Said imzalı haberde, 2016 yılında Türkiye ve Erdoğan'ın dış stratejisinin değiştiği ve bunun en büyük delilinin de İsrail'le yakınlaşması olduğu ileri sürüldü. Gazete, iki ülke yönetimlerinin reddettiği barış görüşmelerinin aslında Suudaracılığıyla devam ettiğini de vurguladı.
Haberde "Kahire yönetiminde, İsrail'le yakınlaşan Ak Parti iktidarının İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi ile ilgili fikirlerinin değişmesi halinde barışın olacağı fikrinin hakim olduğu" görüşüne yer verildi. Ahram, Türkiye ile iptal edilen Ro-Ro seferlerinin haricinde diğer kalemlerdeki ticaretin devam ettiğine de dikkat çekerek, Ankara'nın 2012 öncesi dış politika stratejisine dönmesi halinde ikili ilişkilerin tekrar kurulmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Ayrıca gazeteci Kerem Said haberinde, 'Arap Baharı'ndan sonra dış politikada geriye giden ve özellikle Ortadoğu'da yalnızlaşan Türkiye'nin artık bu durumun farkında olması gerektiğini aktardı.
Şİİ SUNNİ BLOKU
Devlet destekli Al-Ahram gazetesi yayınladığı haberde, bölgede mezhep bazlı yeni şekillenmelerin olduğunu ve bunun neticesinde Rusya destekli İran liderliğinde Suriye veIrak katılımıyla oluşturulan Şii bloka karşı Sunni devletlerin birleşmesini doğal olarak karşıladı. Haberde ayrıca, Suud, Mısır ve Türkiye'nin de Sunni blokun liderleri olduğunu ve bu birlikteliğin sağlanması gerektiği vurgusu yapıldı. Son günlerde Türkiye'nin Kahire'ye karşı olumlu mesajlar verdiği ve bu durumun devam etmesini savunan gazete, önceden kullandığı sert uslüp ve içişlerine ait bir konu olan İhvan'dan vazgeçmesi halinde birçok problemin çözüleceğini ileri sürdü.
MISIR'DA 50 YILDIR SİYASİ İDAM YAPILMADI, NEYİN PAZARLIĞI?
Türkiye'de bazı basın yayın organlarında Ankara ve Kahire arasında bir mutabakat hazırlandığı, Türkiye'nin darbe ile yönetime gelen Sisi'yi tanıyacağı ve bunun karşılığında Mısır'ın, Müslüman Kardeşler’e verilen idam kararlarını uygulamayacağı haberini Al-Ahram Ortadoğu Strateji Araştırmalar Başkanı ve aynı zamanda Ahram yazarlarından duayen gazeteci Hani Raslan ise şöyle değerlendirdi: "Neyin pazarlığı? Mısır zaten 50 yıldır siyasi anlamda hiç kimseyi idam etmedi."
Raslan, bir pazarlığın söz konusu olmadığını sadece Erdoğan ve ona yakın medyanın bunu iç siyasete malzeme yapmak istediğini ileri sürdü.
Öte yandan Mısır'da son 50 yılda 13 kişinin infaz edildiği belirtilmişti. Hüsnü Mübarekdöneminde 6, Sisi döneminde ise 7 kişinin idam edildiği, bunların da adam öldürmekten dolayı infazların gerçekleştirildiği açıklanmıştı.