Almanya altınlarını geri alıyor

Almanya soğuk savaş döneminde, işgal edilme tehlikesi nedeniyle yurt dışına çıkarttığı 140 milyar euro tutarındaki altının yarısını ülkeye geri getirmeyi planlıyor

Almanya Merkez Bankası'nın (Bundesbank) 2020 yılına kadar yurt dışında bulunan 3 bin 400 ton altın rezervinden yarısını ülkeye getirmeyi planlıyor. Ekonomistlere göre, bu durum merkez bankaları arasındaki güvensizlikten kaynaklanmıyor ve bölge ekonomilerini etkilemeyecek. 

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz, bunun Bundesbank'ın rezervlerini daha sık kontrol edebilmesi için ulusal denetim kurumları tarafından tetiklenen bir karar olduğunu söyledi. Altınların ülkeye taşınmasının diğer merkez bankalarına ilişkin güvensizlikle ilgili olmadığını vurgulayan Schulz, "Bundesbank, 2020 yılına kadar Almanya'ya 674 ton altın taşımayı istiyor. New York'tan 300 ton ve Paris'ten 374 ton altın taşınacak. Altınların büyük kısmı ABD'de ve bir kısmı da İngiltere'de kalacak. Ancak yalnızca Fransa'daki depo boşalacak" dedi.

Schulz'a göre, ülkeye taşınan altınların Euro Bölgesi'ndeki krizle alakası yok ve buna kanıt olarak kanıt olarak ABD'nin euro Bölgesi'ne dahil olmaması gösterebilir.

ING Group euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte ise, söz konusu transfer işleminin finansal piyasalara yansımasının olmayacağını belirterek, altının nerede depolandığının mevcut finansal yapıda öneminin olmadığını söylüyor.

Euro Bölgesi'nin lokomotif ülkelerinden Almanya'nın diğer ülkelerin merkez bankalarına güvenmediği ve bu yüzden altınlarını geri çektiği yönündeki iddialara için, Vanden-Houte, altının başka merkez bankaları tarafından korunmasında güvensizlik ilişkisi olmadığına dikkati çekiyor.

Bunun sadece 'Almanya kendi altınlarını kendi deposunda tutmazsa kaybeder' korkusunu önlemek için alınmış bir karar olduğunu aktaran Vanden-Houte, "Almanya'nın altınları Sovyet işgaline karşı yurt dışında tutuldu. Artık bu korku büyük ölçüde ortadan kalktı. Böylece artık Almanya'nın altınlarını başka yerde tutmasını gerektirecek özel bir sebep de kalmadı" şeklinde konuştu.

Commerzbank Kıdemli Döviz Stratejisti Peter Kinsella da, Almanya'nın altınlarını yurt dışında tutmasının nedeninin Almanya'nın soğuk savaş esnasında işgal edilebileceği korkusundan kaynaklandığını ve transferin bölge ekonomisine etkisinin olmayacağını ifade ediyor.  "Bundesbank'ın altınları Almanya'ya geri getirmesi sadece değişen koşulların bir yansımasıdır" diyen Kinsella, Almanya'nın altın rezervlerinin toplam değerinin yaklaşık 140 milyar euro olduğunu kaydediyor.

Almanya'nın ülke dışında bulunan altınların büyük kısmı Amerika, Fransa ve Londra'da tutuluyor. Ancak 2020 yılına kadar taşıma işleminin nasıl yapılacağı, tarihi ve masrafları konusunda net bir bilgi bulunmuyor. 

Batı Almanya, soğuk savaş sırasında sahip olduğu altınlarını Sovyet işgali tehlikesine karşı batıya taşıma politikası uygulamıştı. Bu endişe artık sona erse de, Almanya'nın bugün altının bir kısmını New York ve Londra gibi finans merkezlerinde tutmanın geçerli sebepleri olduğu ifade ediliyor.