Almanya, çip üreticisinin yabancıya satışına izin vermedi

Almanya hükümeti Tayvanlı yonga üreticisi GlobalWafers’ın Münih merkezli rakibi Siltronic’i almasına izin vermedi.

Küresel çip krizi hükümetleri stratejik adımlar atmaları için zorlamaya devam ediyor. Son olarak Almanya hükümeti Tayvanlı yonga üreticisi GlobalWafers’ın Münih merkezli rakibi Siltronic’i almasına izin vermedi. Anlaşmaya onay verilmesi için son tarih 31 Ocak’tı ancak Ekonomi Bakanlığı’ndan konuya ilişkin karar çıkmaması, satınalmaya izin verilmediğine işaret ediyor.

Bilgisayar çipleri için 300 mm yonga üretimi gerçekleştiren GlobalWafers, 4,35 milyar Euro’ya (4,9 milyar dolar) Siltronics’i almak için anlaşma yapmıştı. Ancak Almanya Ekonomi Bakanlığı ülkelerin “teknoloji bağımsızlığı” için ardı ardına düzenlemeler hazırladığı bu dönemde çip gibi kritik teknolojilerin Tayvanlı bir şirkete satılmasına izin vermedi. Satınalma gerçekleşmiş olsaydı Japonya’daki Shin-Etsu’nun ardından dünyanın en büyük 300 mm yonga üreticisi şirketi oluşacaktı.

GlobalWafers satınalmaya izin çıkmadığı için Siltronic’e 50 milyon Euro fesih bededli ödeyecek. Infineon ve Bosch’un da aralarında bulunduğu önemli çip üreticilerine ev sahipliği yapan Almanya, özellikle otomotiv gibi kritik sektörleri çip darboğazından olumsuz etkilendikten sonra sektöre yönelik daha stratejik bir tutum izlemeye başladı. İngiltere’de de rekabet kurulu Japon Softbank’ın sahibi olduğu çip tasarımcısı Arm’ın ABD’li çip üreticisi Nvidia’ya 40 milyar dolara satılmasını inceliyor.