ABD'nin uyarı ve tehditlerine rağmen Avrupa ülkelerinin Huawei ile birlikte çalışma açıklamaları üst üste geliyor
Almanya'da 5G ağının kurulmasına ilişkin güvenlik tartışmaları devam ederken, İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Çin teknoloji devi Huawei olmadan yakın zamanda altyapının oluşturulmasının mümkün olamayacağını açıkladı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan Seehofer, "Huawei'in katılımı olmadan kısa vadede Almanya'da 5G ağı kurabileceğimizi sanmıyorum, onları dışlamamız halinde 5 ila 10 yıl gecikme olabilir" dedi
Seehofer, "sadece bir şeylerin olma ihtimali ile bir ürünü pazar dışı bırakmanın doğru olmadığını" savundu.
Şu ana kadar Almanya Huawei ile çalışmaktan geri durmasa da bu projede yer alan şirketlerin katı güvenlik kurallarına uymaları yönünde karar aldı.
Almanya 'Huawei' konusunda bölünmüş durumda
Ayrıca Alman hükümet ortakları, Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei'nin pazara girmesine izin verilip verilmemesi konusunda henüz uzlaşamadı.
SPD partisi, güvenlik gerekçeleriyle Huawei'yi fiilen oyun dışı bırakan bir yasa tasarısı öneriyor. Hristiyan Birlik ise, 5G ağına ilişkin güvenlik kurallarını sertleştirmek isterken, Çin dahil hiçbir ülkeyi saf dışı bırakmak istemiyor.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin 5G mobil ağını kurarken, kendi standartlarını tanımlayacağını ve güvenlik konusunun ne kadar önemli olduğunu bildiklerini açıklamıştı.
Çin'den Almanya'ya misilleme tehdidi
Geçtiğimiz ay, Almanya'nın Çinli şirketleri saf dışı bırakma olasılığına karşı, Çin'in Almanya Büyükelçisi Wu Ken'den önemli bir açıklama gelmişti.
Ken, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Huawei'nin 5G ekipmanlar tedarikçiliği konusunda engellenmesi durumunda, Çin'de milyonlarca satılan Alman otomobillerinin de "güvensiz" ilan edilebileceği uyarısında bulunmuştu.
Huawei yöneticileri, sık sık yaptığı açıklamalarda kendisine yönelik suçlamaları kabul etmiyor. Potansiyel sabotaj ve casusluk iddiaları kesin bir dille reddediyor.