Almanya'dan grümrük vergisi istemeyen Çinli elektrikli araçlara yeşil ışık

Almanya, AB'nin Çinli elektrikli araçlara uyguladığı gümrük vergilerine karşı oy kullanacak.

Almanya Cuma günü Avrupa Birliği'nin Çin merkezli elektrikli araçlarına gümrük vergisi getirmesine karşı oy kullanacak. Almanya, Avrupa Komisyonu'nun gümrük vergisi getirme önerisine ilişkin Temmuz ayında yapılan bağlayıcı olmayan ilk oylamada çekimser kalmıştı, ancak o zamandan bu yana endüstri, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a Cuma günü Avrupa Birliği üye ülkeleri tarafından yapılacak oylamada tedbir aleyhinde oy kullanması için baskı yapıyor.

Komisyon'un önerisi, AB nüfusunun %65'ini temsil eden 15 AB üyesinin nitelikli çoğunluğunun karşı oy kullanmaması halinde uygulanabilecek. Reuters'in Çarşamba günü bildirdiğine göre Fransa, Yunanistan, İtalya ve Polonya lehte oy kullanacak ve bu da AB'nin en yüksek profilli ticaret önlemlerini yürürlüğe koymak için yeterli olacak.

Komisyon, ucuz krediler, arazi ve hammaddeler ile diğer sübvansiyonlara karşı koymak için vergilere ihtiyaç duyulduğunu ve amacın, ABD'nin planladığı %100 gümrük tarifesi gibi Çinli otomobil üreticilerini dışarıda bırakmak değil, eşit bir oyun alanı olduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz yıl satışlarının üçte birini Çin'de gerçekleştiren Alman otomobil üreticileri gümrük vergilerine karşı çıkıyor. Misilleme önlemlerinden endişe duyuyorlar ve ülkenin en önemli ikinci ticaret ortağıyla bir ticaret çatışmasından korkuyorlar.

Almanya'nın güçlü işçi sendikası IG Metall ve ülkenin önde gelen otomobil üreticilerinin çalışan temsilcileri Perşembe günü yaptıkları açıklamada Almanya'nın tarifelere karşı oy kullanması gerektiğini söyledi. Ortak açıklamada "Açıkça söylüyoruz: tarifeler yanlış bir yaklaşımdır çünkü Avrupa otomotiv endüstrisinin rekabet gücünü arttırmayacaktır" denildi.