Altın 3000 dolarlık tüm zamanların zirvesine mi yürüyor?

Küresel piyasaların türbülansa girmesi ve sert satışlara teslim olması resesyon korkularını tetikledi. Bloomberg Emtia Analisti Mike McGlone, altındaki yüksek potansiyele dikkat çekti ve hisse senetlerindeki büyük riski anlattı.

Başlıca hisse senedi endeksleri, küresel hisse senedi satışlarının ardından yaşanan önemli düşüşlerin ardından kısa süre önce sınırlı bir toparlanma gösterdi. Örneğin, S&P 500 %1,4 oranında yükselirken, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması, Dow'un 2022'den bu yana en kötü tek günlük kaybını yaşadığı ve 1.034 puan düştüğü hafta başındaki büyük düşüşün ardından %1'in üzerinde tırmandı. Bu düşüş, ABD resesyonu korkularının ortasında geldi.

Bloomberg Intelligence Kıdemli Emtia Stratejisti Mike McGlone, Kitco News Sunucusu Jeremy Szafron'a verdiği son röportajda 2008 finansal kriziyle ürkütücü paralellikler kurarak mevcut durumun potansiyel olarak daha kötü olabileceği uyarısında bulundu.

McGlone, "Göstergelerime dayanarak daha kötü olacağını düşünüyorum" dedi.

McGlone, ABD hisse senedi piyasası kapitalizasyonunun GSYH'ye oranının, finansal kriz öncesindeki yaklaşık 1,3 katına kıyasla şu anda kriz öncesi seviyenin yaklaşık iki katı olduğunu ve bunun da önümüzdeki dönemde önemli bir dalgalanma riski olduğunu gösterdiğini söyledi.

Küresel Resesyon Endişeleri ve Ekonomik Sinyaller

McGlone, Çin'deki kritik duruma vurgu yaparak, olası bir küresel durgunluk konusunda önemli endişelerini dile getirdi ve "Çin oldukça ciddi bir resesyona doğru gidiyor. Sadece tahvil getirilerine bakın, bu sabah %2,15 olan 10 yıllık tahvil getirisi, %3,78 olan ABD Hazinesi'nin çok altında." dedi.

Mevcut senaryonun ABD'nin başını çektiği 2008 krizinden farklı olduğuna dikkat çeken McGlone, "Şimdi bunun küresel makro seviyede olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bu küresel bakış açısı, birden fazla büyük ekonominin karşı karşıya olduğu yaygın ekonomik zorlukların altını çiziyor ve artan piyasa türbülansına açıklık getiriyor.

Daha geniş emtia piyasaları da bu endişeleri yansıtıyor. Örneğin ham petrol fiyatları hem arz hem de talep dinamiklerinden etkilenerek dalgalı bir seyir izliyor. Son dönemde WTI ham petrolün varil fiyatı 70 doların altına düşerek Çin ve Almanya gibi büyük ekonomilerde ekonomik büyüme yavaşlarken küresel talebe ilişkin endişeleri yansıttı. Bloomberg Emtia Endeksi de çeşitli emtia sınıflarında deflasyonist baskılara işaret eden önemli düşüşler gösterdi. McGlone, endüstriyel metaller ve tahıllardaki önemli düzeltmeye işaret ederek, "Emtialar bize açık bir deflasyon gösteriyor" dedi.

Yatırım Stratejileri ve Geleceğe Bakış

McGlone, bu çalkantılı ortamda yatırım stratejilerini riskten arındırılmış varlıklara kaydırmanın önemini vurguladı. McGlone, "Mevcut ortamda, riskli varlıkların ağırlığını azaltmak ve altın ve ABD Hazinesi uzun vadeli tahvilleri gibi riskten uzak varlıkların ağırlığını artırmak makul olacaktır" tavsiyesinde bulundu.

Özellikle altın, dirençli bir varlık olarak öne çıkıyor.

"Bence altının ons başına 3.000 dolara ulaşması an meselesi. S&P 500 ile aynı seviyede buluşabilir" şeklinde öngörüde bulunan McGlone, altının ekonomik istikrarsızlık dönemlerindeki tarihsel performansının, para biriminin değer kaybetmesine karşı bir koruma rolü ile birleştiğinde, onu ileriye dönük güçlü bir varlık olarak konumlandırdığını açıkladı.