- Altın, haftanın başlarında 2.500 dolar'ın altına düştükten sonra ivmesini yeniden kazandı.
- Kısa vadeli teknik görünüm, satıcıların kenarda beklediğini gösteriyor.
-ABD'den gelen Ağustos Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri gelecek haftanın takviminde öne çıkıyor.
Haftanın ilk yarısında mütevazı bir düşüş baskısı altında kaldıktan sonra, Altın ABD Hazine tahvil faizlerinin düşmesinden faydalandı ve 2.500 doları geri kazandı. ABD'den gelen Ağustos enflasyon verileri, kıymetli metaldeki bir sonraki yön açısından belirleyici olacak.
Altın alıcıları 2.500 doları savunmaya devam ediyor
Altın, geçtiğimiz haftanın ilk gününde ABD finans piyasalarının İşçi Bayramı Tatili nedeniyle kapalı olması sonucu işlem hacminin zayıflamasıyla haftanın günü dar bir aralıkta dalgalanarak geçirdi.
Salı günü üç günlük hafta sonun tatilinin ardından Wall Street'in ana endeksleri keskin bir düşüş yaşadı ve ABD Doları'nın güçlenmesine ve altının 2.500 doların altına düşmesine neden oldu. Çarşamba günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayınlanan veriler, Temmuz ayının son iş gününde iş ilanı sayısının Haziran ayındaki 7,9 milyondan 7,67 milyona düştüğünü ve 8,1 milyonluk piyasa beklentisinin altında kaldığını gösterdikten sonra dolar satış baskısı altına girdi.
Altın Perşembe günü erken saatlerde önemli 2.500 dolar seviyesinin üzerine çıkarken, teknik satıcılar harekete geçti ve sarı metalin toparlanmasının uzun sürmesine neden oldu. Amerikan seansında, Otomatik Veri İşleme (ADP), özel sektördeki istihdamın Ağustos ayında 99.000 arttığını bildirdi. Bu okuma, Temmuz ayında kaydedilen 111.000'lik (122.000'den revize edildi) artışı takip etti ve 145.000'lik piyasa beklentisini büyük bir farkla kaçırdı. Bunun sonucunda, 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizi yüzde 3,7'ye doğru düştü ve altında bir başka yükseliş ayağının yolunu açtı.
Cuma günü, Tarım Dışı İstihdamın Ağustos ayında 142.000 arttığını ve 160.000'lik piyasa tahmininin altında kaldığını duyurdu. Ayrıca, Temmuz ayındaki 114.000'lik artış 89.000'e revize edildi. İş raporunun diğer ayrıntıları, İşsizlik Oranının beklendiği gibi %4,2'ye düştüğünü gösterdi. 10 yıllık ABD tahvil faizi düşüşünü sürdürüp bu verilerin ardından yüzde 3,7'nin altına düştüğünde, Altın hafta sonuna doğru yerini korudu.
Tarım dışı istihdam verisinin ardında 2524 dolar ila 2485 dolar arasında hızlı bir git gel yaşadıktan sonra günü 2497 dolardan tamamladı
Altın yatırımcıları ABD enflasyon verilerini bekliyor
Çin'den gelen Ticaret Dengesi verileri Salı günü Asya işlem saatleri sırasında Altın'da bir tepkiye neden olabilir. Çin'in ticaret fazlası Ağustos ayında belirgin şekilde genişlerse, ani tepki Altın'ın yükselmesine yardımcı olabilir çünkü Çin dünyanın en büyük Altın tüketicisidir. Öte yandan, yatırımcılar Altın'ın talep görünümü konusunda endişelenebilir ve ticaret fazlası azalırsa yakın vadede fiyatın aşağı dönmesine neden olabilir.
Çarşamba günü, ABD'den gelen Ağustos Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek. Aylık bazda, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan TÜFE ve çekirdek TÜFE'nin her ikisinin de %0,2 artması bekleniyor. Çekirdek TÜFE'nin %0,4 veya daha fazla artması durumunda, ABD Hazine tahvil getirileri toparlanabilir ve Altın'ın dengesini kaybetmesine neden olabilir. Öte yandan, piyasa tahminine eşit veya altında bir okuma, doların yatırımcı çekmesini ve altının daha yükseğe çıkmasına yardımcı olmasını zorlaştırabilir.
Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararlarını açıklayacak. Bu olayın Altın'ın değerlemesi üzerinde doğrudan bir etkisi olması pek olası olmasa da, doların değerlemesini etkileyebilir. Güvercin bir ECB sürprizi, doların Euro'dan sermaye çıkışlarını yakalamasına ve altının yükselişini sınırlamasına olanak tanıyabilir.
Altın'daki mevcut piyasa konumlandırmasını değerlendirirken, TD Securities Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Ghali bir raporda, "Konumlandırma dinamikleri hakkındaki okumamız şu anda, Altın piyasalarında tarihsel olarak önemli dönüm noktalarını işaret eden aşırı seviyelerde" dedi. "Makro fon konumlandırması şu anda yalnızca 2016'daki Brexit referandumunda, 2019'daki "gizli niceliksel gevşeme" sürecinde veya Mart 2020'deki Covid-19 krizinin zirve paniğinde görülen seviyelerde. Bu sefer, fiziksel piyasalar zaten söndü, Aşağı yönlü riskler daha güçlü" diye ekledi Ghali.
Altın teknik görünümü
Yakın vadede yükseliş eğilimi değişmeden kalıyor, günlük grafikte Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'ın yakınında seyrediyor ve Altın, Mart ayının başından itibaren yükselen regresyon kanalının üst yarısında işlem görüyor.
Anlık destek 2.500 dolar'da (20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA), yükselen regresyon kanalının orta noktası) bulunuyor. Altın bu seviyenin altına düşerse ve direnç olarak teyit ederse, 2.440 dolar (50 günlük SMA), yükselen kanalın alt sınırı olan 2.400 dolar'dan önceki bir sonraki destek olarak görülebilir.
Yukarı tarafta, ilk direnç 2.530 dolar'da (statik seviye) bulunuyor. Altın bu engeli aştığında, yükselen kanalın üst sınırı olan 2.600 dolar'ı hedefleyebilir.