Altın bir rekora imza attı, külçe altın 1 milyon doları geçti

Altın fiyatlarındaki yükseliş rekor getirdi. Bir altın külçesi, bir milyon dolar değerine ulaşarak tarihe geçti.

İlk kez bir altın külçesi, bir milyon dolar değerine ulaşarak tarihe geçti.Rekor altının spot fiyatının ons başına 2.500 doları aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla kaydedildi. Böylece 400 ons ağırlığındaki altın külçeleri, bu fiyatla birlikte her biri bir milyon dolardan fazla bir değere sahip oldu.

Londra piyasasında — dünyanın en büyük altın ticaret merkezi — satılan altın külçeleri genellikle yaklaşık 400 troy ons ağırlığında oluyor. Ancak Londra Külçe Piyasası Birliği’ne göre bu külçeler 350 ila 430 ons saf altın içerebilir. Ayrıca, Costco gibi perakende mağazalarında daha küçük ve daha uygun fiyatlı külçeler satın almak da mümkün.

Peki altın fiyatları neden bu kadar yükseldi. Bu yılın ilk yarısında merkez bankalarının net altın alımları 483.3 ton olarak kaydedildi; bu da Bloomberg'in danışmanlık firması Metals Focus'tan aldığı verilerle yaptığı hesaplamaya göre yaklaşık 40.000 külçeye denk geliyor. ABD Merkez Bankası’nın esnek para politikası beklentileri ve diğer ekonomik faktörlerle desteklenen bu yoğun talep, yılın başından beri altının gösterdiği etkileyici yükselişe katkıda bulundu.