Zimbabwe altına dayalı dijital para çıkarmaya hazırlanıyor. Bu sayede küçük miktarlarda Zimbabve doları tutanların paralarını dijital tokenlerle değiştirerek değer depolayabilecekleri ve kur dalgalanmalarına karşı korunabilecekleri belirtildi.
Mangudya Sunday Mail'e verdiği demeçte, jetonların düşük miktarda parası olanların altın birimlerini satın alabilmelerine yardımcı olacağını belirterek "böylece hiç kimseyi ve hiçbir yeri geride bırakmayacağız" dedi.
Geçen yıl Güney Afrika ülkesi, fazla likiditeyi temizlemek ve yerel para birimini istikrara kavuşturmak amacıyla altın sikkeleri de piyasaya sürdü. Resmi olarak yerel para birimi dolar karşısında 1,000.4 Z$'dan işlem görürken başkent sokaklarında 1,750 Z$'dan el değiştiriyor.
Sunday Mail'in haberine göre Mangudya, mevcut döviz kuru dalgalanmasının Mart ayında tütün açık artırma sezonu başladığında piyasadaki döviz arzının artacağı beklentisinden kaynaklandığını söyledi.
Zimbabve, açık artırma sezonunun başlamasından bu yana bugüne kadar 307 milyon dolar değerinde 54,9 kilogram tütün ihraç etti. Geçen yılın aynı döneminde 295,5 milyon dolar değerinde 57 milyon kilogram tütün sevk etmişti.
Zimbabve 2009 yılında para birimini terk etmiş ve bir hiperenflasyon döneminin yerel parayı değersiz hale getirmesinin ardından yerine ağırlıklı olarak ABD dolarını geçirmişti. Zimbabve doları, durgunlaşan ekonomiyi canlandırmak amacıyla 2019 yılında yeniden piyasaya sürüldü, ancak Haziran ayında hükümet, aşırı fiyat artışlarını dengelemek için doları yeniden yasal ödeme aracı haline getirmeye karar verdi.