Yatırımcılar bir yandan jeopolitik yapıyı izlerken bir yandan da ABD enflasyon verilerini bekliyor.
Altın, bir dizi faktörün geniş bir piyasa satışını tetiklemesiyle haftanın başında ağır kayıplar yaşadı. Ancak, haftanın ikinci yarısında keskin bir şekilde toparlandı ve 2.400 doların üzerinde rahatça sabitlendi. Piyasa katılımcıları, bir sonraki yöne dair ipucu için ABD'den Temmuz enflasyon verilerini bekliyor.
Yatırımcılar değişen piyasa ortamına uyum sağladıkça altın çılgınca dalgalanıyor
Altın, haftanın başında artan jeopolitik gerginliklerden faydalanamadı ve keskin bir şekilde düştü. Japon Yeni (JPY) carry trade'in (taşıma ticareti) gerilemesi, ABD'de durgunluk korkusunun artması ve Orta Doğu'da derinleşen bir çatışmaya ilişkin artan endişeler, Pazartesi günü küresel piyasalarda satış dalgasına neden oldu ve JPY hariç çeşitli finansal varlıkların ağır kayıplar yaşamasına neden oldu.
Pazartesi günü %1'den fazla değer kaybeden Altın, Salı günü tutunacak bir yer bulmakta zorlandı. Birçok varlık Pazartesi günkü düşüşün bir kısmını geri çekse de, referans 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi günlük bazda yaklaşık %3 artarak belirleyici bir toparlanma sergilerken altın bunun etkisiyle, düşüşe devam etti.
BoJ Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida
Altın Çarşamba günü kayıplarını sınırlamayı başardı ancak yatırımcıların odağı -Japon Yeninde carry trade'in gerilemesiyle ilgili endişelerin azalması sonucunda- riske duyarlı varlıklara kaydı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, piyasalar istikrarsız olduğunda politika faizini artırmaktan kaçınacaklarını ve şimdilik mevcut parasal gevşeme düzeyini korumaları gerektiğini belirtti.
Yüksek etkili veri yayınlarının ve yeni jeopolitik gelişmelerin olmaması nedeniyle, altın Perşembe günü erken saatlerde 2.400 doların üzerine çıktıktan sonra teknik alıcıları cezbetti ve Cuma günü de yükselmeye devam etti.
Altın yatırımcıları ABD enflasyon verilerine dayanarak büyük pozisyonlar alabilir
Gelecek haftanın ekonomik takviminde ABD'den Temmuz enflasyon verileri yer alacak. Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda %0,2 artması ve gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE'nin de aynı dönemde %0,2 artması bekleniyor. Yıllık bazda, manşet TÜFE enflasyonunun Haziran ayındaki %3'ten %2,9'a düşmesi bekleniyor.
CME FedWatch Aracı, piyasaların Eylül ayında 50 baz puanlık (bps) bir Federal Rezerv (Fed) faiz indirimi olasılığını %50'den fazla fiyatladığını gösteriyor. Aylık çekirdek TÜFE tahminlerden fazla yükselirse, yatırımcılar Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim olasılığını yeniden değerlendirebilir ve USD'nin ani tepkiyle güç kazanmasına yardımcı olabilir. Öte yandan, bu verilerde piyasa beklentisinin altında veya eşit bir okuma doları baskılayabilir ve altında başka bir yükseliş ayağının kapısını açabilir.
Perşembe günü, ABD'de Temmuz ayına ait aylık Perakende Satış verileri yayınlanacak. Haziran ayında değişmeden kaldıktan sonra, Perakende Satışların aylık bazda %0,3 arttığı tahmin ediliyor. Bu veriler genellikle yatırımcılar tarafından göz ardı edilse de, piyasa beklentisinden önemli bir sapma, yakın vadede doların değerlemesini etkileyebilir. Dikkat çekici bir artış, ABD'deki durgunluk endişelerini hafifletebilir ve doları destekleyerek altını baskılayabilirken, olumsuz bir rakamda tam tersi bir etkisi olabilir.
Bu arada, piyasa katılımcıları İran-İsrail çatışmasını çevreleyen manşetlere yakından dikkat etmeye devam edecekler. Genel olarak, Altın, jeopolitik gerginlikler tırmandığında başvurulan varlıklardan biri haline gelir. Ancak, geçen haftanın eylemi, diğer faktörlerin geleneksel piyasalar arası korelasyonların zayıflamasına neden olduğunu gösterdi. Bu nedenle, önümüzdeki haftaki gelişmeler Orta Doğu'da derinleşen bir krize işaret etse bile, Altın rallisine yatırım yapmak riskli olabilir.
Altın teknik görünümü
Altının günlük grafiğindeki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi Salı günü 50'nin altına kısa bir süre düştükten sonra, haftanın ikinci yarısında 60'a doğru yükseldi ve bu da satıcıların tereddütünü yansıttı. Yukarı yönde, 2.470-2.480 dolar (Şubat ortasından gelen yükselen regresyon kanalının orta noktası, statik seviye) 2.500 dolardan (psikolojik seviye) önceki ilk direnç alanı olarak hizalanıyor.
Altın 2.500 doların üzerinde sabitlenirse ve bu seviyeyi destek olarak teyit ederse, Şubat ortasından gelen yükselen regresyon kanalının üst sınırı yaklaşık 2.580 dolar civarında bir sonraki boğa hedefi olarak görülebilir.
Aşağı yönde ise anlık destek 2.370 dolar (50 günlük ortalama) ve 2.350 dolar (100 günlük ortalama) seviyelerinden önce 2.410-2.400 dolar (20 günlük Basit Hareketli Ortalama (ortalama) , psikolojik seviye) seviyesinde yer alıyor.