Altın fiyatları artan gerilimlerle yeni haftaya yükselişle başladı

Suriye ve Güney Kore’deki gelişmeler, küresel belirsizliği artırarak piyasalarda güvenli liman talebini desteklemeye devam ediyor

Altın fiyatları, Suriye ve Güney Kore'deki jeopolitik kargaşanın güvenli liman talebini artırmasıyla Pazartesi günü Asya piyasalarında hafif yükseldi. Ancak güçlü doların oluşturduğu baskı, altının kazançlarını sınırladı.

Artan jeopolitik gerilimler ile ABD faiz oranlarına ilişkin belirsizlik, yatırımcıların çoğunlukla dolar ve Hazine tahvillerine yönelmesine yol açtı. Bu durum, altının son haftalardaki dalgalı performansını destekledi.

  • Spot altın, %0,2 artışla ons başına 2.638,77 dolara yükseldi.
  • Şubat vadeli altın kontratları, TSİ 23:17 itibarıyla ons başına 2.660,41 dolardan işlem gördü.

Suriye ve Güney Kore'deki Çalkantılar Altına Talebi Artırdı

Suriye'de isyancı güçlerin başkent Şam'ı ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmesi, bölgede belirsizliği artırdı. Bu gelişme, güvenli liman olarak görülen altına olan talebi artıran başlıca nedenlerden biri oldu.

İsyancı güçlerin İran ile karşı karşıya gelme olasılığı ve Türkiye'nin isyancılara destek verdiği yönündeki haberler, bölgedeki gerilimlerin tırmanabileceğine işaret etti. Ayrıca, İsrail'in de Suriye topraklarına girdiği yönündeki haberler bu riskleri artırdı.

Güney Kore'de ise liderlik krizi derinleşti. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, geçtiğimiz hafta başarısızlıkla sonuçlanan sıkıyönetim girişimiyle ilgili soruşturmanın odak noktası haline geldi. Hafta sonu yapılan görevden alma oylamasından sağ çıkmasına rağmen, partisinin lideri Yoon’un yakın zamanda istifa etmek zorunda kalacağını belirtti.

Bu iki önemli jeopolitik gelişme, altın fiyatlarının yükselmesinde etkili oldu. Ancak, bu artışlar güçlü dolar karşısında sınırlı kaldı.

Enflasyon Verileri Piyasaların Odağında

Altın fiyatlarının, bu hafta açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri öncesinde yatırımcıların temkinli davranmasıyla sınırlığı görülüyor. Kasım ayı TÜFE’nin yıllık bazda %2,7 oranında artış göstermesi bekleniyor.

Son veriler, Federal Rezerv’in önümüzdeki hafta faiz oranlarını 25 baz puan indirme beklentilerini büyük ölçüde destekledi. Ancak uzun vadeli faiz indirimlerinin daha yavaş bir tempoda gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Cuma günü açıklanan güçlü tarım dışı istihdam verileri, ekonomik direnç göstergesi olarak yorumlanmış ve bu durum enflasyon verilerinin önemini artırmıştı.

Değerli ve Endüstriyel Metallerde Karışık Seyir

  • Platin vadeli işlemleri, ons başına 935,75 dolarda sabit kaldı.
  • Gümüş vadeli işlemleri, %0,5 düşüşle ons başına 31,442 dolara geriledi.

Bakır fiyatları ise Çin’deki düşük enflasyon verilerinin etkisiyle değer kaybetti.

  • Londra Metal Borsası’nda vadeli bakır kontratları %0,2 düşüşle ton başına 9.082,0 dolara gerilerken,
  • Şubat vadeli kontratlar ise %0,3 azalışla pound başına 4,1858 dolardan işlem gördü.

Çin’de tüketici enflasyonu, Kasım ayında beklenenden fazla daralma gösterirken üretici fiyatları da üst üste 25. ayda düşüş yaşadı. Bu durum, Pekin yönetiminin aldığı teşvik önlemlerine rağmen ekonomide toparlanma sinyallerinin sınırlı kaldığını ortaya koydu.