Altın fiyatları rekor kırdı, Çin yüksek fiyattan altın alımını durdurdu

Altın fiyatlarının yeni rekorlarını kırması sonrası Çin altın mahzenine alımları durdurdu ve beş aydır üst üste altın stokları yerinde sayıyor.

Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre Çin Merkez Bankası, altın fiyatlarındaki artış nedeniyle Eylül ayında rezervleri için beşinci ay üst üste altın alımını durdurdu. Çin'in altın rezervleri geçen ayın sonunda 72,8 milyon troy ons olarak gerçekleşti.

Altın rezervlerinin değeri ise Ağustos sonundaki 182,98 milyar dolardan 191,47 milyar dolara yükseldi. Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine başlaması, jeopolitik gerilimler ve merkez bankalarından gelen güçlü talebin desteğiyle bu yıl şimdiye kadar yaklaşık %28 artarak son 14 yılın en büyük yıllık kazancını elde etti.

Dünya Altın Konseyi'ne göre, 2022-2023 yıllarında aktif olarak altın satın alan küresel merkez bankaları, 2024'te alımlarını 2023'e göre yavaşlatma, ancak 2022 öncesi seviyenin üzerinde tutma yolunda ilerliyor. Bu kısmen, Mayıs ayına kadar 18 ay üst üste altın satın alan Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) alımlarına ara vermesinden kaynaklanıyor. 2023'te dünyanın en büyük resmi sektör altın alıcısı olan merkez bankasının alımlarını durdurma kararı, son aylarda Çinli yatırımcı talebini azalttı.

"Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte PBOC yeni alımlara ara vermeye devam ediyor. Merkez bankasının daha fazla altın almak istediğine ancak daha cazip bir giriş noktası beklediğine inanıyoruz" diyen WisdomTree emtia stratejisti Nitesh Shah sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak küresel faiz oranlarının düşmesi ve jeopolitik tansiyonun yükselmesiyle birlikte, fiyatların düşmesi için bir süre daha beklemeleri gerekebilir gibi görünüyor. Önümüzdeki yıl fiyatların 3.000 $/ons'un üzerine çıkacağı tahminimiz göz önüne alındığında, merkez bankası daha erken pozisyon almayı düşünebilir."