Altın için kritik hafta başlıyor; ya tamam ya devam!

Altın 2400 doların üzerinde tutunmayı başarabilirse, 2500 dolar görülebilir. 

BORSATEK.COM - Altın yükseliş trendini korudu ve geçen haftayı 2.400 doların üzerinde tamamladı. Kısa vadeli teknik perspektif, yükseliş görünümünün değişmediğini gösteriyor. Fed'den gelecek açıklamalar ve FOMC Tutanakları altının gelecek haftaki hareketlerini etkileyecektir. 

Altın (XAU/USD) fiyatı geçtiğimiz hafta yükselişini sürdürdü ve Cuma günü 2.400 doların üzerine çıkarak hafta boyunca yaklaşık yüzde 2 artış gösterdi. Yatırımcılar önümüzdeki hafta Fed yetkililerinin yorumlarını takip etmeye devam edecek ve 30 Nisan-1 Mayıs toplantı tutanaklarında politika değişiminin zamanlamasına ilişkin yeni ipuçları arayacak.

Altın, ABD Hazine tahvil faizlerindeki gerilemeden faydalandı

Altın yeni haftaya düşüş baskısı altında başladı ve Pazartesi günü yaklaşık yüzde 1 kayıp yaşadı. Ancak temel faktörlerin yokluğunda altının hareketi, önceki haftanın ikinci yarısında görülen yükselişin ardından teknik bir düzeltme gibi görüldü.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından Salı günü yayınlanan veriler, Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) Nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,2 arttığını gösterdi. Bu okuma, Mart ayında kaydedilen yüzde 1,8'lik artışın ardından ve piyasa beklentisiyle uyumlu geldi. Bu verilere verilen ani tepki, ABD Doları'nın zayıflamasına neden oldu ve Altın'ın yeniden ivme kazanmasına olanak sağladı. Günün ilerleyen saatlerinde Yabancı Bankacılar Birliği'nin Yıllık Genel Kurulunda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, ÜFE verilerinin karışık olduğunu kaydetti ve kısıtlayıcı politikanın enflasyonu düşürmesinin beklenenden daha uzun sürebileceğini yineledi. Bu yorumlar doların kayıplarını sınırlamasına yardımcı oldu ve altının yükselişini sınırladı.

Çarşamba günü, ABD'deki yıllık TÜFE'nin Mart ayındaki yüzde 3,5 seviyesinden Nisan ayında yüzde 3,4'e düştüğünü bildirdi. Aynı dönemde, değişken gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE enflasyonu da yüzde 3,6 ile analist tahminlerini karşıladı. Aylık bazda hem TÜFE hem de çekirdek TÜFE yüzde 0,3 arttı. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, Nisan enflasyon raporunun ardından yüzde 2'nin üzerinde düşüş yaşadı ve Altın'ın 2.400 dolara doğru yükselmesine olanak sağladı. Bu arada ABD'den gelen diğer veriler, Perakende Satışların Nisan ayında değişmeyerek 705,2 milyar $'da kaldığını gösterdi.

Haftanın ikinci yarısında Fed yetkilileri, politika hamlesinin zamanlamasına ilişkin temkinli bir tavır benimseyerek USD'nin tutunacak bir yer bulmasına yardımcı oldu. Buna karşılık Altın Perşembe günü düşüş düzeltmesi yaptı.

New York Fed Başkanı John Williams, yakın vadede faiz indirimine gerek görmediğini söyledi. Williams, Reuters'e özel bir röportajda, Nisan ayı TÜFE okumaları hakkında "verilerin hayal kırıklığı yarattığı birkaç aydan sonra olumlu bir gelişme" yorumunu yaptı. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin CNBC'ye, en son TÜFE verilerinin enflasyonun Fed'in ulaşmaya çalıştığı yerde olmadığını gösterdiğini söyledi ve Atlanta Fed Başkanı Bostic, enflasyonda devam eden düşüşün yılın ilerleyen dönemlerinde politika faizini düşürmeyi uygun hale getirebileceğini savundu .

Finans piyasalarındaki hareket Cuma gününün ilk yarısında sakin kalmayı sürdürdü. Hafta sonu akışlarıyla desteklenen altın, Amerika seansında kuzeye dönerek 2.400 doların üzerinde yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın yatırımcıları Fed'in konuşmasını ve FOMC tutanaklarını bekliyor

S&P Global'in Mayıs ayına ait ön İmalat ve Hizmet PMI verileri, gelecek hafta ABD'den Perşembe günü yayınlanacak yüksek seviyeli veriler olacak. Bu verilerin 50'nin altına gelmesi ve özel sektörün ticari aktivitesinde bir daralmaya işaret etmesi durumunda, USD ani tepkiyle birlikte yeniden satış baskısı altına girebilir ve altının dolar/ons fiyatında yükselişe kapı açabilir. Öte yandan PMI anketlerinin özel sektörün genişleme hızında bir artışa işaret etmesi durumunda dolar talep bulabilir.

Gelecek hafta boyunca birçok Fed politika yapıcısı konuşma yapacak. CME FedWatch Tool'a göre piyasalar, şu anda Fed'in Eylül ayında politika faizini değiştirmeme ihtimalini yüzde 33 olarak fiyatlıyor. Fed yetkililerinin Eylül ayının faiz indirimi için doğru zaman olup olmayacağını söylemesi pek mümkün olmasa da, ekonomik görünüm ve enflasyon gelişmelerine ilişkin yorumları faiz indirim ihtimallerini etkileyebilir. 

Politika yapıcılar politika pivotunu değerlendirmeden önce birkaç iyi aylık enflasyon verisi daha görme ihtiyacını yinelerse, yatırımcılar Eylül ayında faiz indirimi olasılığını yeniden değerlendirebilir ve doların dirençli kalmasına yardımcı olarak altının yükselişini sınırlayabilir. Yetkililerin işgücü piyasasındaki gevşeme koşulları ve/veya büyüme görünümü etrafındaki artan belirsizlik hakkındaki endişelerini dile getirmeleri halinde, ABD Hazine tahvil getirileri düşebilir ve altının yükseliş ivmesi toplamasına olanak tanıyabilir.

Fed, 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının ardından yayınlanan politika açıklamasında “son aylarda Komitenin yüzde 2 enflasyon hedefine yönelik ilerleme kaydedilmediğini” ifade etti. 

Çarşamba günü Fed bu toplantının tutanaklarını yayınlayacak ve yatırımcılar ilk çeyrekteki güçlü enflasyon verileri karşısında politika yapıcıların faiz görünümüne ilişkin tartışmalarını mercek altına alacak. Açıklamalar, bazı politika yapıcıların 2024'te tek bir faiz indirimine sıcak baktığını gösterirse dolar güç kazanabilir. Öte yandan, raporun yatırımcıların hala birden fazla faiz indiriminden yana olduğunu göstermesi durumunda altın yükseliş trendini sürdürebilir.

Altının teknik görünümü

Günlük grafikte Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'ın üzerinde seyrediyor ve Altın, yükseliş eğilimini yansıtacak şekilde Nisan ortasından itibaren yükselen kanalda kalıyor. Altın 2.400 doları (statik seviye, psikolojik seviye) destek olarak onayladığında, 2.430 dolar (statik seviye) ve 2.425 dolar (yükselen kanalın orta noktası) seviyesinde geçici dirençle karşılaşabilir. Bu dirençlerin üzerindeki kapanışlar, altının 2500 dolara kadar yükselmesini sağlayabilir. 

Aşağı yönde, 20 günlük Basit Hareketli Ortalama ile yükselen kanalın alt sınırının hizalandığı 2.335-2.330 dolar arasında güçlü bir destek oluşmuş görünüyor. Bu desteğin başarısız olması durumunda teknik satıcılar harekete geçebilir. Bu senaryoda 2.300 Dolar (psikolojik seviye) ve 2.290 Dolar (50 günlük SMA) bir sonraki destek seviyeleri olarak görülebilir.