Altın yükselecek mi düşecek mi: İşte piyasanın en iyi profesyonellerinin tahminleri

Wall Street ve Main Street aynı fikirde: Altın 2.500 dolarda kalabilir ve önümüzdeki hafta daha da yükselebilir

Altın geçtiğimiz hafta yılın en iyi beş günlük süreçlerinden birini yaşadı ve hem spot hem de vadeli piyasalarda tüm zamanların en yüksek seviyelerine fırlayarak bir patlamayla haftayı tamamladı.

Spot altın geçtiğimiz haftaya ons başına 2.429,49 dolardan başladı, ardından Asya ve Avrupa seanslarında keskin bir yükseliş yaşadı. Kuzey Amerikalı yatırımcılar, altının ABD borsa açılışında yükselişe geçmesiyle birlikte Doğulu meslektaşlarının kaldığı yerden toparlandı, TSİ 16:30'da 2.452,10 dolardan işlem gördü ve yükseliş ivmesini 2.476,30 dolara doğru sürdürdü. 

Sarı metal daha sonra bir günlük bir nefes aldı ve Çarşamba sabahı ABD verileri satışlarını durdurana kadar ons başına 2.458 ile 2.478 dolar arasında bir kanalda işlem gördü. Spot altın ons başına 2.440 dolar ile günün en düşük seviyesine geriledi. 

Altının gece boyunca birden fazla direnç seviyesini geçerek 2.494,07 dolara yükselmesiyle birlikte, jeopolitik kriz dışında tek günlük en keskin altın rallilerinden biri için sahne artık hazırlandı. 2481'e kısa bir gerilemenin ardından, bu kez hayal kırıklığı yaratan ABD konut başlangıç ​​raporunun etkisiyle bir kez daha yükselişe girildi.

Spot altın, ABD seansının başlamasına sadece yarım saat kala ve kötümser konut verilerinin açıklanmasından 90 dakikadan az bir süre sonra, 2.500 dolar seviyesini kırdı.

Fiyatlar, ons başına 2.479 dolara kadar geriledikten sonra istikrarlı yükselişine devam etti ve kesin olarak 2.500 doların üzerine çıktı.

En son Kitco News Haftalık Altın Araştırması, sektör uzmanlarının ve perakende yatırımcıların açık bir çoğunluğunun, altın fiyatlarının bu haftaki tüm zamanların en yüksek seviyelerinin ötesine geçebileceğine inandığını gösteriyor.


VR Metals/Resource Letter'ın yayıncısı Mark Leibovit, yakın vadede sarı metalden şüphe etmek için bir neden görmüyor ve gümüşün de gelecek hafta yükseliş kaydedebileceğine inanıyor. "Hem altın hem de gümüş için tahminlerimizi yukarıya çevirmek zorundayız" dedi.

Adrian Day Asset Management Başkanı Adrian Day, "Rekor seviyelerde, ekonomi haberlerinin veya Federal Reserve yetkililerinin bu yıl, gelecek aydan itibaren birden fazla faiz indirimine yönelik heyecanı azaltma potansiyeli var ve bu, bir faiz indirimine yol açabilir. Altındaki geri çekilme sadece çok kısa vadeli olabilir. Olasılıklar hâlâ Fed'in Eylül ayında bir faiz indirimi yapması yönünde, dünya çapındaki pek çok bankada gördüğümüz kesintilere de katkıda bulunuyor ve altının uzun vadeli yönü kesinlikle yukarı. ” ifadelerini kullandı. 

Bannockburn Global Forex Genel Müdürü Marc Chandler, sarı metalin tüm zamanların en yüksek seviyelerini test etmeden önce yakın vadede konsolidasyon göreceğini düşünüyor.

"Altın rekor seviyelere yakın bir aralıkta seyrediyor" dedi. “Yen taşıma ticaretinin yeniden moda olduğunu düşünmüyorum, bunun yerine daha geniş bir doların zayıflama hareketi olduğunu düşünüyorum. Bu altın için destekleyici bir gelişme. Ayrıca, ABD'deki güçlü perakende satışlara ve haftalık işsizlik maaşı başvurularında son 5 haftanın en düşük seviyesine rağmen, 10 yıllık Hazine tahvil getirileri bu hafta aslında yatay seyrediyor."

Chandler aynı zamanda Fed başkanı Powell'ın gelecek Cuma Jackson Hole'da yapacağı konuşmayı da sabırsızlıkla bekliyor. Gelecek ayki kesintiyi muhtemelen daha kolay bir para politikası olarak değil, daha az kısıtlayıcı olarak çerçeveleyecek. Altındaki konsolidasyonun eninde sonunda yeni zirvelerle çözülmesini bekliyorum."  dedi.

Barchart.com Kıdemli Piyasa Analisti Darin Newsom, altında aşağı yönlü düzeltme bekleyenlerden ve  "Bunu söylemekle acele ediyor olabilirim, ancak teknik açıdan 24 Aralık'ta altın aşırı alımda ve muhtemelen kısa vadeli 5 dalgalı yükseliş trendinin (Elliott Dalgası) 5. Dalga zirvesine yaklaşıyor.  Cuma sabahı erken saatlerde kontratın (Aralık vadeli altın kontratları) günlük grafiği, önceki en yüksek seviyesi olan 2.537,70 $ (15 Temmuz haftası) ile potansiyel bir çift tepe modeli gösteriyor"  ifadelerini kullandı. 


RJO Futures Kıdemli Emtia Komisyoncusu Bob Haberkorn, boğaların 2.500 dolar seviyesini korumak için mücadele ettiği Cuma sabahı fiyat hareketini izliyordu.

Haberkorn, "Şu anda kısa vadede biraz fazla gergin olduğunu düşünüyorum" dedi. "Sanırım hafta sonunun başlarında, belki bu seansta, 2.500 dolara geri dönmek için [vadeli işlemlerde] biraz geri çekilme yaşayabilirsiniz."

"Artık burada bu kadar büyük bir seviyeyi aştığımıza göre, eminim kenarda içeri girmek isteyen para vardır ve geri çekilmeyi bekleyecektir."

Haberkorn, Cuma sabahı konut verilerinin o kadar kötü olduğunu ve bunun piyasa beklentilerini daha da yükselttiğini söyledi. "Eylül ayında faiz indirimi olasılığının artması bu piyasayı gerçekten güçlendirdi" dedi.

"Gelecek hafta, artık 2.500 dolar civarında olduğumuza göre, yatay bir hareket yapacağınızı düşünüyorum" diye ekledi. “2.600 dolara çıkacağımızı görmüyorum. Henüz bunun için gerekli bacaklara sahip olduğumuzu sanmıyorum. İlk faiz indirimimizi geçtikten sonra eninde sonunda bunu yapacağımızı düşünüyorum, ancak gelecek haftaya kadar bunun biraz yatay olmasını bekliyoruz." dedi.

Haberkorn piyasanın payını alacağını söyledi ancak traderlar yarım puan indirim ihtimalinin önlerine çıkacaklarını tahmin ediyor. "Fed'in çok hızlı hareket edip 50 baz puanlık bir indirim yapabileceğini düşünmüyorum, çünkü enflasyon rakamları biraz düştü ancak normal standartlara göre hala oldukça yüksek" dedi. "Bunun çoğunun korkudan kaynaklandığını düşünüyorum, resesyon çevresinde ve ayrıca Fed'in içinde bulunduğu konum nedeniyle çok hızlı düşerse enflasyon geri gelecektir. Bunu hemen göremeyeceksiniz ama daha yüksek enflasyonla karşılaşacaksınız. Bence şu anda Fed'in zor durumda olması trader'ların altını yeni zirvelere doğru itmesine neden oluyor."

"Kesmeye başlamaları için üzerlerinde çok fazla baskı var ama enflasyon hala burada" diye ekledi. “Oraya gidersen bazı şeyler hala oldukça pahalı. Evet, veriler daha düşük rakamlar gösteriyor ama işin tamamlanıp tamamlanmadığını bilmiyorum. İşin yapılıp yapılmadığını bildiklerini sanmıyorum. Ancak kesintiye başlamaları konusunda üzerlerinde çok fazla baskı var çünkü artık hem istihdamda hem de konut sayılarında çatlaklar görmeye başlıyoruz ve bu içinde bulunulması kötü bir durum.”

"Sanırım şu anda verdikleri sinyal kötü bir konumda olduklarını gösteriyor."

Haberkorn, Aralık kontratındaki 2.500$ seviyesinin veya buna çok yakın bir seviyenin destek olabileceğine inanıyor. "2.580 dolardan 2.485 dolara kadar indi, şimdilik iyi destek seviyeleri var" dedi. “Ticaret yaptığımız yerde, biraz daha fazlasını geri verdiğimizi görebiliyordum. Yeni alıcıların bu pazara bu kadar yüksek bir seviyede gelmesi nedeniyle yeni alıcı çekmenin zor olacağını düşünüyorum” dedi.

Haberkorn, "Piyasa yükselişe devam etmeli ve yükselişe geçmeli, bu noktada 2500 doların üzerinde bir fiyattan satın almak çok zor," diye ekledi Haberkorn. "Sanırım bu yüzden önümüzdeki hafta altının daha düşük aksiyonunu yanlara doğru göreceksiniz." dedi.

Bu hafta Kitco News Gold Anketi'ne dokuz analist katıldı ve Wall Street'in çoğunluğu hala bu haftanın tüm zamanların en yüksek seviyelerinin üzerinde kazanç potansiyeli görüyor. Beş uzman veya %56'sı önümüzdeki hafta altın fiyatlarının artmasını beklerken, üç analist veya %33'ü altının önümüzdeki hafta yükselişlerini yatay bir seyirle sindireceğine inanıyor. Toplamın %11'ini temsil eden yalnızca biri değerli metal fiyatında düşüş öngördü.

Bu arada Kitco'nun çevrimiçi anketinde 219 oy kullanıldı; Ana Cadde yatırımcılarının dağılımı da uzmanlarınkine benzer. 130 perakende tüccarın yüzde 59'u, altın fiyatlarının gelecek hafta artmasını bekliyor. Diğer 44 veya %20'lik kesim ise sarı metalin daha düşük işlem görmesini beklerken, geri kalan %21'i temsil eden 45 katılımcı, önümüzdeki hafta fiyatların yatay bir seyir izlediğini belirtti.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTANIN BEKLENTİLERİ 

Veri yoğunluklu beş günün ardından gelecek hafta ekonomik haber olayları açısından daha az şey vaat ediyor, ancak az sayıda haber piyasaları hareketlendirecek gibi görünüyor. Fed'den Darren Waller Pazartesi sabahı konuşacak, Salı günü ise Bostic ve Barr konuşma yapacak. Çarşamba günü, 16 Ağustos'ta sona eren hafta için MBA ipotek başvuruları ve Temmuz toplantısının FOMC tutanakları yayınlanacak.

Perşembe sabahı, piyasalar ilk işsizlik başvurularını ve S&P küresel imalat ve hizmet PMI'larını Ağustos ayına ek olarak ABD'nin Temmuz ayı mevcut konut satışlarını alacak ve Cuma günü piyasalar, ABD'nin Temmuz ayı yeni ev satış raporuyla birlikte daha fazla konut verisi alacak.

Ancak asıl etkinlik Cuma günü Federal Reserve başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının Jackson Hole sempozyumunda yapacağı konuşmayla gerçekleşecek. Piyasalar, Eylül ayı faiz indiriminin teyidini ararken Powell'ın kelime seçimine ve kesintinin halihazırda tamamen fiyatlanmış olan 25 baz puandan daha büyük olabileceğine dair olası işaretlere çok dikkat edecek.

FxPro Kıdemli Piyasa Analisti Alex Kuptsikevich, üçüncü seferin altın fiyatları için cazibe olabileceğini düşünüyor.

"Altın geçen haftanın sonundan bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor ve son 30 gün içinde üçüncü kez spot piyasada ons başına 2.470 doların üzerinde konsolidasyona çalışıyor" dedi. "Altın bu ay hisse senetleriyle birlikte hareket etti ancak panik sırasında daha az agresif bir şekilde düştüğünü ve yükselişi geride bıraktığını belirtmekte fayda var."

Kuptsikevich, altının riskli varlıklara olan talepte küresel bir toparlanma kaydettiğini ancak "altının cephaneliğinde, fiyatı Mart ayından bu yana tekrarlanan tüm zamanların en yüksek seviyelerine iten temel desteğe sahip olduğunu" yazdı.

"Ağustos ayının ilk günlerinde altının yükselişe geçtiği Mayıs ayının yerel en düşük seviyeleri boyunca bir trend çizgisi çizilebilir" dedi. “2475 dolarlık yerel dirençle birleştiğinde bu, kırılma olasılığı yüksek bir yükseliş üçgeni oluşturuyor.

Kuptsikevich, 2.500 dolar seviyesinin ötesinde, “2800-2900 dolarlık alandan bahsetmeye değer. Bu aralığın üst sınırı, Eylül-Ekim 2022'nin en düşük seviyesinden Nisan 2023'ün en yüksek seviyesine kadar olan %261,8'lik Fibonacci büyüme seviyesidir."

Aralığın alt sınırını Ekim diplerinden Nisan-Mayıs zirvelerine kadar olan büyüme ivmesinin yüzde 161,8 seviyesi oluşturuyor” dedi. "Bu ralli, Orta Doğu'daki gerilimler ve bazı merkez bankalarının rezervlerini dolardan uzaklaştırma arzusuyla desteklenen Fed'in para politikasındaki değişimin ilk işaretleriyle başladı."

Forexlive.com döviz stratejisi başkanı Adam Button, yatırımcıların yükselişi satın almak istemesi gerektiğini düşünüyor. Cuma günkü gücün, Çin bankalarına daha fazla altın satın almak için daha yüksek kotalar verildiği haberiyle desteklenmiş olabileceğini söyledi.

Button, "Herkes Çin'i izliyor" dedi. “PBoC'nin satın almayı bıraktığı sıralarda kotaları daha önce durdurmuşlardı. Çin bankaları yatırımcı talebi ile mücevher talebi arasında aracı görevi görüyor. Ama görünen o ki, bunu geriye çekerseniz, bu mücevher talebi değil, yatırımcı talebi.”

 “Çin'in ekonomisi zayıf ve Çinli yatırımcılar buna altın satın alarak tepki veriyor. Çinli yerli yatırımcılar emlak ve hisse senedi piyasalarına olan güvenlerini kaybettiler. Paranızı gerçekten çekemiyorsunuz ve para birimi düşüyor. Çin'de bir güven krizi var ve altınlara yöneliyorlar.”

Button bugün kapanışın önemli olduğunu düşündüğünü söyledi. “Burada bulunduğumuz noktada ons başına 2.500 doların üzerinde bir kapanış yapmak güzel oldu. 2.500 dolarlık altın tahmininin sizi yanıltıcı bir altın böceği gibi hissettirmesinin üzerinden çok zaman geçmedi" diye ekledi ve işte buradayız."

Button, altının hisse senetlerinden ve emtia kompleksinin geri kalanından daha iyi performans göstermesine rağmen, tüm zamanların en yüksek seviyesinin çok az tantanayla geldiğini belirtti.

"Hisse senetleri yeni zirveler yapmasaydı ve yapay zeka bu kadar ilgi görmeseydi farklı olurdu" dedi. "Her gün CNBC'nin ön sayfasında yer alsaydı, altının yükselişine daha az inanırdım."

Button, Fed'in ilk faiz indiriminden önce 2.500 doları aştığı için sarı metalin hâlâ gidecek çok yolu olduğunu düşündüğünü söyledi.

"Altın yükselişinin son ayağı ABD dolarının düşüşü üzerinde olacak, bunun ne zaman olacağını söylemek zor" dedi. "Şu andaki risk, diğer merkez bankalarının Fed'i 'geride bırakması' ve ben de bu fikre katılıyorum. Belki 2025 ya da 2026'da Kongre sonunda "Tamam, harcamaları kısmalıyız" dediğinde kendinizi bulmanız gerekecek. Ve o zaman altında gerçek bir hareket elde edebilirsiniz çünkü ABD ekonomisi zorlanmaya başlayacak.

Önümüzdeki Cuma Powell'ın Jackson Hole konuşmasını sabırsızlıkla bekleyen Button, herhangi bir sürpriz beklemediğini söyledi.

Moor Analytics Kurucusu Michael Moor, altının 2.500 doların üzerinde tutunması durumunda daha fazla kazanç potansiyeli görüyor. 

Ve Kitco Kıdemli Analisti Jim Wyckoff, teknik tablonun önümüzdeki hafta daha fazla fiyat artışı sağlayacağını düşünüyor. "Grafikler kesinlikle önceki zirveler geçildiği için yükselişin devamına işaret ediyor." dedi.