Altında 2024'te yaşananlar 2025'te tekrar edecek mi

Altın, 2024 boyunca artan jeopolitik gerginliklerden ve küresel olarak daha gevşek bir para politikası ortamına doğru yaşanan değişimden faydalandı

- Altın, 2024'te güvenli liman varlığı olarak parladı, yaklaşık yüzde 25 değer kazandı ve rekor seviyeye ulaştı.
-- Jeopolitik gelişmeler ve Donald Trump'ın politikalarının 2025'te Altın fiyatını etkilemesi bekleniyor.
- Altının teknik görünümü, yeni yıla doğru yükseliş momentumunun kaybolduğuna işaret ediyor.

Altın, 2024 boyunca artan jeopolitik gerginliklerden ve küresel olarak daha gevşek bir para politikası ortamına doğru yaşanan değişimden faydalandı ve 2.790 dolara ulaşarak yıl boyunca yaklaşık yüzde 25 yükseldi. Ancak, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarının küresel ekonomi üzerindeki etkisine ilişkin belirsizlik ve jeopolitik ortamın öngörülemezliği, 2025'te altın için bulanık bir tablo çiziyor.

2024'te Altın: Jeopolitik, merkez bankası alımları tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru yükselişi körüklüyor

Altın, yılı nispeten sakin bir şekilde başlattı ve Ocak ve Şubat aylarını 2.000 dolar civarında dar bir kanalda dalgalanarak geçirdi. Yatırımcılar büyük pozisyonlar almaktan kaçınırken, jeopolitiği takip etti ve makroekonomik gelişmelerin Fed'in politika görünümü üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Şubat ayının sonuna doğru Altın yükseliş ivmesi kazandı ve Mart ayında yaklaşık yüzde 10 yükselerek 2.200 doların üzerinde yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Dolardaki satış baskısı, ABD Hazine tahvili getirilerindeki geri çekilme ve Bahar Festivali sırasında Çin'den gelen güçlü talep, ilk çeyrek sona ererken altının yükselişini körükledi.

Altın, Nisan ayında yükseliş trendini sürdürdü ve ayın ikinci yarısında aşağı yönlü bir düzeltme yapmadan önce 2.400 doların üzerine çıktı. Bu düzeltmeye rağmen, altın ayı yüzde 2'nin üzerinde bir kazançla kapattı. ABD'de Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) enflasyon oranındaki beklenmedik artış, yatırımcıların Fed politika değişikliğinde bir gecikmeyi fiyatlamasına neden oldu. Sonuç olarak, referans 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi Nisan ayında yüzde 10'dan fazla arttı ve altının yükselişini sınırladı.

Mayıs ve Haziran aylarında iki aylık bir konsolidasyon döneminin ardından Altın, Temmuz ayında gücünü yeniden topladı ve dört aylık bir yükseliş trendine girdi. Temmuz'dan Kasım'a kadar Altın yüzde 15'ten fazla kazandı ve Ekim ayının son işlem gününde 2.800 dolara yakın yeni bir rekor seviyeye ulaştı.

Dünya Altın Konseyi'nin 2024 ilk yarı değerlendirmesi

Altının 2024'ün ilk yarısındaki performansını değerlendiren Dünya Altın Konseyi, Altın Orta Yıl Görünümü 2024'te "Altın 2024'te dikkate değer bir performans gösterdi, yıllık olarak yüzde 12 arttı ve çoğu büyük varlık sınıfını geride bıraktı. Altın şu ana kadar devam eden merkez bankası alımlarından, Asya yatırım akışlarından, dayanıklı tüketici talebinden ve istikrarlı bir jeopolitik belirsizlikten faydalandı" dedi.

Altın ikinci yarıda daha ışıltılı parladı 

Altının yılın ikinci yarısındaki etkileyici yükselişine birkaç faktör katkıda bulundu. Büyük merkez bankalarının temel oranları düşürmeye başlama kararı ve artan jeopolitik gerginlikler Altının parlamasını sağladı. Ayrıca Hindistan'ın Altın ithalat vergilerini on yıldan uzun süredir en düşük seviyeye düşürme kararı sarı metale olan talebi artırdı.

İran'ın İsrail-Gazze çatışmasına dahil olması, yaz sonunda Orta Doğu'da derinleşen bir çatışma korkusunu artırdı ve Altına olan güvenli liman talebini teşvik etti. Bu arada, Japon Yeni carry trade pozisyonlarının gevşetilmesi Ağustos başında dolar üzerinde ağır bir baskı oluşturarak altını daha da güçlendirdi.

Federal Rezerv, Eylül ayında dört yıldan uzun bir süre sonra ilk kez politika faizini aşağı çekerek borçlanma maliyetlerini 50 baz puan düşürdü ve Kasım ayında 25 baz puanlık bir indirim daha yapmayı tercih etti. Devam eden enflasyon düşüşü süreci ve ekonomik aktivitede yavaşlama belirtilerinin artması, politika yapıcıların dikkatini işgücü piyasasına kaydırmasına neden oldu ve politika değişikliği için kapıyı açtı. Fed'e ek olarak, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Haziran, Eylül, Ekim ve Aralık aylarında temel faiz oranlarını 25 baz puan düşürdü. İngiltere Merkez Bankası, Kanada Merkez Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası, küresel çapta daha gevşek bir politika ortamına doğru bir geçişi yansıtan faiz indirimi tercih eden diğer büyük merkez bankaları arasındaydı.

Trump'ın seçim zaferi altınında görünümü karmaşıklaştırdı

Kasım ayının başlarında, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerindeki zaferi, Fed'in faiz indirimine rağmen USD'de bir yükselişe neden oldu. Sonuç olarak, altın güneye döndü ve ayda yüzde 3'ten fazla kaybetti, dört aylık kazanç serisini sonlandırdı. Bu arada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya Rusya'nın içine saldırmak için güçlü uzun menzilli Amerikan silahları kullanma yetkisi vermesinin ardından Rusya-Ukrayna çatışmasında yeniden tırmanış, Gold'un kayıplarını sınırlamasına yardımcı oldu.

Aralık ayının ilk yarısında yön bulmakta zorlanan Altın, Fed'in yılın son toplantısının ardından düşüş baskısı altına girdi. ABD merkez bankası Aralık ayında faiz oranlarında 25 baz puanlık bir indirim daha yapmayı seçmiş olsa da, nokta grafiği olarak da bilinen revize Ekonomik Projeksiyonların Özeti (SEP), politika yapıcıların politika faizini 2025 sonunda yüzde 3,9 olarak gördüğünü gösterdi; bu da Eylül ayında tahmin edilen 100 baz puana kıyasla yıl boyunca 50 baz puanlık bir indirim anlamına geliyor. ABD Hazine tahvili getirileri yükseldi ve altının Noel tatiline doğru daha da düşmesine neden oldu. Bu arada, Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını düşürmede bundan sonra daha dikkatli olabileceklerini belirtti.

TD Securities'de Emtia Stratejisi Başkanı Bart Melek. Fed'in politika görünümünün altının değerlemesi üzerindeki etkisini değerlendirirken, "Bunun anlamı, beklenenden daha yüksek taşıma maliyeti ve faiz oranı getirisi sağlayan varlıkları tutmanın fırsat maliyetinin, para yöneticilerinin aşırı büyük altın pozisyonlarını tutmaya devam etmeleri için çok önemli bir karşı rüzgar görevi göreceğidir" dedi. 

"Bu, büyük uzun pozisyonları olan spekülatörleri kar almaya ve fiyatları düşürmeye teşvik edebilir. Çok güçlü dolar da yakın vadede altına karşı çalışan önemli bir karşı rüzgar olacak" diye ekledi Melek.

Altın 2025 temel görünümü: Fed ve Trump'a bakış

Altın, 2025'te iki yönlü bir riskle karşı karşıya; Fed'in para politikası kararları, Trump'ın ekonomik ve dış politikaları ve jeopolitik gelişmeler ana itici güçler haline gelecektir.

Ayı senaryosu

Orta Doğu'daki jeopolitik gerginliklerin azalması ve/veya Rusya-Ukrayna krizinin çözülmesi, değerli metalin 2024 boyunca bu çatışmalardan ne kadar faydalandığı göz önüne alındığında, Altın fiyatlarında keskin bir aşağı yönlü düzeltmeye neden olabilir. Trump'ın "Önce Amerika" yaklaşımı, yönetiminin iç politikalara odaklanacağını ve muhtemelen uluslararası ilişkilere öncelik vermeyeceğini gösteriyor. Bu bağlamda Trump, başkanlığının ilk aylarında agresif bir şekilde bir çözüm süreci başlatmaya çalışabilir.

Fed'in politika görünümündeki şahin bir eğilim, gelecek yıl Altın fiyatlarını etkileyebilir. Enflasyondaki ilerleme eksikliği ve özellikle Trump tarifeleri artırmaya devam ederse enflasyon görünümü etrafındaki artan belirsizlik, politika yapıcıların faiz oranlarını kademeli olarak düşürmekten kaçınmasına neden olabilir. İşgücü piyasasında önemli bir düşüş olmadığı sürece, Fed potansiyel olarak bir durgunluğa neden olma endişesi duymadan daha sabırlı bir duruş benimsemeyi göze alabilir.

Dahası, Çin ekonomisinin performansı 2025'te altının talep görünümünü etkileyebilir. Trump Çin ithalatına tarifeleri artırırsa, Çin misilleme yapabilir ve başka bir ticaret savaşının yolunu açabilir. Sonuç olarak, dünyanın en büyük Altın tüketicisi olan Çin'deki zayıf ekonomi fiyatları olumsuz etkileyebilir.

Boğa senaryosu

Büyük küresel merkez bankalarının politika gevşetmelerinin devam etmesi, Altının 2025'te daha da yükselmesine yardımcı olabilir. Enflasyon şokları olmazsa, Fed politika faizini istikrarlı bir şekilde düşürmeye devam edebilir, bu da ABD Hazine tahvil getirilerinin düşüş trendine girmesine ve altının artmasına neden olabilir. Fed faiz oranlarını düşürmekte isteksiz olsa bile, ECB ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) politikayı agresif bir şekilde gevşetirse, Altın yine de Euro ve İngiliz Sterlini'nden sermaye çıkışlarını yakalayabilir ve USD karşısında dirençli kalabilir.

İyileşen bir Çin ekonomisi Altın fiyatlarını da olumlu etkileyebilir. Aralık ayının başlarında, Komünist Parti'nin üst düzey yetkililerinin, Politbüro'nun bir toplantısı, Çin'in ekonomik büyümeyi teşvik etmek için gelecek yıl daha proaktif bir mali politikanın yanı sıra "uygun şekilde gevşek" bir para politikası benimsemeyi planladığını gösterdi. Çin için iyi haber, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki değişim Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0,2'ye gerilemesi oldu. Dolayısıyla Çin, enflasyona hiç dikkat etmeden ekonomiyi canlandırabilir.

Jeopolitik korkuların daha da tırmanması, altının güvenli liman akışlarından yararlanmaya devam etmesine olanak tanıyabilir. İran ve İsrail arasında yeni bir çatışma veya Rusya veya Ukrayna'nın ateşkes sağlamayı reddetmesiyle Orta Doğu'da genişleyen bir çatışma, yatırımcıların değerli metale sığınmasına neden olabilir.

Merkez bankası talebi

2024'te Altın için ana katalizörlerden biri merkez bankası alımlarıydı.

Dünya Altın Konseyi, Altın için 2025 görünüm raporunda "Merkez bankaları bulmacanın önemli bir parçası olmaya devam edecek. Merkez bankası alımları politika odaklıdır ve bu nedenle tahmin edilmesi zordur, ancak anketlerimiz ve analizlerimiz mevcut eğilimin yerinde kalacağını gösteriyor" dedi. "Bizim görüşümüze göre, 500 tonun üzerindeki talep (yaklaşık uzun vadeli eğilim) performans üzerinde hala net pozitif bir etkiye sahip olmalı. Ve 2025'te merkez bankası talebinin bunu aşacağına inanıyoruz. Ancak bu seviyenin altındaki bir yavaşlama Altına ek baskılar getirebilir."  değerlendirmelerinde bulundu. 

Altın Teknik Analizi: Boğa momentumu zayıflıyor

Altının teknik resmi, boğa momentumunun kaybolduğuna işaret ediyor. Haftalık grafikte, Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi Şubat ayından bu yana en düşük seviyesi olan 50'ye geriledi. Ayrıca, altın yılın çoğunu rahatça üzerinde geçirdikten sonra 20 haftalık Basit Hareketli Ortalamanın (SMA) altına düştü ve yükselen regresyon kanalının alt sınırını test etti.

Altın, Ekim 2023-Kasım 2024 yükseliş trendinin Fibonacci yüzde 23,6 geri çekilmesinin ve psikolojik seviyenin hizalandığı 2.530-2.500 dolar seviyesindeki ilk destek alanına ulaşabilir. altın bu alanın altına düştüğünde ve bunu direnç olarak kullanmaya başladığında, bir sonraki düşüş hedefi 2.300 dolar'dan (Fibonacci yüzde 50 geri çekilmesi) önce 2.400 dolar'a (50 haftalık SMA, Fibonacci yüzde 38,2 geri çekilmesi) ayarlanabilir.

Yukarı yönde, 2.900 dolar (yükselen regresyon kanalının üst sınırı), Altın yeni bir rekor seviyeye yükselirse bir sonraki direnç görevi görebilir. yüzde 38,2 trend bazlı Fibonacci genişleme seviyesi de 3.000-3.020 dolar (psikolojik seviye, yüzde 50 trend bazlı Fibonacci genişlemesi) ve 3.130 dolar (yüzde 61,8 trend bazlı Fibonacci genişlemesi) seviyelerinin öncesinde bu direnci güçlendiriyor.