Altında düzeltme sürecek mi Yoksa bu düşüş fırtına öncesi sessizlik mi

Altın geçtiğimiz hafta yeni bir rekor kırdıktan sonra aşağı yönlü düzeltme yaptı

- Altın 2.758 dolarda yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra aşağı yönlü düzeltme yaptı.

- Teknik görünüm, boğa eğiliminin yakın vadede bozulmadan kaldığını gösteriyor.

- Gelecek haftanın ekonomik takviminde Altının değerlemesini etkileyebilecek önemli ABD veri yayınları yer alacak.

Altın geçtiğimiz hafta yükseliş trendini sürdürdü ve 2.750 doların üzerinde yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak yükselen ABD Hazine tahvil getirileri ve iyileşen risk havası, kıymetli metalin haftanın ikinci yarısında boğa momentumunu korumasını zorlaştırdı. ABD ekonomik takviminde üçüncü çeyrek için Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verileri ve Ekim ayı için işgücü piyasası rakamları yer alacak ve bu da önümüzdeki hafta Altının değerlemesini önemli ölçüde etkileyebilir.,

Altın yükseliş momentumunu kaybetti

Altın, Çin Halk Bankasının (PBoC) bir yıllık Kredi Ana Faiz Oranını (LPR) 25 baz puan (bps) düşürerek %3,35ten %3,10a düşürme kararıyla haftaya yükselişle başladı ve ekonomik gerileme endişeleri azaldı. Ayrıca, artan jeopolitik gerginlikler, pazartesi günü piyasaların Hizbullah'ın hafta sonu İsrail Başbakanı Netanyahu'nun evini hedef alan bir drone saldırısının sorumluluğunu üstlendiğine dair haberlere tepki göstermesiyle kıymetli metalin güvenli liman talebini yakalamasına olanak tanıdı.

Altın Salı günü yükseliş momentumunu korudu ve gün içinde %1den fazla değer kazandı. Üst düzey veri yayınlarının olmaması nedeniyle Altın, kötüleşen piyasa havasından faydalanmaya devam etti. Çarşamba günü Avrupa işlem saatleri sırasında 2.758 dolarlık yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra kıymetli metal yönünü değiştirdi ve günü %1,2 kayıpla kapattı. Yükselen ABD Hazine tahvil getirileri ve geniş tabanlı ABD Doları (USD) gücü, altının haftanın ortasında dengesini kaybetmesine neden oldu. Ayrıca, rekor kıran rallinin ardından gelen kar satışları düşüş baskısını artırmış olabilir.

Perşembe günü, ABD'den gelen veriler, özel sektördeki iş faaliyetlerinin Ekim ayı başında sağlıklı bir hızda büyümeye devam ettiğini gösterdi; S&P Küresel Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayındaki 54,0 seviyesindeyken, Ekim ayında 54,3'e yükseldi. 

Anketin bulgularını değerlendiren S&P Küresel Piyasa İstihbaratı Baş İşletme Ekonomisti Chris Williamson, "Ekim ayında iş faaliyetleri cesaret verici derecede sağlam bir hızda büyümeye devam etti ve yıl başından bu yana kaydedilen ekonomik toparlanmayı dördüncü çeyreğe taşıdı. Ekim ayı flaş PMI, GSYİH yıllık yaklaşık %2,5 oranında büyümesiyle tutarlı." ifadelerini kullandı. 

Altın, bu veri sonrasında toparlanma ivmesi kazanmakta zorlandı ve günü mütevazı bir yükselişle tamamladı.

Hafta sonuna doğru piyasa hareketleri inişli çıkışlı bir seyir izlerken, Altın Cuma gününü nispeten dar bir aralıkta dalgalanarak geçirdi.

Altın yatırımcıları önemli veri yayınlarına hazırlanıyor

ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), Çarşamba günü üçüncü çeyrek için yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyümesinin ilk tahminini yayınlayacak. Yatırımcılar, ABD GSYİHsinin bu dönemde %3 oranında genişleyeceğini ve ikinci çeyrekte kaydedilen büyümeye eşit olacağını tahmin ediyor. Piyasa beklentisinin üzerinde bir okuma, ani tepki olarak USDyi yükseltebilir ve Altınnin daha da düşmesine neden olabilir. Öte yandan, %1 ile %2 arasında hayal kırıklığı yaratan bir GSYİH baskısı, USDye zarar verebilir.

Perşembe günü, BEA, Eylül ayı için Federal Rezervin (Fed) tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksini yayınlayacak. GSYİH raporu ayrıca üç aylık PCE Fiyat Endeksi rakamları sunacağından, aylık verilerin bir piyasa tepkisini tetiklemesi olası değildir.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu (BLS), Cuma günü Ekim ayına ait işgücü piyasası verilerini yayınlayacak. Eylül ayında Tarım Dışı Bordrolar (NFP) 254.000 arttı. Bu okuma, 140.000lik piyasa beklentisini büyük bir farkla aştı ve piyasaların Kasım ayında 50 baz puanlık (bps) bir Fed faiz indirimi fiyatlandırmaktan kaçınmasına neden oldu.

CME FedWatch Toola göre, piyasalar yaklaşan toplantıda 25 baz puanlık bir faiz indirimini neredeyse tamamen fiyatlıyor ve Fed'in yıl sonuna kadar politika faizini toplamda 50 baz puan düşürme olasılığının yaklaşık %70 olduğunu görüyor. Bu noktada, piyasaların Kasım veya Aralık ayında büyük bir faiz indirimi olasılığını yeniden gözden geçirmesi için tarım dışı istihdamda önemli bir aşağı yönlü sürpriz olması gerekir. Tarım dışı istihdam artışı 100.000 veya altında gelirse, dolar ağır bir satış baskısı altına girebilir ve hafta sonuna doğru bir Altın rallisi için kapıyı açabilir.

Tersine, 180.000 ile 220.000 arasındaki bir Tarım dışı istihdam artışı baskısı, Fed'in yıl sonuna kadar iki 25 baz puanlık faiz indirimi tercih etmesi için yeterince iyi bir rakam olarak görülebilir. Son olarak, tarım dışı istihdam 300.000 veya daha yüksek bir seviyeye ulaşırsa Aralık ayında bir faiz indirimi konusu gündeme gelebilir. Bu senaryoda, Altın güçlü bir düşüş baskısı altına girebilir.

Altın teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi, haftanın başlarında 70'in üzerine çıktıktan sonra 60'a doğru geriledi ve bu, Altının aşırı alım koşullarını düzeltmesinin ardından yükseliş eğiliminin bozulmadan kaldığını gösteriyor. Ek olarak, Altın Haziran ayından bu yana yükselen regresyon kanalının içinde kalmaya devam ediyor.

Aşağıdaki teknik seviyelere bakıldığında, ilk destek, yükselen kanalın orta noktasının bulunduğu 2.700 dolarda bulunuyor. Bu seviyenin altında, 2.675 dolar (20 günlük Basit Hareketli Ortalama) ve 2.635 dolar (yükselen kanalın alt sınırı) seviyesindeki destekler yer alıyor. 

Yukarıda, ilk direnç 2750 dolarda yer alırken, bu seviyenin üzerinde 2.770 dolar (yükselen kanalın üst sınırı) ve 2.800 dolar (psikolojik seviye) dirençleri yer alıyor.