Altında hedef 2500 dolar mı? Yatırımcılar iki yerden gelecek haberi bekliyor

Altın geçen hafta yükseliş ivmesi yakaladı ve dolardaki geniş tabanlı zayıflık nedeniyle 2.400 doların üzerine çıktı. Peki bu hafta ne olacak, yatırımcılar neye dikkat etmeli?

BORSATEK.COM - Ons altın geçen hafta yükseliş ivmesi yakaladı ve dolardaki geniş tabanlı zayıflık nedeniyle 2.400 doların üzerine çıktı. Peki bu trend devam edecek mi, yükselişin devam eümesi veya mevcut seviyelerin korunması hangi gelişmelere bağlı?

Onsa altında yatırımcılar şimdi, cuma günü açıklanan zayıf enflasyon verisinin ardından Fed'in Eylül ayında politika faizini düşürmesini bekliyor. Önümüzdeki hafta 2.400 doların destek olarak onaylanması halinde tüm zamanların en yüksek seviyesi hedeflenebilir.

>>> HABERİN DEVAMINI OKU 

Altın (Altın) hafta başında talep bulmakta zorlanıp düştükten sonra yükselişe döndü ve Perşembe günü 2.420 doların üzerinde bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çin'den gelecek önemli veriler ve Federal Reserve (Fed) yetkililerinin yorumları gelecek hafta sarı metal fiyatının hareketini tetikleyebilir.

Geçtiğimiz hafta neler oldu? 

Geçtiğimiz haftanın başlangıcında, önceki Cuma günü zayıf ABD istihdam verilerinin tetiklediği yükselişin ardından Altın yeni haftaya zayıf başladı ve Pazartesi günü yüzde 1'in üzerinde kayıp yaşadı. Çin merkez bankası Çin Halk Bankası'nın (PBoC) Haziran ayında üst üste ikinci ayda Altın alımlarını duraklattığı raporları Altın paritesinin güneye dönmesine neden oldu. Ayrıca jeopolitik gerilimlerin azalması ve İsrail ile Hamas arasında ateşkes-rehine anlaşmasına ilişkin artan iyimserlik, altının güvenli liman olarak ilgisini kaybetmesine neden oldu.

Federal Reserve Başkanı Jerome Powell, Salı günü Kongre'de yaptığı iki günlük ifadesinin ilk gününde Senato Bankacılık Komitesi'ne, daha iyi verilerin enflasyona olan güveni güçlendireceğini söyledi ve politika faizini enflasyona ilişkin bir gelişme sağlanana kadar düşürmenin uygun olmayacağını yineledi. En son istihdam raporu hakkında yorum yapan Powell, "En son işgücü piyasası verileri, işgücü piyasasının önemli ölçüde soğuduğuna dair oldukça açık bir sinyal verdi" dedi. Bu açıklamalar önemli bir piyasa tepkisi tetiklemede başarısız oldu ancak dolar çevresindeki ılımlı satış baskısı Altın paritesinin toparlanmasına yardımcı oldu.

Powell Çarşamba günkü ifadesinin ikinci gününde politika görünümüne ilişkin yeni ipuçları vermekten kaçındı. Nasdaq Composite ve S&P 500'ün tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla vurgulanan iyileşen risk hissi, dolar'nin talep bulmasını zorlaştırdı. Buna karşılık Altın, Perşembe günkü önemli enflasyon verileri öncesinde toparlanmasını sürdürdü.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Tüketici Fiyat Endeksi'nin Haziran ayında yıllık bazda yüzde 3'e gerilediğini bildirdi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan yıllık çekirdek TÜFE aynı dönemde yüzde 3,3 artış göstererek piyasa tahmininin ve Mayıs ayındaki yüzde 3,4'lük artışın altında kaldı. Aylık bazda TÜFE yüzde 0,1 düşerken çekirdek TÜFE yüzde 0,1 arttı. Ani tepkiyle gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi yüzde 4,2'nin altına geriledi ve dolar ağır satış baskısı altına girdi. Sonuç olarak Altın yükseliş ivmesi yakaladı ve Mayıs sonundan bu yana ilk kez 2.420 doların üzerine çıktı.

Altın Cuma günü düşüş düzeltmesi yaptı ancak Haziran ayına yönelik Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin tahminlerden güçlü gelmesine verilen ani tepkiyle kısa süreliğine bu seviyenin altına düştükten sonra 2.400 dolar üzerinde istikrar kazanmayı başardı.

Altın Çin verilerini ve Fed yetkililerinin açıklamalarını bekliyor, 

>>> HABERİN DEVAMINI OKU 

Altın Çin verilerini ve Fed yetkililerinin açıklamalarını bekliyor, 

Piyasa katılımcıları hafta başında Çin'den gelecek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini yakından takip edecek. Çin ekonomisinin ikinci çeyrekte, ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 5,3'lük büyümenin biraz altında, yıllık yüzde 5,1 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Çin'den beklenenden daha güçlü bir GSYİH okuması, altının talep görünümüne ilişkin iyimserliği canlandırabilir ve Altın paritesinin yükselişe geçmesine yardımcı olabilir.

Xinhua haber ajansına göre, Çin Komünist Partisi uzun süredir ertelenen üçüncü genel kurul toplantısını 15-18 Temmuz tarihleri ​​arasında gerçekleştirecek. Piyasalar, bu toplantının ardından mülkiyet politikalarına odaklanan bir dizi ekonomik reformun açıklanmasını bekliyor. Bu olaydan sonra piyasaların risk pozitife dönmesi durumunda Altın ivme kazanabilir.

Haziran Perakende Satışları Salı günü ABD ekonomik gündeminde öne çıkan tek yüksek seviyeli veri olacak. Bu verilerdeki önemli bir düşüş doların omuzlarına ek yük bindirebilirken, olumlu bir sürpriz de para biriminin destek bulmasına yardımcı olabilir ve ani tepkiyle Altının yükselişini sınırlayabilir.

Yatırımcılar ayrıca 30-31 Temmuz'daki politika toplantısı öncesinde karartma dönemi başlamadan önce Fed yetkililerinin yorumlarına da odaklanacak. Haziran enflasyon verilerinin ardından CME FedWatch Tool'a göre Fed'in Eylül ayında politika faizini değiştirmeme olasılığı yüzde 10'un altına düştü. Fed yetkililerinin yumuşak TÜFE okumalarını küçümseyerek bu beklentiye karşı çıkması durumunda dolar gücünü yeniden toplayabilir ve Altının daha düşük düzeltme yapmasına neden olabilir. Öte yandan, politika yapıcılar Eylül ayında faiz indirimini onaylasa bile piyasanın konumu, doların aşağı yönlü çok fazla hareket alanı kalmadığını gösteriyor.

Altının teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 60'a yükseldi ve Altın fiyatı art arda sekiz işlem günü boyunca 50 günlük ve 20 günlük Basit Hareketli Ortalamaların (SMA) üzerinde kapanarak yükseliş momentumunun arttığını gösterdi.

Altının 2.400 doların üzerinde istikrar kazanması durumunda (psikolojik seviye, statik seviyesi) ve bu seviyeyi destek olarak kullanmaya devam ederse, bir sonraki psikolojik direnç olan 2.500 dolar öncesinde Mayıs ayında belirlenen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.450 doları hedefleyebilir.

Aşağı yönde ise ilk destek, 20 günlük Ortalama ile 50 günlük Ortalamaların birleştiği 2.350 dolar seviyesinde yer alıyor. Altın paritesinin bu seviyenin altında günlük kapanış yapması durumunda teknik satıcılar ilgi gösterebilir. Bu senaryoda 2.300 dolar (psikolojik seviye, statik seviye), 2.290 dolardan (100 günlük SMA) önceki destek olarak görülebilir.