Altında kar satışları gelecek mi? 

Altın fiyatları geçtiğimiz haftayı sert yükselişle tamamladıktan sonra bu hafta nereyi hedefliyor. 

Altın fiyatları geçtiğimiz haftayı sert yükselişle tamamladıktan sonra bu hafta yükselişin devam edip etmeyeceğini 2630 dolar direnci belirleyecek. Bu direncin kırılması yükselişin devamını sağlayabilecekken, aksi halde kar satışları ile bir geri çekilme gözlenebilir. 

- Altın bu hafta 2.600 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı.

- Kısa vadeli teknik görünüm, altının aşırı alım pozisyonuna dönmeye yakın olduğunu gösteriyor.

- Fed konuşması ve PCE enflasyon verileri önümüzdeki hafta Altın'ın değerlemesini etkileyebilir.

Altın, ABD Doları'nın Fed'in politika faizini 50 baz puan düşürme kararının ardından ağır satış baskısıyla karşılaşmasıyla 2.600 doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Altın için bir sonraki büyük katalizör olacak olan Cuma günü Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verilerinin yayınlanması öncesinde teknik olarak aşırı alım pozisyonuna dönmeye yakın.

Altın boğaları, Fed'in ılımlı kararı üzerine harekete geçti

Önceki haftayı yükselişte kapattıktan sonra, Altın Pazartesi günü bir konsolidasyon aşamasına girdi. Piyasalar Fed'in politika duyuruları öncesinde temkinli bir duruş benimserken, altın Salı günü negatif bölgede kapandı.

Çarşamba günü Fed, politika faizini 50 baz puan düşürerek %4,75-%5 aralığına indirdiğini duyurdu. Olay öncesinde CME FedWatch Tool, Fed'in 25 baz puanlık bir indirime gitme olasılığının yaklaşık %40 olduğunu gösteriyordu. Dolayısıyla, piyasanın ani tepkisi bir USD satışını tetikledi. Buna karşılık, Altın yükseliş momentumu kazandı ve 2.600$'lık yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Bu arada, revize edilmiş Ekonomik Tahminler Özeti (SEP), politika yapıcıların yılın kalan iki politika toplantısında toplamda 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha öngördüğünü gösterdi.

Ani satışın ardından, risk havasında görülen olumsuz değişim, USD'nin Amerikan seansının ilerleyen saatlerinde toparlanmasına yardımcı oldu ve altının keskin bir U dönüşü yapmasına ve günü kırmızıda kapatmasına neden oldu. Yatırımcılar, büyük faiz indirimini Fed'in kötüleşen ekonomik görünüme ve yumuşayan işgücü piyasası koşullarına tepki vermekte geç kaldığının bir işareti olarak görmüş olabilir. Bununla birlikte, Fed Başkanı Jerome Powell'ın iş piyasası ve büyüme beklentileri hakkındaki güven verici yorumları piyasaların rahat bir nefes almasını sağlamış gibi görünüyor.

Powell, "Enflasyonu %2'ye düşürmek için işgücü piyasasında daha fazla gevşeme görmemiz gerektiğini düşünmüyoruz" dedi ve ekonomik bir gerileme olasılığına dair hiçbir işaret görmediklerini ekledi.

Perşembe günü Fed tozu yatıştığında, risk akışları finans piyasalarındaki aksiyona hakim olmaya başladı. USD yenilenen satış baskısı altına girdi ve Altın'da bir başka yükseliş dalgası için kapıyı açtı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan veriler, işsizlik yardımı için ilk kez başvuru sayısının 14 Eylül'de sona eren haftada bir önceki haftaki 231.000'den 219.000'e düştüğünü gösterdikten sonra, altın erken Amerikan seansında daha düşük bir düzeltme yaptı. Ancak Wall Street'in ana endeksleri etkileyici kazançlar elde ederken, USD toparlanma momentumunu koruyamadı ve Altın'ın günü yeşilde tamamlamasına izin verdi.

Yüksek seviyeli veri yayınlarının olmaması nedeniyle Altın yükselişini sürdürdü ve Cuma günü 2.600 doların üzerine çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Altın yatırımcıları odaklarını ABD verilerine ve Fed'den gelecek açıklamalara çevirdi

The ABD ekonomik takviminde Pazartesi günü Eylül ayına ait ön S&P Küresel Üretim ve Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri yer alacak. Üretim PMI'si 50'nin üzerine çıkarsa ve Hizmet PMI'si rahatça 50'nin üzerinde kalırsa, yatırımcıların güçlü ekonomik görünüm konusunda cesaretlenmesi muhtemeldir. Bu durumda, USD başlıca rakiplerine karşı dirençli kalabilir ve altının daha düşük bir düzeltme yapmasına neden olabilir. Öte yandan, tahmin edilenden zayıf PMI okumalarının USD'nin değerlemesi üzerinde ters etki yaratması muhtemeldir.

Perşembe günü, ABD Ekonomik Analiz Bürosu (BEA), ikinci çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) verilerinin son revizyonunu yayınlayacak ve bunun bir piyasa tepkisini tetiklemesi olası değil. Cuma günü, BEA, Fed'in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan Ağustos ayı PCE Fiyat Endeksi rakamlarını yayınlayacak. Yatırımcılar, yılın başlarında olduğundan daha az enflasyon konusunda endişeli. Bununla birlikte, aylık çekirdek PCE Fiyat Endeksinde %0,3 veya daha büyük güçlü bir artış USD'yi yükseltebilir. Öte yandan, yumuşak bir okuma, ani tepkiyle USD'yi etkileyebilir.

Fed'in karartma dönemi sona ererken, yatırımcılar ayrıca politika yapıcıların yorumlarına da yakından dikkat edecekler. CME FedWatch Tool'a göre, piyasalar Fed'in 2024'te politika faizini en az 75 baz puan daha düşürme olasılığını yaklaşık %70 olarak fiyatlıyor. Fed yetkilileri bu yıl bir büyük faiz indirimi olasılığına karşı çıkarsa, piyasa konumlandırması USD'nin toparlanabileceğini ve altın'yi aşağı çekebileceğini gösteriyor. Politika yapıcılar yaklaşan toplantılardan birinde 50 baz puanlık bir indirim daha fikrini düşünürlerse, USD'nin talep bulmakta zorlanması muhtemeldir.

Altının teknik görünümü

Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi bu hafta 70'e yükseldi. Altın, Haziran sonundan itibaren yükselen regresyon kanalının üst yarısında kalmaya devam ediyor. Kanalın üst sınırı, 2.630 dolarda önemli bir direnç seviyesi olarak hizalanıyor.

Günlük RSI 70'e ulaştı ve Altın Temmuz ortasında yükselen kanalın üst sınırının üzerine çıktı, keskin bir düzeltme oldu. Bu nedenle, alıcılar yakın vadede başka bir yukarı bacak taahhüdünde bulunmaktan kaçınabilir ve Altının 2.630$'ın üzerine çıkarak aşırı alım durumuna geçmesi durumunda daha aşağı doğru düzeltme yapmasına izin verebilir.

Aşağı yönde, 2.600$ (yuvarlak seviye), 2.570$'dan (yükselen kanalın orta noktası ve 20 günlük Basit Hareketli Ortalamanın (SMA) bulunduğu 2.530$) önce geçici destek olarak hizalanıyor.

Altın zaten keşfedilmemiş bir bölgede işlem gördüğü için yukarı yönde yakın vadeli bir hedef belirlemek zor. Yatırımcılar aşırı alım koşullarını görmezden gelirse 2.700$'lık yuvarlak seviye bir sonraki direnç olarak görülebilir.