- Altın, önceki hafta yeni bir rekor kırmasının ardından yükseliş momentumunu kaybetti.
- Teknik görünüm satıcıların kenarda kaldığını gösteriyor.
- Yatırımcılar önümüzdeki hafta jeopolitik ve ABD enflasyon verilerini yakından takip edecek.
Altın, dolardaki güçlenmenin değerli metale yönelik artan güvenli liman talebini dengelemesiyle bu hafta her iki yönde de kararlı bir hamle yapmakta zorlandı. Orta Doğu'daki çatışmayı çevreleyen gelişmeler ve ABD enflasyon verileri altının gelecek haftaki hareketini yönlendirebilir.
Altın, doların yenilenen gücünü görmezden geliyor.
Altın geçtiğimiz haftaya düşüş baskısı altında başladı ve Pazartesi günü yaklaşık %1 kayıp yaşadı. Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği Yıllık Toplantısı'nda konuşan Federal Reserve (Fed) Başkanı Jerome Powell, bir sonraki politika adımına ilişkin yeni ipuçları vermekten kaçındı. Powell, risklerin iki taraflı olduğunu ve politika kararlarını toplantı bazında alacaklarını yineledi. "Fed'in hızlı bir şekilde faiz indirimi yapmak için acelesi yok, verilere göre yönlendirilecek" diye ekledi. Bu yorumlar doların zeminini korumasını sağladı ve altının geride kalmasına neden oldu.
ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun JOLTS İş İlanlarının Temmuz'daki 7,71 milyondan Ağustos'ta 8,04 milyona yükseldiğini bildirmesinin ardından dolar Salı günü gücünü korusa da, Altın artan jeopolitik gerilimlerden yararlandı ve Pazartesi günkü kayıplarını telafi etti. İsrail ordusunun Lübnan'a karadan saldırı planladığı yönündeki haberler, Orta Doğu'da derinleşen ve genişleyen çatışmaya ilişkin korkuları yeniden canlandırdı.
Çarşamba günü erken saatlerde, İran'ın İsrail'e yaklaşık 200 balistik füze ateşlediği ve İsrail'in saldırıya misilleme sözü verdiği haberi, altının talep bulmasına yardımcı oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu, İran'ın "büyük bir hata yaptığını" ve "bedelini ödeyeceğini" söyleyerek gerilimi daha da artırdı. Doların toparlanması günün ikinci yarısında ivme kazanırken, altın yükseliş ivmesi yakalamakta zorlandı ve günü pek değişmeden kapattı. Otomatik Veri İşleme (ADP), özel sektör istihdamının Eylül ayında 143.000 artarak piyasanın 120.000 beklentisini aştığını bildirdi ve dolar bundan destek bularak yükseldi.
Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) tarafından Perşembe günü yayınlanan veriler, hizmet sektöründeki iş faaliyetinin Eylül ayında artan bir hızla genişlemeye devam ettiğini ve ISM Hizmet Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) Ağustos ayındaki 51,5'ten 54,9'a yükseldiğini gösterdi. Dolar bu veri ile yükselmek için yeni bir bahane buldu ve altının toparlanmasını zorlaştırdı.
Cuma günü BLS, Tarım Dışı İstihdamın Eylül ayında 254.000 artarak 140.000 olan piyasa beklentisini büyük bir farkla aştığını duyurdu. Ayrıca, Ağustos ayında 142.000 olan istihdam artışı da 159.000'e revize edildi. İstihdam raporunun diğer ayrıntıları, İşsizlik Oranının %4,1'e gerilediğini, Ortalama Saatlik Kazançlardaki değişimle ölçülen yıllık ücret enflasyonunun ise Ağustos ayındaki %3,9'dan %4'e yükseldiğini gösterdi. Altın, ABD istihdam piyasası verilerinin ardından toparlanmayı başaramadı.
Altın yatırımcıları jeopolitiğe odaklanmış durumda, ABD enflasyon verilerini bekliyor
ABD ekonomik takvimi önümüzdeki haftanın ilk yarısında herhangi bir yüksek seviyeli makroekonomik veri yayınlamayacak. Çarşamba günü Fed Eylül ayı politika toplantısının tutanaklarını yayınlayacak.
Yatırımcılar, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesi kararına ilişkin tartışmaları mercek altına alacak. Yayının, politika yapıcıların istihdam piyasasındaki koşulların giderek soğuduğuna dair artan işaretlere bir tepki olarak değil, kademeli politika gevşemesine yönelik ilk adım olarak faiz oranında büyük bir indirimi tercih ettiğini ortaya koyması halinde, ani tepki doları yükseltebilir. CME Group FedWatch Aracı, piyasaların hala Fed'in Kasım ayındaki bir sonraki politika toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimi daha tercih edeceği yönünde %30'un üzerinde bir olasılıkla fiyatlandığını gösteriyor; bu da yatırımcıların geri adım atması durumunda USD'nin yukarı yönlü daha fazla alana sahip olabileceğine işaret ediyor 25 baz puanlık bir indirime doğru.
Diğer taraftan, tutanakların, verilerin ekonomik bir gerilemeye veya işgücü piyasası görünümünde kötüleşmeye işaret etmesi durumunda politika yapıcıların ek büyük faiz indirimleri konusunda açık fikirli olacağını göstermesi halinde, dolar baskı altına girebilir ve Altının kuzeye dönmesine izin verebilir.
Perşembe günü BLS, Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayınlayacak. Değişken kalemlerin fiyatlarını hariç tutan ve baz etkisiyle bozulmayan aylık çekirdek TÜFE okuması Altında bir tepkiyi tetikleyebilir. Piyasalar çekirdek TÜFE'nin Ağustos ayında kaydedilen %0,3'lük artışın ardından Eylül ayında %0,2 artmasını bekliyor. %0,2 veya daha düşük bir okuma USD üzerinde ağırlık yaratabilir. %0,5 veya daha fazla bir artış, yatırımcıların enflasyondaki düşüş sürecinden şüphe etmesine ve doların yükselmesine neden olarak altının aşağı dönmesine neden olabilir.
Piyasa katılımcıları Ortadoğu'dan gelen haberleri de yakından takip edecek. İsrail'in İran'a misilleme yapması ve İran'ın geri adım atmaması nedeniyle kriz derinleşirse altın yoluna devam edebilir.
Altının teknik görünümü
Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi 70'in biraz altına geriledi ve bu da satıcıların uzun süreli bir düşüşe dair bahis oynama konusundaki isteksizliğini yansıtıyor. Aşağı yönde ise Haziran sonundan gelen artan regresyon kanalının orta noktası 2.640 dolarda ilk desteği oluşturuyor. Bu seviyenin başarısız olması durumunda, bir sonraki destek 2.605-2.600 $ (20 günlük Basit Hareketli Ortalama (SMA), statik seviye) ve bunun altında 2.575 dolarda (yükselen kanalın alt limiti) önce yer alıyor.
Yukarıda ise 2.700-2.705 dolar (Psikolojik seviye, yükselen kanalın üst sınırı) ve bunun öncesinde 2.675 dolarda (statik seviye) direnç oluşmuş görünüyor.