Amazon hisseleri yavaşlayan online satış büyümesi nedeniyle sert düştü

E-ticaret devi Amazon, online satışların azalması nedeniyle hisselerinde sert düşüş gördü.

Amazon.com hisseleri, şirketin ikinci çeyrekte online satış büyümesinin yavaşladığını bildirmesi ve tüketicilerin satın alımlar için daha ucuz seçenekler aradığını göstermesinin ardından Cuma günü %12'den fazla değer kaybetti.

Amazon CEO'su Andy Jassy, kazanç sonrası yaptığı bir görüşmede, müşterilerin yapabildiklerinde fiyat üzerinden ticaret yaptıklarını söyledi.

Şirketin hisseleri yaklaşık 165 dolardan işlem görürken, hisse senedi Nasdaq'taki en büyük düşüşler arasında yer aldı. MoffettNathanson analisti Michael Morton, "Perakendeci emsallerinin karşılaştığı tüketici harcama eğilimleri nihayet Amazon'un P&L'sini yakalamış gibi görünüyor" dedi. Amazon'un çevrimiçi mağaza satışları, ilk çeyrekteki %7'lik büyümeye kıyasla ikinci çeyrekte %5 artarak 55,4 milyar dolara yükseldi.

Temu ve Shein'in rekabeti e-ticaret perakende sektöründe yoğunlaştı ve bu şirketler çok çeşitli ürünleri doğrudan Çin'den ucuz fiyatlarla satıyor. B. Riley Wealth'in baş piyasa stratejisti Art Hogan, "Amazon bu yıl iki zorlukla karşı karşıya, daha düşük fiyatlar aramaya devam eden bir tüketici ve büyük ölçüde Temu ve Shein gibi indirim sitelerinden gelen rekabet" dedi.

Dünyanın en büyük paket teslimat firması United Parcel Service (UPS), Temu ve Shein'in düşük marjlı, daha yavaş teslimatları Atlanta merkezli şirketin işinin daha büyük bir yüzdesi haline getirmesinin ardından düşen geliri artırmak için ücretleri artırıyor. Amazon, UPS'in en büyük müşterisi. Ancak Amazon'un üç aylık kârı ve bulut bilişim satışları analistlerin tahminlerini aştı.

Bulut birimi Amazon Web Services'in (AWS) geliri, Microsoft'un bulut birimi Azure'un piyasa tahminlerinin altında kalmasından ve Big Tech'in yüksek yapay zekâ harcamalarına ilişkin endişelerin artmasından günler sonra, beklenenden daha iyi bir şekilde %19 artarak 26,3 milyar dolara yükseldi.