Son gümrük verilerine göre Çin, Mayıs ayının sonuna kadarki üç ayda Rus petrol, gaz ve kömürüne 18,9 milyar dolar harcadı. Bu rakam, bir önceki yılın neredeyse iki katına işaret ediyor.
Hindistan ise aynı dönemde, bir önceki yılın değerinin beş katından fazlası olan 5,1 milyar dolar harcadı.
Bu veriler, 2021'deki aynı aylara kıyasla her iki ülkeden ekstra 13 milyar dolardan fazla gelir elde edildiği anlamına geliyor.
Yasaklar, enerji fiyatlarının yükselmesine neden oldu ve büyük ekonomilerin resesyon tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olan enflasyonu körükledi.
Savaş başladığından beri Rus enerji akışını izleyen Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi baş analisti Lauri Myllyvirta, “Çin, Rusya'nın boru hatları ve Pasifik limanları aracılığıyla ihraç edebileceği her şeyi zaten satın alıyor. Hindistan, Avrupa'nın artık istemediği Atlantik'ten gelen kargoların ana alıcısı oldu.” şeklinde konuştu.
Rusya'nın alıcıları cezbetmek için sunduğu küresel ölçütte yapılan yüksek indirimler hesaba katılsa bile, enerji fiyatları geçen yılın bu zamanında olduğundan çok daha yüksek olduğu için bu çılgınlığın yakın zamanda sona ermesi pek olası değil.
Myllyvirta, hacim bazında Çin'in ithalatının Haziran’da yavaş biçimde artmaya devam ettiğini, Hindistan'ın Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne yönelik yasağının yürürlüğe girmesinin önümüzdeki aylarda alımlarını daha da artırmaya teşvik edebileceğini söyledi.
Myllyvirta'nın araştırmasına göre, Çin ve Hindistan bu yıl toplam satışlar açısından hala Avrupa’nın gerisinde kalıyor. Bununla birlikte, kömür ve petrol ithalat yasaklarının yürürlüğe girmesi ve Rusya'nın bazı Avrupalı alıcılara gaz arzını kesmesi nedeniyle Avrupa'nın alımları azalmaya devam edecek.