Apple 3500 dolarlık Vision Pro'su için 'katil' uygulama arıyor

Teknoloji devi Apple, 3500 dolara sattığı Vision Pro'su için uygulama geliştiricilere baskı yapıyor ve ve satışları artırarak bir 'katil' uygulama arayışında. Ancak henüz Apple'ı tatmin eden bir uygulama çıkmadı.

Apple, yenilikçi Vision Pro kulaklığı için yeni uygulama bulmakta zorlanıyor. Geliştiricilerin ilk birkaç ay içinde iPhone ve iPad için yarattıkları uygulama sayısıyla kıyaslandığında, mevcut uygulamalar oldukça sınırlı kaldı. Vision Pro Cuma günü Avrupa'da satışa sunulurken, müşterileri kanıtlanmamış yeni bir ürün için 3.500 dolardan fazla ödeme yapmaya teşvik edecek bir "katil uygulama" eksikliği Apple için bir sorun olarak görülüyor.

Apple geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ABD'de piyasaya sürülmesinden beş ay sonra "uzamsal bilgi işlem" cihazı için geliştirilen "2.000'den fazla" uygulama olduğunu söyledi.

Bu rakam, tabletin satışa sunulmasından birkaç ay sonra, 2010 yılının ortalarında 20.000'den fazla iPad uygulaması ve App Store'un açıldığı 2008 yılının sonunda yaklaşık 10.000 iPhone uygulaması ile karşılaştırılıyor. Pazar takipçisi Omdia'nın analisti George Jijiashvili, "Vision Pro'nun bu yılın Şubat ayında piyasaya sürülmesinin genel gidişatı birçok kişinin umduğundan çok daha yavaş oldu" dedi ve şöyle devam etti:

"Gerçek şu ki, çoğu geliştiricinin zamanı ve parası on ya da yüz binlerce değil, milyarlarca kullanıcısı olan platformlara ayrılacak."

Apple bu yıl 350 bin adet Vision Pro satabilir

Apple, cihazın milyonlarca kişinin çalışma ve oyun oynama şeklini değiştireceğine inanıyor. Kulaklık, kullanıcının dijital bir dünyaya daldığı sanal gerçeklik ile görüntüleri gerçek çevrenin üzerine bindiren bir "artırılmış gerçeklik" versiyonu arasında geçiş yapıyor. Omdia, Apple'ın bu yıl 350.000 adet Vision Pro satacağını tahmin ediyor. Gelecek yıl 750.000'e ve 2026'da 1,7 milyona çıkacağını tahmin ediyor ancak bu rakamlar ilk yılında neredeyse 20 milyon adet satan iPad'den çok daha düşük.

Teknoloji piyasası araştırmacısı IDC'nin tahminlerine göre Apple ilk çeyrekte 100.000'den az Vision Pro sattı ki bu rakam rakibi Meta'nın Quest başlıklarının satışının yarısından daha az. IDC'ye göre Apple, cihazın yüksek fiyatı nedeniyle toplam VR kulaklık pazarının dolar bazında yüzde 50'sinden fazlasını ele geçirdi ancak analist Francisco Jeronimo şunları ekledi:

"Vision Pro'nun başarısı, fiyatı ne olursa olsun, nihayetinde mevcut içeriğe bağlı olacak."

İlk veriler yeni içeriğin yavaş geldiğini gösteriyor. App Store listelerini takip eden Appfigures'a göre, Vision Pro için piyasaya sürülen yeni uygulamaların sayısı Ocak ve Şubat aylarından bu yana önemli ölçüde düştü. Google, Meta, Tencent, Amazon ve Netflix de dahil olmak üzere, uygulamaları yılda 10 milyondan fazla kez indirilen en iyi iPhone geliştiricilerinden yaklaşık 300'ü, yazılım veya hizmetlerinden herhangi birini Apple'ın en son cihazına henüz getirmedi.

Sürükleyici konser deneyimleri sunan AmazeVR'ın CEO'su Steve Lee, cihazın Çin'de ve Asya'nın başka yerlerinde piyasaya sürülmesinin, uygulamasının indirilmesinde bir artışa neden olduğunu söyledi ve "Ancak bu rakam Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk lansmanın yaklaşık üçte biri kadardı." dedi. Lee, Vision Pro'nun eninde sonunda ana akım bir tüketici ürünü olacağından emin.

Bank of America'da hisse senedi analisti olan Wamsi Mohan, Vision Pro'nun tüketicinin hayal gücüne tam olarak ulaşamadığını söyledi ve şöyle devam etti:

"Bu, fiyat noktası göz önüne alındığında, yeni bir Apple ürün kategorisi için daha yavaş başlangıçlardan biri. Görünüşe göre yönetim kurumsal alandaki başarıyı daha çok vurguluyor."

Bununla birlikte, bazı uygulama geliştiricilerinin Vision Pro'ya inancı epey yüksek. Bazıları, pahalı başlığı alabilen müşterilerin yazılıma da daha fazla para harcayacağına inanıyor. Diğerleri ise Apple'ın en yeni platformunda erken bir pozisyon elde etmenin önümüzdeki yıllarda getiri sağlayacağını umarak daha uzun vadeli bir oyun oynuyor.

Sanal gerçeklik hikaye anlatımı alanında ilk Bafta ödülünü kazanan Atlantic Productions'ın CEO'su ve yaratıcı direktörü Anthony Geffen, Vision Pro'nun başlıklar için bir "dönüm noktası" olduğuna inandığını söyledi.

Geffen, "Bence önümüzdeki iki ya da üç yıl içinde gerçekten kitlesel pazar olacak cihazlara sahip olacağız. Vision Pro çok önemli bir zamanda geldi."

"Vision Pro akıllı telefondan daha iyi"

Atlantic Productions, Silikon Vadisi şirketi tarafından ultra yüksek çözünürlüklü içerik oluşturmak için geliştirilen 3D kameraları kullanarak sürükleyici videolar üretmek için Apple ile birlikte çalışıyor. Geffen, "Bu şimdiye kadar çalıştığım en heyecan verici platform" dedi ve ekledi: "Bence akıllı telefondan daha büyük bir şey."

Geffen, içerik üretimi ekonomisinin işlemesi için bu cihazın çok sayıda evde olması gerektiğini be belirtti. Bu da ancak Apple daha ucuz bir versiyon çıkardığında gerçekleşecek ki analistler bunun önümüzdeki bir ya da iki yıl içinde gelebileceğini tahmin ediyor. Apple'ın kulaklığı için sürükleyici bir biyoloji eğitim uygulaması olan CellWalk'un geliştiricisi Tim Davison, "Şu anda küçük bir pazar olsa bile, bence büyüyecek" dedi ve şöyle devam etti:

"Vision Pro şu anda geleceğe dair inanılmaz bir bakış açısı sunuyor."

Davison, Apple'ın geçen ay düzenlediği ve cihazın işletim sistemi visionOS 2'nin ilk güncellemesini duyurduğu dünya çapındaki geliştiriciler konferansından Vision Pro'nun geleceği konusunda daha iyimser bir şekilde ayrıldı.