Apple, Hindistan'daki üretimini Çin'e kaydırabilir 

Hindistan'da Apple parçaları üreten Tata Group'un fabrikasında çıkan yangın sonrası, Apple buradan temin ettiği parçaları Çin'den tedarik etmek zorunda kalabilir. 

Güney Hindistan'daki Tata Group'un Apple iPhone bileşen fabrikasında çıkan yangından kaynaklanan büyük hasar, bir kaynağın söylediğine göre, bayram sezonundaki satış artışı öncesinde üretimi sekteye uğratabilir ve ABD firmasının tedarikçilerini Çin'den veya başka bir yerden kritik parçalar temin etmeye zorlayabilir.

Hafta sonu çıkan yangın, ülkedeki sözleşmeli üretici Foxconn ve kendi iPhone montajını başka bir fabrikada yapan tek Hintli iPhone arka panelleri ve diğer parçaları tedarikçisi olan Tata'nın Tamil Nadu'daki Hosur fabrikasında süresiz üretim durmasına neden oldu.

Hong Kong merkezli Counterpoint Research, Reuters'a Ekim sonundan Kasım başına kadar süren Hindistan bayram sezonunda yerel olarak 1,5 milyon adet iPhone 14 ve 15 modelinin satıldığını tahmin ettiğini ve Apple'ın yangın nedeniyle bu talebin %15'ini karşılamakta zorlandığını söyledi.

Yıllardır Apple'ın küresel sevkiyatlarını takip eden  araştırma kuruluşunun kurucu ortağı Neil Shah "Hindistan'dan eski iPhone modellerinin üretiminde %10-15'lik bir etki olacak. Apple, daha fazla bileşen ithal ederek ve daha fazla ihracat envanterini Hindistan'a yönlendirerek bu etkiyi telafi edebilir," dedi Counterpoint'in kurucu ortağı Neil Shah.

Hindistan'ın en büyük şirketlerinden biri olan Tata, yerel satışların yanı sıra, 31 Ağustos'a kadar olan yılda toplam değeri 250 milyon doları aşan iPhone'ları Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ve bazı parçaları da Çin'e ihraç etti, ticari olarak temin edilebilen gümrük verileri bunu gösteriyor.

Tata yorum yapmayı reddetti.

Counterpoint, Apple tedarikçilerinin genellikle üç ila dört haftalık arka panel stoğu bulundurduğunu söyledi. Ancak konuyla doğrudan ilgili bir sektör kaynağı, Apple'ın muhtemelen sekiz hafta boyunca stok bulunduracağını ve bu nedenle anında bir etki görmeyeceğini tahmin etti.

Ancak, üretim askıya alınması devam ederse, ABD şirketinin Çin'de başka bir montaj hattı kurabileceğini veya Hindistan'ın iPhone üreticileri için parça temin etmek üzere orada vardiyalar ekleyebileceğini eklediler.

Tedarik zinciri kesintileri, Başbakan Narendra Modi'nin özellikle elektronik sektöründe yabancı yatırımcıları "Hindistan'da Üret"e çekme çabalarına gölge düşürdü.