New York borsasının gözdesi Apple (NASDAQ: AAPL), dün yayınlanan bir raporun da etkisiyle yeniden yükselişe geçti 3.5 trilyon dolarlık piyasa değeri ile bu yazı yazıldığında dünyanın en değerli şirketi konumundaydı. Apple, küresel bir teknoloji ve kültürel ikon haline gelmiş durumda. Peki bu gücü ve konumunu geleceğe taşıyabilir mi? Örneğin Apple hisseleri 5 yıl sonra hangi seviyede olacak? Hiç Apple hissesi almayanlar geç mi kaldı?
Bu büyük piyasa değerlemesi, şirketin etkileyici getirileri sayesinde gerçekleşti. Temmuz 2019'dan bu yana, hisseler %357 oranında artarak (9 Temmuz 2024 itibariyle) Nasdaq Bileşik Endeksi'nin %137'lik toplam getirisini kolayca geride bıraktı. "Muhteşem Yedili"nin en üstündeki bu hisse, geçmişte büyük bir kazanan oldu.
Apple'da Donanımın Gücü
Apple, popüler donanım ürünleri satmasıyla biliniyor. Aslında, bu ürünler hala şirketin finansal performansının mimarı durumunda. 2023 mali yılında, Apple'ın gelirinin %78'i cihazlardan geldi ve bunun büyük çoğunluğu iPhone'dan kaynaklandı. Şirketin diğer ürünleri arasında MacBook'lar, iPad'ler, AirPod'lar ve Apple Watch yer alıyor.
Çoğu yatırımcı, Apple'ın beş yıl sonra da gelirinin büyük kısmını donanım ürünlerinden, özellikle de iPhone'dan elde etmeye devam edeceği konusunda hemfikir. Bu cihaz, Haziran 2007'de ilk kez piyasaya sürülmesinden bu yana 17 yıldır var olmasına rağmen, yeni modeller tanıtmaya devam ediyor. Ancak sorun şu ki, insanlar yenilikler giderek daha az devrim niteliğinde hale geldikçe, ürünlerinde eskisi kadar sık yükseltme yapma gereği duymuyor.
Geçen mali yılın toplam geliri 383.3 milyar dolardı, bu da 2022 mali yılına göre %2.8 düşüş anlamına geliyor. Apple zaten o kadar büyük bir şirket ki, anlamlı büyümeyi sürdürmek giderek zorlaşıyor. Devrim niteliğinde yeni bir ürün tanıtılmadıkça, bu durumun değişeceğini düşünülmüyor.
Donanımın yanı sıra, Apple aynı zamanda yazılım ve hizmetler de satıyor ve 2023 mali yılında bu segmentten 85.2 milyar dolar gelir elde etti, bu da toplam gelirin %22'sini oluşturuyor. Sunulan hizmetler arasında bulut hizmetleri, dijital reklamlar, Apple Pay, Apple Card, Apple Music, Apple TV+, ve App Store bulunuyor.
Bu segmentin avantajı, 2024 ikinci çeyreğinde (30 Mart'ta sona eren) %75 gibi olağanüstü bir brüt marja sahip olması ki bu da donanım bölümünün %37'lik brüt kar marjına oranla oldukça yüksek.
Donanım ürünleri satmak tek başına özel bir sonuç yaratmayabilir. Ancak Apple'ı benzersiz kılan, donanım ve yazılımı başarıyla birleştirmesi ve bu şekilde kullanıcıları adeta kilitleyen bir ekosistem yaratmasıdır. Bu durum, Apple'ın güçlü marka ve müşteri sadakatini açıklamaya yardımcı olur.
Bu ekosistemi güçlendirmek amacıyla, Apple yapay zekâ (AI) alanında daha büyük bir etki yaratmayı hedefliyor. Yönetim, bu yılın sonlarında piyasaya sürülecek en yeni iPhone modelinde, geliştirilmiş yazma araçları, daha iyi bir Siri ve ChatGPT entegrasyonu gibi özelliklerin yer alacağını duyurdu. Hedef, AI'nin eklenmesinin daha fazla iPhone satışı sağlaması, çünkü insanlar bu özelliklere erişimin günlük yaşamları için vazgeçilmez olduğunu fark edecekler. Ancak, bunun işe yarayıp yaramayacağını zaman gösterecek.
Apple Hisseleri Almak İçin Artık Geç Mi?
Apple hisselerinin tarihsel olarak olağanüstü performans gösterdiği çok açık. Sadece son bir ay içinde, şirketin AI stratejisi açıklandıktan sonra, hisselerİ %18 oranında yükseldi ve şu anda rekor seviyelerde.
Yine de bazı uzmanlara göre, Apple'ı portföyünüze eklemek için artık çok geç olabilir. 35.5'lik fiyat-kazanç oranı, son beş ve 10 yılın ortalamalarına göre büyük bir prim temsil ediyor. Bu değerlemenin gerekçesi, Apple'ın önümüzdeki yıllarda normalin üzerinde bir büyüme yaşayacağı yönünde bir beklenti olmalı.
Ancak bu pek olası görünmüyor. Wall Street'in analist tahminlerine göre, 2023 mali yılı ile 2026 mali yılı arasında bileşik yıllık büyüme oranları %5 ve %10 olacak. Bu nedenle bir çok uzman Apple hisselerinin önümüzdeki beş yıl içinde Nasdaq Bileşik Endeksi'nden daha düşük performans göstereceğini düşünüyor.